موسی کمالی، مشاور عالی فرمانده قرارگاه مرکزی مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح اعلام کرد که سربازان ماهر میتوانند سازمان محل خدمت خود را انتخاب کنند. به گفته او این تصمیم در راستای ارائه مشوق به مشمولان ماهر اتخاذ شده است.
موسی کمالی در گفتگو با خبرگزاری تسنیم گفت: «سربازان ماهری که قبل از اعزام به خدمت در سامانه سخا ثبت نام کنند از مشوقهایی همچون یک ماه کسر خدمت، انتخاب سازمان محل خدمت، بخشش اضافه خدمت، یک ماه مرخصی تشویقی، اعطای یک درجه بالاتر، تعویق اعزام، استفاده به عنوان مربی و کمک مربی برخوردار میشوند.»
کمالی با بیان اینکه در این طرح مشمولان به چهار دسته تقسیم میشوند، افزود: این چهار دسته شامل، گروه پزشکی و پیرا پزشکی، فارغ التحصیلان مقاطع مختلف دانشگاهها، فارغ التحصیلان دیپلم هنرستان فنی و کاردانش و دارندگان گواهینامه مهارتی ۸۰ ساعت به بالا هستند.
او همچنین اواخر بهمن سال گذشته گفته بود: کسانی که در دانشسراها، هنرستانها و…، آموزش دیده باشند نیز جزو افراد ماهر هستند و میتوانند از این مشوقها استفاده کنند.
اواخر اسفند ماه، سخنگوی شورای نگهبان در آخرین نشست مطبوعاتی سال ۱۴۰۲ از تایید مصوبه کاهش مدت خدمت سربازی خبر داده بود.
بنابر مصوبه مجلس شورای اسلامی، میانگین دوره خدمت اجباری سربازی با احتساب دوره آموزشی به ۱۴ ماه رسیده است.
خدمت سربازی در کشورهای مختلف جهان به عنوان یک سیستم تدبیری برای تامین نیروهای نظامی و بهرهبرداری از سرمایه انسانی جوان طراحی شده است. این سیستم در ایران به عنوان یک تکلیف اجباری تلقی شده و افرادی که در این فرآیند قرار میگیرند، باید مدت مشخصی خدمت نظامی را سپری کنند.
کارشناسان معتقدند؛ «اجباری بودن سربازی» یک معضل اجتماعی برای جوانان و خانوادهها تلقی میشود و این اجبار ممکن است آسیبهای جسمانی، روانی، اجتماعی و اقتصادی را به جوانان جامعه تحمیل کند.
از دیدگاه کارشناسان، اجبار به خدمت سربازی در دورانی که هیچ ضرورتی به آن احساس نمیشود منجر به نقض حقوق بشر خواهد شد، زیرا رفتارهای غیرمتقاعدکننده در یگانهای نظامی از منظر سربازان، وقت تلف کردن، تجاوز به حریم شخصی، شکنجه یا آزار جسمی و روانی تلقی میشود و احتمال ابتلای به فشار روحی، استرس و اضطراب، افسردگی و اختلالات روانی در سربازان را به شدت بالا میبرد.