وزرای خارجه کشورهای گروه هفت در نشست آتی خود در ژاپن، به موضوع گسترش نفوذ حزب کمونیست چین در منطقه غرب آسیا خواهند پرداخت.
خبرگزاری رویترز با انتشار یک گزارش به نقل از دیپلماتهای غربی نوشت که توافق جمهوری اسلامی و عربستان سعودی با میانجیگری چین یکی از تغییرات عمده اخیر در غرب آسیا است که باعث غافلگیری آمریکا و متحدانش شده است.
در این گزارش یکی دیگر از تحولات منطقه خاورمیانه، تلاش عربستان سعودی برای بهبود روابط با حکومت بشار اسد ذکر شده و آمده است که عربستان قصد دارد همراه با چندین کشور عربی دیگر، بهصورت رسمی سیاست انزوای سوریه در منطقه را به پایان برساند، این در حالی است که کشورهای غربی نسبت به این موضوع نگرانیهایی دارند.
وزرای گروه هفت شامل فرانسه، بریتانیا، آلمان، ایتالیا، کانادا، ایالات متحده آمریکا و ژاپن از ۲۷ تا ۲۹ فروردینماه در ژاپن دیدار خواهند کرد.
یک دیپلمات فرانسوی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت که منطقه خاورمیانه در حال تحولات جدی است و این شامل برنامه هستهای ایران و همچنین عوضشدن موازنه قدرت ژئوپلیتیک بهخاطر توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین میشود.
او ادامه داد: «بقای گروه هفت در گروی آن است که «منافع امنیتی خود را حفظ کند که اتفاقاً به نفع امنیت منطقه و امنیت جهان است.»
کاهش نفوذ آمریکا در خاورمیانه
پیش از این کارشناسان نسبت به کاهش نفوذ آمریکا در خاورمیانه و افزایش تأثیرگذاری رژیم کمونیستی چین در این منطقه هشدار داده بودند.
الکس واتانکا، مدیر بنیاد برنامه ایران در مؤسسه مطالعات خاورمیانه بهتازگی عنوان کرد که تلاش ظاهری رژیم کمونیستی چین برای برقراری صلح در خاورمیانه بخشی از یک کارزار بزرگتر برای تضعیف نفوذ جهانی آمریکا است.
رویترز نیز به نقل از دیپلمات فرانسوی نوشت که برخی از کشورها، مانند دولت سعودی که متحد آمریکا محسوب میشدند، نسبت به آنچه آمریکا «تعهدات امنیتی» خود در قبال غرب آسیا مینامد، دچار تردید شدند و در جنگ روسیه در اوکراین نیز بیطرف ماندهاند.
به گفته این دیپلمات دولتهای یاد شده بهجای متکی ماندن تنها به غرب، به این راهبرد رسیدهاند که روابط خود را تنوع بخشیده و به چین هم نزدیک شوند.
برخی از دیپلماتهای اروپایی ابراز تأسف کردند که در نتیجه «خسته شدن» غرب در ارتباط با امور خاورمیانه، بازیگران منطقهای در رویکرد خود تجدیدنظر کرده و درها را برای دیگران باز گذاشتند تا خلأ ایجاد شده را پر کنند.
رویترز به نقل از یک دیپلمات دیگر نوشته است که عدم اطلاع و پیشبینی کشورهای گروه هفت از میانجیگری چین در توافق ایران و عربستان، وجود یک مشکل در این گروه را نشان داد و ضروری است که اعضای گروه دوباره گرد هم آیند.
سومین دیپلمات غربی نیز به رویترز گفت که تلاشهای سعودی برای سازماندهی بازار نفت و کاهش تولید کشورهای عضو اوپک، برخلاف تمایل غرب نشان دیگری از تغییر رویکرد سعودی در ارتباط با غرب است.