همزمان با اعتراضهای روزافزون در مورد منع تحصیل دختران در افغانستان از سوی طالبان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نگرانیهای طالبان در مورد تحصیل دختران را «قابلدرک» دانست.
حسین امیرعبداللهیان در نشستی با حضور نمایندگان طالبان برای ارائه «کمکهای نرمافزاری جهت تحصیل» دختران افغان اعلام آمادگی کرد و گفت: «در اسلام ممنوعیتی برای تحصیل و اشتغال زنان وجود ندارد، اما نگرانیهای حکومت [طالبان] برای فراهمآوردن زمینههای شرعی لازم قابلدرک است.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی که برای شرکت در چهارمین نشست کشورهای همسایه افغانستان در سمرقند حضور دارد، گفت: ایران آماده است به طالبان برای «تامین شرایط تحصیل دختران» کمک کند.
پس از خروج شتابزده ارتش آمریکا از افغانستان و تسلط طالبان به این کشور، مقامات طالبان دختران را از تحصیل و حضور در کلاسهای هفتم به بالا منع کردند. پس از آن نیز وزارت تحصیلات عالی طالبان ادامه تحصیل دختران در دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان را تعلیق کرد.
هر چند مقامهای طالبان بارها گفتهاند که ممنوعیت تحصیل دختران در مدارس و دانشگاهها موقتی است اما تا کنون هیچ نشانهای مبنی بر فراهمشدن شرایط تحصیل دختران دیده نشده است.
امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل نیز که در اوایل بهمنماه به افغانستان سفر و با مقامهای طالبان گفتگو کرده بود نیز اعلام کرد که طالبان به وی گفتهاند که ممنوعیت تحصیل دختران یک امر موقت است اما به گفته وی، این ممنوعیت ممکن است ۵۰ سال دیگر هم طول بکشد.
زنان نهتنها از حق تحصیل محروماند که اجازه فعالیتهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز ندارند و در آخرین اقدام طالبان در این زمینه، بهتازگی کارمندان محلی زن از کار برای دفاتر سازمان ملل در افغانستان نیز منع شدند.
در واکنش به انتقادهای گسترده به این تصمیم طالبان، مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان عنوان کرد: «امارت اسلامی نمیخواهد برای ملل متحد موانع ایجاد نماید، بلکه میخواهد واضح بسازد که این موضوع ارزشی داخلی افغانستان است، برای هیچکسی دیگر مشکل ایجاد نمیکند و باید همه به آن احترام بگذارند.»