نخستوزیر اسرائیل، روز یکشنبه تصمیم گرفت که این هفته هیات اسرائیلی را به میز مذاکره برای توافق آتشبس در غزه بازگرداند. دفتر نخستوزیری این کشور در حالی این خبر را اعلام کرد که او برای سفر به آمریکا آماده میشد.
به نوشته رسانه تایمزاسرائیل، بنیامین نتانیاهو به دنبال حمایت بایدن برای اتخاذ موضع سختگیرانه در مذاکرات است. از سویی معترضان اسرائیلی در نزدیکی فرودگاه «بن گورین» با ایجاد ترافیک مسیرها را مسدود کردند.
دفتر نخستوزیری اسرائیل با انتشار بیانیهای اعلام کرد که نتانیاهو پیش از پرواز به واشنگتن با حضور تیم مذاکرهکننده و مقامات ارشد امنیتی یک «بحث عمیق» درباره مذاکرات آزادسازی گروگانها داشته است.
بر اساس گزارش وبسایت خبری «والا» به نقل از یک مقام اسرائیلی، مکان مذاکرات هنوز تعیین نشده است.
طبق گفته این مقام، نتانیاهو که قرار است روز پنجشنبه به اسرائیل بازگردد، میخواهد ابتدا حمایت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را برای اتخاذ یک موضع سختگیرانه به دست آورد. این موضع بر اساس چهار موردی است که نتانیاهو آنها را «غیرقابل مذاکره» اعلام کرده است.
واکنشها به تصمیم نتانیاهو درباره بازگشت به مذاکرات
مذاکرات برای دستیابی به آتشبس در نوار غزه و آزادی گروگانها توسط حماس، خوشبینی فزایندهای را به همراه داشته است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه با به کار بردن اصطلاح «ما در خط ده یاردی» برای رسیدن به توافق هستیم، به طور تلویحی تایید کرد که توافق بسیار نزدیک است و مراحل پایانی را طی میکند.
یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل، از تصمیم نتانیاهو برای بازگشت به مذاکرات پس از تقریباً دو هفته استقبال کرد.
گالانت در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «یک فرصت محدود برای توافق به منظور آزادی گروگانها وجود دارد. حتی اگر اختلافاتی وجود داشته باشد، کل دستگاه امنیتی در ماموریت برای رسیدن به توافق از شما حمایت میکند.»
الی کوهن، وزیر انرژی و عضو کابینه امنیتی، در مصاحبهای با شبکه ۱۲ اسرائیل در روز یکشنبه ارزیابی کرد که توافقی میتواند ظرف دو هفته امضا شود.
در همین حال، اعضای سختگیر ائتلاف نخستوزیر اسرائیل تهدید کردهاند که در صورت نهایی شدن توافق، دولت را سرنگون خواهند کرد.
از سویی دیگر در حالی که نتانیاهو قرار بود دوشنبه به آمریکا سفر کند، چندصد معترض ضددولت روز یکشنبه در بیرون فرودگاه «بن گوریون» تجمع کردند تا از نتانیاهو بخواهند در اسرائیل بماند و توافق را امضا کند.
اسرائیل در حال تدوین آخرین پاسخ به پیشنهاد مذاکرات
یک مقام اسرائیلی که با خبرگزاری «والا» صحبت کرده، گفته است که در جلسهای چهار ساعته در روز یکشنبه، نتانیاهو به هیات اسرائیلی دستور داد که از خواستههای خود کوتاه نیایند، اما همچنان به پیشنهاد اسرائیل در ۲۷ ماه می که بایدن در سخنرانی ۳۱ ماه می مطرح کرد، پایبند باشند.
رسانه «کان» گزارش داد که اسرائیل در حال تدوین آخرین پاسخ خود در مذاکرات پیش از پرواز نتانیاهو به آمریکا است.
نتانیاهو قرار بود شب یکشنبه اسرائیل را ترک کند و با بایدن در روز دوشنبه دیدار کند. او روز یکشنبه پس از آنکه بایدن که در حال بهبودی از کووید-۱۹ بود، دیدار را به سهشنبه موکول کرد، پرواز خود را یک روز به تأخیر انداخت.
