یکی از رهبران سابق مخالف دولت گفت که انتظار میرود دولت آینده سوریه، مزایای حضور نیروهای آمریکایی در این کشور را ارزیابی کند.
یک سیاستمدار برجسته سوری به خبرگزاری دولتی روسیه، تاس، گفت: «رهبری آینده سوریه درباره حضور نظامی سنگین روسیه در این کشور تصمیمگیری خواهد کرد.»
این خبرگزاری در ۱۱ دسامبر به نقل از محمد علوش نوشت: «مسئله پایگاههای نظامی روسیه به تصمیم مستقل دولت سوریه بستگی دارد.»
روسیه از سال ۲۰۱۵ برای پشتیبانی از بشار اسد، رئیسجمهور سابق سوریه، که حکومت او در ۸ دسامبر بهطور ناگهانی سقوط کرد، حضور نظامی سنگینی در این کشور داشته است.
مسکو که به اسد و خانواده او پناهندگی داده، یک پایگاه هوایی در استان لاذقیه در شرق سوریه و یک پایگاه دریایی در حوالی شهر ساحلی طرطوس دارد.
به گفته علوش، ادامه فعالیت دو پایگاه روسی براساس مصلحت مردم سوریه و منافع روسیه مورد ارزیابی قرار میگیرد.
علوش پیشتر بهعنوان رهبر سیاسی جیشالاسلام سوریه فعالیت میکرد؛ ائتلافی از گروههای اسلامگرای مسلح که با رژیم اسد در جنگ بودهاند.
علوش در سال ۲۰۱۶ از جانب نیروهای مخالف سوری بهعنوان مذاکرهکننده ارشد در مذاکرات صلح ژنو در سوئیس حضور پیدا کرد.
در ۸ دسامبر که شورشیان مسلح- به رهبری گروه هیئت تحریر شام- دمشق و دیگر شهرهای مهم را به تصرف خود درآوردند، اسد پس از حدود ۲۵ سال قدرت سقوط کرد.
ساعاتی پس از سقوط پایتخت به دست شورشیان، مسکو اعلام کرد که «تهدید خاصی» علیه پایگاههای نظامی این کشور وجود ندارد اما گفت که پایگاهها در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند.
تاس در ۹ دسامبر گزارش داد که نیروهای شورشی وارد لاذقیه و طرطوس شدهاند، اما هردو پایگاه روسی «طبق روال عادی فعالیت میکنند.»
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، دو روز بعد اعلام کرد که مسکو با کسانی که در حال حاضر قدرت دارند در تماس است.
او به خبرنگاران گفت: «این مسئله بسیار حائز اهمیت است، زیرا این کشور از پایگاهها و مأموران دیپلماتیک ما میزبانی میکند.»
پسکوف از پاسخ به این پرسش که چه تعداد از نیروهای روسی در سوریه مستقر هستند، خودداری کرد.
علوش در سخنان اخیر خود همچنین گفت که حضور نظامی آمریکا در سوریه «از منظر مصلحت و منفعت مردم سوریه مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.»
نیروهای آمریکایی از سال ۲۰۱۵ در قالب یک ائتلاف بینالمللی، که وظیفه مبارزه با گروه تروریستی داعش را برعهده داشته، در شرق و شمال شرق سوریه مستقر شدهاند.
تقریباً ۹۰۰ نیروی آمریکایی در این کشور باقی ماندهاند که چند پایگاه نظامی و میدان نفتی را در شرق فرات در نزدیکی مرز عراق تحت کنترل دارند.
واشینگتن میگوید استقرار نیروها برای جلوگیری از ظهور دوباره داعش ضروری است؛ گروهی که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ توانست بخشهای وسیعی از خاک سوریه و عراق را به تصرف خود درآورد.
رژیم اسد، قبل از سقوط ناگهانی خود، حضور نظامی ادامهدار آمریکا در سوریه را مصداق «اشغال غیرقانونی» دانسته بود.
علوش در گفتوگو با تاس ابراز امیدواری کرد که سوریه پس از اسد، با خروج دستهجات و پایگاههای نظامی خارجی، به کشوری تبدیل شود که در داخل و خارج آن صلح جریان دارد.
جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، در ۱۰ دسامبر گفت که سقوط اسد به منزله خروج نیروهای آمریکایی از این کشور نیست.
فاینر به رویترز گفت: «این نیروها بنا به دلیلی خاص و مهم در آنجا مستقر هستند و نقش اهرم فشار را ندارند.»
او افزود: «بیش از یک دهه یا بیشتر است که نیروهای آمریکایی برای مبارزه با داعش در سوریه مستقر شدهاند. ما همچنان به این مأموریت متعهد هستیم.»
فاینر در پاسخ به این پرسش که آیا نیروهای آمریکایی در این کشور جنگزده باقی میمانند یا خیر، گفت: «بله.»