یک زن ایزدی ۲۱ ساله که ده سال پیش توسط شبهنظامیان داعش در عراق ربوده و به غزه منتقل شده بود، طی یک عملیات محرمانه با همکاری اسرائیل، ایالات متحده و عراق آزاد شد.
به نوشته رویترز، این زن با نام «فوزیه امین سیدو» از اقلیت مذهبی ایزدی است که عمدتاً در عراق و سوریه ساکن هستند و در سال ۲۰۱۴، بیش از ۵هزار نفر از اعضای آن به قتل رسیدند و هزاران نفر دیگر از آنها توسط داعش ربوده شدند. این موضوع توسط سازمان ملل به عنوان نسلکشی شناسایی شده است.
سیلوان سینجاری، رئیس ستاد وزارت امور خارجه عراق گفت که فوزیه پس از بیش از چهار ماه تلاش در شرایط امنیتی دشوار ناشی از حملات نظامی اسرائیل در غزه آزاد شده است.
سینجاری گفته است که این زن در وضعیت جسمانی خوبی قرار دارد، اما به شدت تحت تأثیر زمان اسارت در غزه قرار گرفته است.
در حالی که عراق و اسرائیل روابط دیپلماتیک ندارند، مقامات عراقی به مدت چند ماه با این زن در ارتباط بودند و اطلاعات او را به مقامات آمریکایی منتقل کردند تا برای خروج او از غزه با کمک اسرائیل برنامهریزی کنند.
نقش دیگر عوامل بینالمللی در عملیات
بر اساس گزارش رویترز، این عملیات پیچیده که توسط اسرائیل، ایالات متحده و دیگر عوامل بینالمللی هماهنگ شده بود، به تازگی در یک مأموریت محرمانه از نوار غزه از طریق گذرگاه کرم شالوم انجام شد.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که در این عملیات با سفارت ایالات متحده در اورشلیم و «دیگر عوامل بینالمللی» هماهنگی داشته است.
در این بیانیه آمده است که رباینده او در جریان جنگ غزه کشته شد و او سپس به یک مخفیگاه در نوار غزه فرار کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که این کشور روز سهشنبه به «ایمنسازی خروج یک زن جوان ایزدی از غزه برای الحاق با خانوادهاش در عراق» کمک کرده است.
او افزود که فوزیه در سن ۱۱ سالگی از خانهاش در عراق ربوده و به غزه فروخته و قاچاق شده بود. رباینده او به تازگی کشته شده است و این امر به او اجازه فرار و درخواست بازگشت به وطنش را داده است.
سرنوشت مبهم هزاران ایزدی مفقود
به گفته خلف سینجار، مشاور شیاع السودانی در امور ایزدیها، نخستوزیر عراق ماه گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به طور مستقیم با مقامات آمریکایی پیگیر این مسئله بوده است.
بیش از ۶هزار ایزدی در سال ۲۰۱۴ توسط شبهنظامیان داعش از منطقه سنجار در عراق ربوده شدند، که بسیاری از آنها تحت نام کنیز فروخته شدند و یا به عنوان کودکان سرباز، آموزش دیده و به کشورهای دیگر از جمله ترکیه و سوریه انتقال یافتند.
رویترز طبق آمار مقامات عراقی نوشت که در طول سالهای گذشته بیش از ۳۵۰۰ نفر از این ایزدیها نجات یافته یا آزاد شدهاند، در حالی که حدود ۲۶۰۰ نفر هنوز مفقود هستند. بسیاری از آنها احتمالاً مردهاند، اما فعالان ایزدی بر این باورند که صدها نفر هنوز زنده هستند.