Search
Asset 2

اختلاف‌نظر آمریکا و اروپا درباره نحوه رویارویی با ایران در آژانس بین‌‏المللی انرژی اتمی

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران به غنی‌سازی اورانیوم با خلوص بالا ادامه می‌دهد و با وجود قطعنامه‌ شورای حکام همکاری خود را بهبود نداده است.
لوگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جلسه هیئت مدیره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مقر آژانس در وین، اتریش. ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۳. (ALEX HALADA/AFP via Getty Images)

دیپلمات‌های ارشد اروپا از اختلاف‌نظر میان ایالات متحده و سه متحد اروپایی آن درباره نحوه مواجهه با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی خبر داده‌اند.

بر اساس گزارش رویترز، این کشورها بر سر اینکه آیا باید از طریق قطعنامه‌ای جدید در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با برنامه هسته‌ای تهران  مقابله کنند یا خیر، اختلاف نظر دارند.

طبق این گزارش، ایالات متحده نمی‌خواهد در نشست‌های اخیر هیات مدیره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دنبال قطعنامه دیگری علیه ایران باشد.

این خبرگزاری با بیان اینکه جلسات دوره‌ای سه ماهه شورای حکام ۱۰ روز دیگر آغاز می‌شود، به نقل از یک دیپلمات ارشد اروپایی نوشت که «سطح تخلفات با ایران بی‌سابقه است… هیچ کاهشی در برنامه هسته‌ای آن مشاهده نشده است و هیچ حسن نیت واقعی از سوی ایران برای همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وجود ندارد».

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با عضویت ۳۵ کشور حدود ۱۸ ماه قبل قطعنامه‌ای علیه ایران تصویب کردند که به جمهوری اسلامی دستور داده بود تا با تحقیقات آژانس درباره ذرات اورانیوم یافت‌شده در سه سایت اعلام‌نشده، همکاری فوری داشته باشد.

به نوشته رویترز، در حالی که تعداد سایت‌های مورد بحث به دو مورد کاهش یافته است، حکومت ایران همچنان درباره آثار اورانیوم یافت‌شده توضیحی نداده است.

این خبرگزاری همچنین با اشاره به اینکه مشکلات آژانس با حکومت ایران افزایش یافته است، افزود که از جمله معضلات این است که تهران بسیاری از کارشناسان ارشد آژانس بین المللی انرژی اتمی را از بازرسی منع کرده است.

ایالات متحده نمی‌خواهد قطعنامه دیگری علیه ایران صادر شود

رویترز نوشته است که نگرانی در مورد فعالیت‌های اتمی ایران مدتی است که بالا گرفته است. این کشور سه سال است که اورانیوم ۶۰ درصد را با خلوص حدود ۹۰ درصد غنی می‌کند.

بر اساس گزارش رویترز، طبق معیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در صورت خالص‌سازی بیشتر، این میزان مواد غنی‌شده برای ساخت سه بمب هسته‌ای کافی است.

قدرت‌های غربی می‌گویند که هیچ هدف غیرنظامی انرژی در غنی‌سازی تا این سطح وجود ندارد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید هیچ کشور دیگری بدون ساخت سلاح هسته‌ای این کار را انجام نداده است.

این در حالی است که مقامات حکومت ایران می‌گویند اهداف برنامه هسته‌ای کاملا صلح آمیز است.

با این حال، به نوشته رویترز، ایالات متحده نمی‌خواهد در نشست‌های اخیر هیات مدیره آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال قطعنامه دیگری علیه ایران باشد.

پیشتر در ماه مارس، سه قدرت‌ اروپایی شامل فرانسه، بریتانیا و آلمان در مورد اینکه آیا به دنبال راه حلی درباره برنامه هسته‌ای ایران هستند یا خیر، با واشنگتن به توافق نرسیدند.

به نوشته رویترز، مقامات اروپایی اغلب از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به عنوان دلیلی برای عدم تمایل دولت بایدن برای یافتن راه حل، نام می‌برند.

در حالی که استدلال اصلی مقامات آمریکایی این است که از دادن بهانه‌ای به ایران برای تشدید فعالیت‌های هسته‌ای این کشور اجتناب می‌کنند، همانطور که در گذشته نیز این کار را انجام داده‌اند.

اوایل ماه مارس، ایالات متحده از جمهوری اسلامی خواسته بود که تحرکات هسته‌ای خود را کاهش دهد و تمام اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی خود را رقیق کند.

چند روز پیش از آن، مدیرکل آژانس انرژی اتمی گفته بود فعالیت‌های هسته‌ای ایران به وضعیت پیچیده‌ای رسیده است، جمهوری اسلامی درباره فعالیت‌های هسته‌ایش صادق نیست.

رافائل گروسی در گفتگویی با شبکه پی‌بی‌اس آمریکا گفته بود که ایران در حال افزایش توان هسته‌ایش است. هر چند آژانس در حال بازرسی میزان فعالیت‌های هسته ایران است، اما دسترسی کافی به این فعالیت‌ها ندارد، به همین دلیل فعالیت‌های هسته‌ای ایران در وضعیت پیچیده‌ای است.

اوایل ماه می و همزمان با سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته بود که آماده انتقال فناوری هسته‌ای به سایر کشورها هستیم.

رویترز سپس با اشاره به سفر رافائل گروسی به تهران «به امید تقویت نظارت آژانس بر فعالیت‌های اتمی تهران پس از شکست‌های مختلف»، نوشته بود که تحلیلگران و دیپلمات‌ها می‌گویند که گروسی اهرم‌های محدودی دارد و باید مراقب وعده‌های پوچ باشد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی