همزمان با نامگذاری روز جهانی آموزش امسال به یاد دختران و زنان بازمانده از تحصیل در افغانستان، دبیر کل سازمان ملل در یک توییت از طالبان خواست که ممنوعیت ظالمانه حق تحصیل دختران را لغو کنند. این توییت با واکنش انتقادی برخی از کاربران توییتر مواجه شد.
آنتونیوگوترش در این توییت گفته است: «اکنون زمان پایان دادن به همه قوانین و اقدامات تبعیضآمیز است که مانع دسترسی به آموزش میشود، من از طالبان میخواهم که ممنوعیت ظالمانه و محکوم به شکست دسترسی به تحصیلات متوسطه و عالی را برای دختران و زنان افغانستان لغو کنند.»
این توییت، سه روز بعد از پایان سفر امینه محمد، معاون دبیر کل سازمان ملل به افغانستان انجام شد. امینه محمد، بعد از سفری که برای از میان برداشتن ممنوعیت تحصیل و کار زنان از طریق مذاکره با طالبان صورت گرفت، اعلام کرد که طالبان به وی گفتهاند که ممنوعیت تحصیل دختران یک امر موقت است اما به گفته وی، این ممنوعیت ممکن است ۵۰ سال دیگر هم طول بکشد.
او از طالبان خواست که برای رفع ممنوعیت تحصیل دختران جدول زمانی تعیین کنند.
«توصیه بس است، اقدام کنید»
یونسکو اعلام کرده است که یک میلیون و یک صد هزار دانش آموز دختر بالاتر از صنف/کلاس ششم بر اساس دستور طالبان از تحصیل منع شدهاند و بعد از ممنوعیت تحصیل در دانشگاهها نیز، یکصد هزار دانشجوی دختر از تحصیل محروم شدهاند. بعد از اجرای ممنوعیتها علیه تحصیل دختران در مکاتب و دانشگاهها، تصاویری از طالبان مسلح در جلوی درهای ورودی دانشگاهها و مکاتب در افغانستان منتشر شد و دخترانی که پشت درهای محل تحصیلشان اشک میریختند و با ممانعت طالبان از ورود به کلاس مواجه میشدند.
تعدادی از کاربران در افغانستان و تعدادی از فالوئرهای حساب کاربری آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل در کشورهای غربی نیز از او خواستند که بجای توصیه کردن، اقدام جدیتری برای لغو ممنوعیت تحصیل دختران افغانستان انجام دهد.
حسن، یکی از کاربرانی است که در پاسخ به توییت دبیر کل سازمان ملل نوشته است: «ما نیاز به اقدام فوری داریم، از زمانی که این قانون مضحک توسط طالبان وضع شده است، فقط محکوم کردهاید.»
حسیب الله امیری نیز در این مورد نوشته است: «با طالبان تماس نگیرید، از حمایت مالی آنها دست بردارید، از دادن ۴۰ میلیون دلار در هفته به طالبان تروریست خودداری کنید، آنها نه دختران و زنان را به مکاتب و ادارات راه میدهند و نه از قوانین سازمان ملل برای شهروندان پیروی میکنند.» مقصود او پولهایی است که به گفته دولت آمریکا برای کمکهای بشر دوستانه به مردم افغانستان ارسال میشود.
ملا محمد آخوند از طرفداران طالبان نیز در زیر توییت گوترش نوشته است: «ما واقعا از این حکومت خوشحالیم، این حکومت برای ملت افغانستان قابل احترام است. مخالف آموزش دختران نیست. بهتر است بدانید که تنها حکومتی که برای مردم افغانستان کار میکند، طالبان است.»
لارنس بندیکت نیز از دیگر کاربران غیر افغان است که در اینباره واکنش نشان داده است: «آنها (طالبان) آینده زنان و کشورشان را میکشند، یک زن تحصیلکرده یک مزیت برای تشکیل خانواده است.»
رائول دوک از دیگر کاربران نیز در پاسخ به توییت دبیرکل ملل متحد، با کنایه نوشته است: «من مطمئن هستم که آنها فردا بعد از خوردن یک صبحانه مفصل این کار را (لغو حق تحصیل دختران) خواهند کرد.»
کرن دکر، شارژ دافیر سفارت امریکا برای افغانستان نیز در توییتی گفته است: «امروز گرفتن جشن و بزرگداشت از روز جهانی آموزش، دشوار است، در حالیکه دختران و زنان افغان از حق تحصیل محروم شدهاند.»
دسترسی صدها هزار دختر به تحصیل یکی از دستاوردهای جامعه جهانی و ایالات متحد امریکا در دو دهه حضورشان در افغانستان است که اکنون این دستاوردها در معرض نابودی است.