رومن پولانسکی، فیلمساز شناختهشدهای که هماکنون درگیر چند مناقشه حقوقی است، با اتهامی دیگر در آمریکا مواجه شده که به تجاوز جنسی مربوط میشود.
وکیل شاکی در کنفرانس مطبوعاتی اخیر خود فاش کرد که محاکمه آقای پولانسکی از ۴ آگوست ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد.
او ضمن همراهی با شاکی که جین دو خوانده میشود، گفت که آقای پولانسکی که اکنون ۹۰ سال دارد، اسناد قانونی را در اقامتگاه خود در پاریس دریافت کرده که از شروع رسیدگی به پرونده حکایت دارد.
دادگاه عالی لسآنجلس تاریخ محاکمه را روز ۸ مارس تعیین کرده است. بهرغم فراری بودن آقای پولانسکی از حوزه قضایی آمریکا، وکیل شاکی از تمایل خود به محاکمه او گفت، هرچند که شبهاتی درخصوص حضور او در دادگاه وجود دارد.
جین دو در شکایت خود آقای کارگردان را متهم کرده که در سال ۱۹۷۳ در محل اقامت خود در لسآنجلس او را با تکیلا مست کرده و مورد تجاوز قرار داده است. او ضمن توصیف جزئیات دقیق تجاوز اظهار داشت که آقای پولانسکی به درخواستهای ملتمسانه او در جریان این حادثه توجهی نداشته و ناراحتیهای جسمی و روحی قابلتوجهی را در پنج دهه گذشته به او تحمیل کرده است.
تیم حقوقی آقای پولانسکی، به رهبری الکساندر روفوس-ایزاکس، این اتهامات را قویاً رد کرده و از برگزاری محاکمه در دادگاه حمایت میکند.
آقای پولانسکی، که با فیلم برنده اسکار «پیانیست» شهرت دارد، از زمان فرار خود از آمریکا، به دلیل محکومیت به تجاوز به یک دختر ۱۳ ساله، که بیش از ۴۰ سال از آن میگذرد، در اروپا اقامت داشته است.
بهرغم توافق با قربانی به نام سامانتا گیمر، برای پرداخت غرامت ۵۰۰هزار دلاری، آقای پولانسکی همچنان با چالشهای قانونی روبهروست. خانم گیمر برای پشت سر گذاشتن این حادثه ابراز تمایل کرده و خواهان تعیین تکلیف پرونده است.
آقای پولانسکی در طول این سالها با اتهامات متعدد تجاوز جنسی از سوی زنان مختلف مواجه شده است. رناته لانگر، ماریان بارنارد و ولنتاین مونیه از جمله کسانی هستند که در دههها و مکانهای مختلف ادعای تجاوز او را مطرح کردهاند. شارلوت لوئیس در سال ۱۹۸۳ آقای پولانسکی را به تجاوز جنسی متهم کرد که به دنبال انکار آقای پولانسکی، رسیدگی به آن در دادگاهی در پاریس در جریان است.
فیلم اخیر آقای پولانسکی، به نام «کاخ»، در بحبوجه بحث و جدل پیرامون زندگی شخصی آقای کارگردان، برای اولینبار در جشنواره ونیز ۲۰۲۳ به نمایش درآمد و مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
آقای پولانسکی، که آغاز فعالیت حرفهای او به بیش از شش دهه قبل بازمیگردد، به دلیل سبک سینمایی منحصربهفرد و مهارتی که در داستانسرایی دارد مورد تحسین قرار گرفته است. او که در سال ۱۹۳۳ در پاریس از پدر و مادری یهودی-لهستانی به دنیا آمد، دوران کودکی غمباری را پشت سر گذاشته و از هولوکاست لهستان جان سالم بهدر برده است.
آقای پولانسکی در دهه ۱۹۶۰ با فیلمهای نوآورانهای مانند «چاقو در آب» (۱۹۶۲) و «انزجار» (۱۹۶۵) به شهرت رسید و نام خود را بهعنوان استاد تریلرهای روانشناختی جا انداخت. موفقیت بینالمللی او با فیلم کلاسیک ترسناک «بچه رزماری» (۱۹۶۸) آغاز شد و شهرت او را بهعنوان کارگردانی رویاپرداز تثبیت کرد که بیمی از سرک کشیدن در تاریکترین زوایای پنهان روان آدمی ندارد.
در سال ۱۹۶۹، وقتی همسر هنرپیشه باردارش، شارون تیت، به دست پیروان چارلز منسون، تبهکار آمریکایی، در خانهشان در لسآنجلس به قتل رسید، زندگی شخصی آقای پولانسکی به ورطه تراژدی افتاد. این رویداد هولناک مدتها بر زندگی حرفهای پولانسکی سایه انداخت و تأثیری ماندگار روی بیان هنری او گذاشت.
بهرغم جنجالها، آقای پولانسکی به ساخت فیلمهای تحسینشده از نظر منتقدان ادامه داد که از جمله میتوان به «محله چینیها» (۱۹۷۴) اشاره کرد؛ شاهکاری نئونوآر که بهعنوان یکی از آثار سرآمد سینمای آمریکا ماندگار شده است.
با اینحال، وقتی آقای پولانسکی در سال ۱۹۷۷ به دلیل تجاوز به دختری ۱۳ ساله در حین عکاسی در لسآنجلس بازداشت و به تجاوز جنسی متهم شد، حرفه او دستخوش تحولی شگرف شد.
با وجود مسائل حقوقی، پولانسکی با ساخت فیلمهای برجستهای مانند «تس» (۱۹۷۹)، «پیانیست» (۲۰۰۲) و «سایهنویس» (۲۰۱۰) به تولید بیوقفه آثار هنری خود ادامه داد. «پیانیست» با تحسین گسترده منتقدان مواجه شد و جوایز متعدد، از جمله جایزه اسکار بهترین کارگردانی را برای او به ارمغان آورد.
حرفه آقای پولانسکی با جنجال همراه بوده و اتهاماتی مبنی بر سوءرفتار جنسی و تجاوز در طول این سالها به او وارد شده است. او بسیاری از این اتهامات را مردود دانسته، اما این موارد بر میراث او سایه افکنده است.
به دنبال آغاز جنبش #من_هم که هالیوود را به لرزه درآورد، آقای پولانسکی در سال ۲۰۱۸ از آکادمی هنرهای سینمایی اخراج شد.