Search
Asset 2

تحلیل: مشارکت تایوان در پیمان دفاعی هند-آرام در نقش مشاور

در اقدامی که احتمالاً با هدف تحریک پکن انجام گرفته، تایوان در ابتکار دفاعی جدید آمریکا، موسوم به تاب‌آوری صنعتی هند-آرام، یک نقش مشورتی برعهده گرفته است.
جنگنده اف-۱۶وی ساخت آمریکا در باند پایگاه نیروی هوایی در رزمایش سالانه هان‌کوانگ در هوالین، تایوان، ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۴. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

نویسنده: دکتر آنتونیو گراسفو، تحلیلگر اقتصادی چین

در اقدامی که احتمالاً با هدف تحریک پکن انجام گرفته، تایوان در ابتکار دفاعی جدید آمریکا، موسوم به تاب‌آوری صنعتی هند-آرام، یک نقش مشورتی برعهده گرفته است.

بیست‌و‌سومین کنفرانس سالانه صنعت دفاعی آمریکا-تایوان که در ماه سپتامبر در فیلادلفیا برگزار شد، بر تقویت همکاری دفاعی آمریکا-تایوان، رسیدگی به الزامات امنیت ملی تایوان و بهبود تدارکات دفاعی تمرکز داشت.

جدیدیه رویال، معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور امنیتی هند-آرام، در این رویداد از آغاز ابتکار تاب‌آوری صنعتی هند-آرام خبر داد. این ابتکار چندجانبه، که تحت رهبری آمریکا قرار دارد، شامل دست‌کم ۱۲ کشور متحد از منطقه هند-آرام و اروپا- از جمله تایوان- می‌شود و با هدف مقابله با محدودیت‌های زنجیره تأمین تسلیحاتی، تقویت همکاری در صنایع دفاعی و ارتقای امنیت منطقه طراحی شده است. اولویت اصلی تاب‌آوری صنعتی هند-آرام مقابله با افزایش قدرت نظامی و نفوذ رژیم چین در منطقه است.

رویال در این کنفرانس بر اهمیت همکاری با متحدان کلیدی از جمله تایوان، ژاپن و هند تأکید کرد. او برای نمونه به تولید اشتراکی موشک و موتور جت‌های جنگنده اشاره کرد. هم‌زمان یک گروه تجاری آمریکایی متشکل از ۲۰ شرکت در تایوان حضور داشت و فرصت‌های مرتبط با سامانه‌های پهپادی را برای حمایت از تایوان جهت ارتقای ظرفیت تولید داخلی بررسی می‌کرد.

تاب‌آوری صنعتی هند-آرام بر نیاز روزافزون آمریکا و متحدان این کشور برای رسیدگی به نقاط ضعف اساسی پایگاه‌های صنعتی دفاعی تأکید دارد. مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی در گزارش اخیر خود هشدار داده که جنگ در تنگه تایوان می‌تواند ظرف چند هفته باعث اتمام ذخایر مهمات هدایت‌شونده دقیق آمریکا شود. آسیب‌پذیری آمریکا به واسطه سرعت فزاینده چین در دستیابی به تسلیحات پیشرفته- پنج یا شش برابر سریع‌تر از آمریکا- دوچندان می‌شود.

تاب‌آوری صنعتی هند-آرام بر تقویت همکاری‌های چندملیتی و ادغام پایگاه‌های صنعتی دفاعی تأکید دارد. یکی از مؤلفه‌های اصلی این ابتکار، ایجاد قطب‌های پایدار منطقه‌ای است که با هدف کاهش مشکلات لجستیکی در تجهیز نیروها در منطقه وسیع هند-آرام طراحی شده‌اند.

از این گذشته، توافق‌نامه‌های تولید اشتراکی مانند توافق‌نامه تایوان و آمریکا با هدف افزایش تولید و کاهش اتکا به تأمین‌کنندگان واحد تنظیم شده و در پی ایجاد یک زنجیره تأمین دفاعی منعطف و سازگار است. یکی دیگر از اولویت‌های مهمی که تایوان می‌تواند در آن نقش‌آفرینی کند، تضمین دسترسی به اقلام حیاتی مانند نیمه‌رساناها است که برای تولید مستمر سامانه‌های تسلیحاتی پیشرفته ضروری هستند.

