یک منبع ارشد ارتش سودان اعلام کرده است که با گذشت یک سال از جنگ داخلی در این کشور، پهپادهای ساخت ایران به ارتش کمک کرد تا جریان درگیری را تغییر دهد، پیشروی گروه شبهنظامی «نیروی پشتیبانی سریع» را متوقف کند و موجب و بازپس گیری قلمرو اطراف پایتخت سودان شود.
رویترز به نقل از یک منبع ارشد ارتش سودان، شش منبع ایرانی، مقامات منطقهای و دیپلماتها تایید کرد که ارتش طی چند ماه گذشته به پهپادهای ساخت ایران دست یافته است.
بر اساس این گزارش، ارتش سودان در ماههای ابتدایی جنگ از برخی پهپادهای قدیمیتر استفاده کرد، اما موفقیت چندانی در مقابل شبهنظامیان «نیروی پشتیبانی سریع» در محلههای پرجمعیت خارطوم و شهرهای دیگر نداشت.
بنابر اظهارات پنج شاهد عینی ساکن در منطقه، در ماه ژانویه یعنی ۹ ماه پس از شروع درگیری، پهپادهای بسیار مؤثرتری از پایگاه «وادی سیدنا» ارتش تا شمال خارطوم شروع به فعالیت کردند.
پیشتر نیز بلومبرگ و رسانههای سودان از حضور پهپادهای ایرانی در این کشور خبر داده بودند.
این در حالی است که یک منبع ارشد ارتش سودان، ورود مستقیم پهپادهای ساخت ایران را رد کرد و از بیان تعداد و چگونگی دریافت آنها خودداری کرد.
این منبع بدون اشاره به جزئیات ادعا کرد که ارتش سودان آن دسته از پهپادهای ایرانی را به کار گرفته است که سالها پیش تحت برنامههای نظامی مشترک تولید شده بود.
ادعاهای این منبع در حالی است که ایران و سودان روابط خود را در سال ۲۰۱۶ قطع کردند. سال گذشته همکاری دیپلماتیک بین سودان و ایران احیا شد و همکاری نظامی رسمی همچنان معلق بود.
خبرگزاری رویترز تاکید کرده است که به طور مستقل قادر به ارائه جزئیات بیشتر درباره این پهپادها نیست.
وزارت خارجه سودان تکذیب کرد
علی صادق، سرپرست وزارت خارجه سودان که سال گذشته به ایران سفر کرده و با ارتش همسو است، در پاسخ به سوالی درباره پهپادهای ایرانی، به رویترز گفته است که سودان هیچ سلاحی از ایران دریافت نکرده است.
این در حالی است که یک منبع نزدیک به حکومت ایران گفته است که پهپادهای ایرانی «مهاجر» و «ابابیل» از اواخر سال گذشته چندین بار توسط شرکت «فارس ایر قشم» ایران به سودان منتقل شده است.
پهپادهای «مهاجر» و «ابابیل» توسط شرکتهایی ساخته میشوند که زیر نظر وزارت دفاع جمهوری اسلامی فعالیت میکنند.
دلیل حمایت تهران از ارتش سودان چیست؟
رویترز به نقل از منابع ایرانی و منطقهای نوشته است که حمایت تهران از ارتش سودان با هدف تقویت روابط با این کشور استراتژیک است.
سودان در سواحل دریای سرخ قرار گرفته است، که یک مکان کلیدی در رقابت بین قدرتهای جهانی است در حالی که جنگ در خاورمیانه بیداد میکند.
از سوی دیگر، حوثیهای یمن که توسط حکومت ایران تحت حمایت مالی و نظامی قرار دارند، حملاتی را در دریای سرخ برای حمایت از حماس آغاز کردهاند.
یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود، در پاسخ به این سوال رویترز که حکومت ایران در ازای ارسال پهپاد به سودان چه منافعی کسب میکند، گفته است که ایران اکنون یک پایگاه در دریای سرخ و در سمت آفریقا دارد.
ادعاهای حکومت ایران و سودان تا چه حد صحت دارد؟
رویترز به استناد سوابق ردیابی پرواز نوشته است که در دسامبر ۲۰۲۳ و ژانویه ۲۰۲۴، یک هواپیمای باری بوئینگ که توسط شرکت «فارس ایر قشم» اداره میشود، شش سفر از ایران به بندر سودان داشته است.
این بندر پایگاه مهمی برای ارتش سودان از زمان تصرف سایتهای استراتژیک در خارطوم توسط شبهنظامیان مخالف در روزهای اول جنگ است.
تام پریلو، فرستاده ویژه آمریکا در سودان روز چهارشنبه در مصاحبهای گفت که ترس از نفوذ بیشتر ایران یا عناصر افراطی اسلامی در سودان یکی از دلایلی است که ایالات متحده معتقد است باید حرکتی برای توافق صلح صورت گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده گزارش های مربوط به حمایت ایران از ارتش را دیده و اوضاع را زیر نظر دارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است که ایالات متحده با دخالت خارجی در درگیریهای سودان مخالف است، این تنها درگیری را تشدید و طولانی میکند و خطر گسترش بیشتر بیثباتی منطقهای را به دنبال دارد.