بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز سهشنبه گفت که دولت بریتانیا با تعلیق برخی از مجوزهای صادرات تسلیحات به اسرائیل «تصمیم شرمآوری» گرفته است.
به گزارش رویترز، دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز دوشنبه گفت که دولت ۳۰ مورد از ۳۵۰ مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل را به دلیل خطر استفاده از آنها در نقض فاحش قوانین بشردوستانه بینالمللی به حالت تعلیق درآورده است.
این تصمیم یک روز پس از آن اتخاذ شد که نیروهای اسرائیلی اجساد شش گروگان را از تونلی در غزه بیرون کشیدند و تعدادی از وزرای دولت اسرائیل بسرعت آن را محکوم کردند.
نتانیاهو در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «این تصمیم شرمآور، اراده اسرائیل را برای شکست دادن گروه تروریستی و نسلکش حماس که در هفتم اکتبر هزار و ۲۰۰ نفر از جمله ۱۴ شهروند بریتانیایی را به شکل وحشیانهای به قتل رساند، تغییر نخواهد داد.»
نتانیاهو گفت: «حماس همچنان بیش از ۱۰۰ گروگان را در اختیار دارد که پنج نفرشان شهروند بریتانیا هستند. تصمیم اشتباه بریتانیا بهجای ایستادن در کنار اسرائیلِ دموکراتیک که از خود در برابر بربریت دفاع میکند، صرفاً حماس را تقویت خواهد کرد.»
«اسرائیل با یا بدون تسلیحات بریتانیا در این جنگ پیروز خواهد شد و آینده مشترک دو کشور را تضمین خواهد کرد.»
متعاقب پیروزی حزب کارگر بریتانیا در انتخابات ماه ژوئیه، لمی گفت که در فروش تسلیحات به اسرائیل بازنگری خواهد کرد تا مطمئن شود این کار با قوانین بینالمللی مطابقت دارد.
صادرات بریتانیا کمتر از ۱ درصد از کل تسلیحاتی است که اسرائیل خریداری میکند و یک وزیر بریتانیایی گفته که این تعلیق تأثیر محسوسی بر امنیت اسرائیل نخواهد داشت و بریتانیا همچنان از حق اسرائیل برای دفاع از خود حمایت میکند.
متعاقب کشف اجساد شش گروگان که ظاهراً به دست گروه تروریستی حماس به قتل رسیدهاند، اعتراضاتی در اسرائیل شکل گرفت.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، حدود ۵۰۰ هزار نفر در اورشلیم، تلآویو و سایر شهرها در این اعتراضات شرکت کردهاند. معترضان از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل خواستند که تلاشهای بیشتری برای بازگرداندن گروگان باقیمانده انجام دهد.
جو بایدن نیز در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد که همچنان به دستیابی به توافق آتشبس خوشبین است.
برخی از خانوادههای گروگانها که به حزب راستگرای تیکوا گرایش دارند، از رویکرد نتانیاهو در قبال بحران گروگانها حمایت میکنند. اما انجمن خانوادههای گروگانها و مفقودان از دولت میخواهد با خواستههای حماس موافقت شود، زیرا خانوادههای انجمن معتقدند که موافقت با حماس آزادی ایمنی گروگانهای آنها را تضمین میکند.
حماس از اسرائیل خواسته که از کریدور فیلادلفی که به این گروه اجازه میدهد از مصر وارد نوار غزه شود عقبنشینی کند. این کریدور به گروه حماس اجازه میدهد که نیروها، تدارکات و تسلیحات خود را به داخل و خارج غزه منتقل کند.
نتانیاهو در برابر فشارها برای تسلیم شدن در قبال خواستههای حماس مقاومت کرده و گفته که بهرغم امتناع حماس از شرکت در مذاکرات از دسامبر و امتناع از دو توافق برای تبادل گروگانها در ۲۷ مه و ۱۶ اوت، بیوقفه به تلاش خود برای آزادی گروگانهای باقیمانده ادامه میدهد.