با وجود این تأخیر، گروههای ضد دولت و برخی از بستگان گروگانها به اعتراضات از پیش برنامهریزیشده خود در نزدیکی فرودگاه «بن گوریون» ادامه دادند.
کانال ۱۳ اسرائیل به نقل از معترضان اعلام کرد که آنها معتقدند این تأخیر برای «گمراه کردن معترضان» اعلام شده و ممکن است هنوز تغییر کند.
شرکای ائتلاف راستگرای افراطی نخستوزیر به رهبری بزالل اسموتریچ وزیر دارایی و ایتامار بنگویر وزیر امنیت ملی، تهدید کردهاند که در صورت توافق اسرائیل درباره آنچه که آنها «توافق غیرمسئولانه» میخوانند، دولت را ترک خواهند کرد.
در روزهای آخر هفته گذشته، هشت عضو حزب لیکود که نتانیاهو یکی از رهبران آن است، اعلام کردند که از پیشنهاد فعلی آتشبس حمایت نخواهند کرد.
آنها در نامهای به نخستوزیر اسرائیل نوشتند که «هر توافقی که شامل خروج نیروهای ما از مواضع فعلی آنها در غزه باشد، شکست کامل است.»
آنها به طور خاص درباره خروج از مسیر فیلادلفیا هشدار دادهاند که اسرائیل میگوید حماس از آن برای قاچاق اسلحه به غزه استفاده میکند.
چهارگانه غیرقابل مذاکره چه مواردی هستند؟
نتانیاهو به دلیل اعلام چهار مورد «غیرقابل مذاکره» که در هفتم ژوئیه اعلام کرد، متهم به مانعتراشی در پیشرفت توافق شده است.
او از جمله خواسته است اسرائیل بر مسیر «فیلادلفیا» که غزه را از مصر جدا میکند، کنترل داشته باشد. این مسیر در توافقنامههای مختلف بین اسرائیل و فلسطینیها مورد بحث و مذاکره قرار گرفته است.
مسیر فیلادلفیا یک نوار باریک زمینی است که نوار غزه را از مصر جدا میکند. این مسیر در جنوب نوار غزه قرار دارد و به دلیل اهمیت استراتژیک آن، به ویژه در جلوگیری از قاچاق اسلحه به نوار غزه، محل مناقشه و درگیریهای زیادی بوده است.
سه مورد دیگر «غیرقابل مذاکره» این است که اسرائیل اجازه داشته باشد تا زمانی که اهداف جنگی محقق شود، به مبارزه ادامه دهد، اینکه از بازگشت فلسطینیان مسلح به شمال نوار غزه جلوگیری شود و اینکه اسرائیل قصد دارد حداکثر تعداد ممکن از گروگانهای زنده را که در اسارت حماس هستند، بازگرداند.
بر اساس گزارش تایمز اسرائیل، ۱۲۰ گروگان در غزه باقی ماندهاند که ۱۱۶ نفر از آنها در ۷ اکتبر، هنگامی که حماس به جنوب اسرائیل حمله کرد، اسیر شدند.
طبق گزارشها در این حمله نزدیک به ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر ربوده شدند. تایید شده است که حداقل ۴۲ گروگان جان خود را از دست دادهاند.
مذاکراتی که توسط ایالات متحده، مصر و قطر میانجیگری شده است، نتوانسته به آتشبس و آزادی گروگانها دست یابد. این ناکامی از پس از یک آتشبس یک هفتهای در نوامبر که در آن حماس ۱۰۵ گروگان را در ازای ۲۴۰ زندانی فلسطینی آزاد کرد، ادامه دارد.
دور فعلی مذاکرات بر اساس پیشنهاد اسرائیل در تاریخ ۲۷ ماه می است. این مذاکرات در ماه ژوئن متوقف شد، اما در اوایل ژوئیه دوباره آغاز شد، زیرا حماس به طور موقت موافقت خود را اعلام کرد.