مشارکت تایوان در ابتکار تاب‌آوری صنعتی هند-آرام در شرایطی رخ داده که این جزیره براساس برنامه اقدام ارکان چهارگانه صلح لای چینگ-ته، رئیس‌جمهور تایوان، که آمادگی نظامی و تقویت اتحادهای بین‌المللی را در اولویت قرار داده، بودجه دفاعی خود را دوبرابر کرده است. تایوان با مشارکت در ابتکار تاب‌آوری صنعتی هند-آرام، تعهد خود را به امنیت منطقه‌ای نشان می‌دهد و به شکل مستقیم به روایت حزب کمونیست چین که می‌گوید تایوان در انزوا عمل می‌کند، واکنش نشان می‌دهد.

بودجه دفاعی تایوان در سال ۲۰۲۴ به رکورد ۶۰۶.۸ میلیارد دلار تایوان (۱۹.۱ میلیارد دلار آمریکا) رسید که از افزایش قابل‌توجه بودجه دفاعی پس از سال‌ها رکود حکایت دارد. تسای اینگ-ون، رئیس‌جمهور سابق تایوان، در دوران ریاست خود بودجه دفاعی را دوبرابر کرد و زمان خدمت اجباری را افزایش داد. او همچنین ادوات جنگ نامتقارن از جمله موشک‌ها و پهپادها را در اولویت قرار داد. این اقدامات با ابتکار عمل آمریکا برای تقویت ظرفیت دفاعی تایوان در بحبوحه چالش‌های امنیتی فزاینده منطقه در یک راستا انجام می‌گیرند.

هسو ین پو، معاون وزیر دفاع ملی تایوان، به نمایندگی از تایوان در نشست آغازین ابتکار تاب‌آوری صنعتی هند-آرام که در ماه اکتبر در هاوایی برگزار شد، شرکت کرد. تایوان عضو رسمی نیست اما نقش مشورتی این کشور از مشارکت قابل‌توجه آن در زنجیره تأمین دفاع جهانی بویژه در حوزه فناوری نیمه‌رساناها و تولید پیشرفته حکایت دارد. مارک مونتگومری، دریادار بازنشسته نیروی دریایی آمریکا، بر اهمیت تایوان تأکید کرد و گفت که تولید اشتراکی تسلیحات توسط آمریکا و تایوان می‌تواند همکاری دفاعی آن‌ها را ارتقا دهد.

آمریکا و تایوان در حال حاضر به تولید اشتراکی تسلیحات متعهد هستند. هسو همچنین از مشارکت تایوان در تولید اشتراکی قطعات حیاتی جت‌های اف-۱۶ و پهپادها حمایت کرده و از آمریکا خواسته که برای رفع مشکلات اداری که مانع از توسعه سامانه‌های دفاعی پیشرفته تایوان می‌شوند، مقررات انتقال فناوری را تسهیل کند.

مشارکت تایوان در ابتکار تاب‌آوری صنعتی هند-آرام از اهمیتی کاربردی و نمادین برخوردار است. این امر درعمل از ادغام روزافزون تایپه در چارچوب همکاری‌های دفاعی بین‌المللی حکایت داشته و بر نقش حیاتی این کشور در تقویت تاب‌آوری صنعتی دفاعی در سراسر منطقه تأکید دارد. این امر همچنین از نظر نمادین پیامی قاطع به پکن می‌فرستد که تایوان منزوی نیست و تعهد آمریکا در حمایت از این جزیره تزلزل‌ناپذیر خواهد بود.

حزب کمونیست چین چندین دهه به نهادهای بین‌المللی مانند سازمان ملل فشار آورد تا تایوان را کنار بگذارند. با این‌حال، مشارکت تایپه در ابتکار تاب‌آوری صنعتی هند-آرام از نفی قاطعانه تلاش پکن برای دیکته کردن روایت خود حکایت دارد. این امر استقلال تایوان را در تنظیم سیاست‌های خارجی خود نشان می‌دهد و اراده این کشور را در مقابله با چالش‌های امنیتی و سر خم نکردن در برابر خواسته‌های حزب کمونیست چین مور تأکید قرار می‌دهد.

دیدگاه ارائه‌شده در این مقاله نقطه نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکس‌کننده دیدگاه اپک تایمز نیست.

درباره نویسنده: دکتر آنتونیو گراسفو، تحلیلگر اقتصادی چین است که بیش از ۲۰ سال را در آسیا سپری کرده است. آقای گراسفو فارغ‌التحصیل دانشگاه ورزش شانگهای است، دارای مدرک ام‌بی‌ای چین از دانشگاه شانگهای جیائوتنگ است و در حال حاضر در دانشگاه نظامی آمریکا در رشته دفاع ملی تحصیل می‌کند. او نویسنده کتاب «فراتر از کمربند و جاده: گسترش اقتصادی جهانی چین» (۲۰۱۹) است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی