جوبایدن، رئیس جمهور ایالات متحده شب گذشته طی نطق خود در کاخ سفید ضمن تأکید بر اینکه آمریکا باید از اسرائیل و اوکراین حمایت کند، خواستار افزایش بودجه کمک به این دو کشور شد. هرچند این درخواست در حال حاضر با مخالفتهایی در واشنگتن مواجه شده است.
جوبایدن که به تازگی در سفر به تلآویو با مقامات اسرائیل دیدار و گفتگو کرده است، در نطق خود عنوان کرد که به نفع امنیت ملی آمریکا است که ببیند اسرائیل و اوکراین در نبردهای خود موفق شوند.
او گفت: «تاریخ به ما آموخته است که وقتی تروریستها بهای ترور خود را نمیپردازند، وقتی دیکتاتورها بهایی برای تجاوزات خود نمیپردازند، باعث هرج و مرج و مرگ و ویرانی بیشتر میشوند.»
جوبایدن افزود: «آنها به مسیر خود ادامه میدهند و هزینه و تهدید برای آمریکا و جهان همچنان در حال افزایش است.»
او اعلام کرد که درخواست بودجه تکمیلی برای کمک به هر دو کشور را به کنگره ارائه خواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا گفت: «به همین دلیل فردا یک درخواست تخصیص بودجه فوری برای تأمین نیازهای امنیت ملی آمریکا و حمایت از شرکای مهم خود از جمله اسرائیل و اوکراین را به کنگره ارسال خواهم کرد. این یک سرمایهگذاری هوشمندانه است که برای امنیت آمریکا برای نسلها سود خواهد داشت.»
بر اساس برخی گزارشها کاخ سفید در حال بررسی بسته کمکی گستردهای است که ممکن است که ارزش آن به ۱۰۰ میلیارد دلار برسد و شامل بودجه برای اسرائیل، اوکراین، تایوان و امنیت مرزی باشد.
در حالی که حمایت دو حزبی قوی برای کمک به اسرائیل وجود دارد، جمهوریخواهان نسبت به افزایش بودجه کمک به اوکراین نگرانیهایی دارند. علاوه بر این، تصویب بسته کمکی به دلیل رقابت در حزب جمهوریخواه برای انتخاب رئیس جدید مجلس نمایندگان با موانعی مواجه است.
جو بایدن هشدار داد: «حماس و پوتین عامل تهدیدات مختلفی هستند، اما آنها در یک چیز مشترک هستند و هر دو میخواهند یک دموکراسی را در همسایگی خود به طور کامل از بین ببرند.»
رئیس جمهور آمریکا طرح کمک خود را «تعهد بیسابقه به امنیت اسرائیل» خواند که نظارت و بازدارندگی گنبد آهنین را افزایش میدهد.
او همچنین تأکید کرد که اسرائیل هیچ مسئولیتی در مورد بمباران اخیر بیمارستانی در غزه ندارد.
رئیس جمهور آمریکا گفت: «من برای از دست رفتن غمانگیز جان فلسطینیها از جمله در انفجار در بیمارستان در غزه که به دست اسرائیلیها انجام نشده بسیار ناراحت شدهام. ما سوگوار هر جان بیگناهی هستیم که از دست رفته است. نمیتوانیم انسانیت فلسطینیان بیگناهی را که تنها میخواهند در صلح زندگی کنند و فرصت داشته باشند، نادیده بگیریم.»
بایدن در ادامه افزود: «زمانی که در اسرائیل بودم، گفتم که وقتی آمریکا جهنم ۱۱ سپتامبر را تجربه کرد، ما نیز احساس خشم کردیم. در حالی که به دنبال عدالت بودیم و به آن رسیدیم، اشتباهاتی نیز مرتکب شدیم. بنابراین، من به دولت اسرائیل هشدار میدهم که از عصبانیت کور نشود.»
رئیس جمهور ایالات متحده در ادامه نطق تلویزیونی خود بر اهمیت تداوم کمکهای مالی به اوکراین تأکید کرد.
رویترز پیشتر به نقل از منابع ناشناس گزارش داده بود که جو بایدن درخواست تخصیص بودجه ۶۰ میلیارد دلاری برای اوکراین و بودجه ۱۴ میلیارد دلاری برای اسرائیل را به کنگره ایالات متحده ارائه خواهد داد.
بر اساس این گزارش، این درخواست همچنین شامل ۱۰ میلیارد دلار برای کمکهای بشردوستانه، ۱۴ میلیارد دلار برای امنیت مرزی و ۷ میلیارد دلار برای تقویت نیروهای آمریکا در منطقه هند و اقیانوس آرام است. نیمی از بودجه ۶۰ میلیارد دلاری اوکراین برای جایگزینی و نوسازی ذخایر تسلیحاتی ایالات متحده استفاده خواهد شد.
رئیس جمهور ایالات متحده با تأکید بر اینکه نیروهای آمریکایی را برای نبرد به اوکراین اعزام نمیکند گفت: «ما تجهیزات مورد نیاز اوکراین را از ذخایر موجود در انبارهایمان تامین میکنیم و از بودجهای توسط کنگره تخصیص داده شده، برای تکمیل مجدد انبارهای خود با تجهیزات جدید استفاده میکنیم.»
در حالی که دولت بایدن قصد دارد کمکهای مالی به اسرائیل و اوکراین را در یک بسته واحد ارائه کند، برخی از جمهوریخواهان مجلس نمایندگان با این ایده مخالف هستند.
در همین رابطه فورد اوکانل، استراتژیست سیاسی جمهوریخواه معتقد است که مخالفت جمهوریخواهان ناشی از نگرانی آنها در مورد فساد و فقدان یک هدف مشخص است.
فورد اوکانل به اپک تایمز گفت: «جوبایدن هرگز یک بار بیان نکرده است که مأموریت آمریکا در اوکراین چیست. دولت اوکراین مملو از فساد است و بنابراین، سؤال این است که آیا پولی که به اوکراینیها میدهیم واقعاً به ارتش و مردم اوکراین میرسد؟»
آقای اوکانل گفت که جمهوریخواهان همچنین از اینکه ایالات متحده سهم عمدهای از هزینههای دفاعی ناتو را پرداخت میکند و سایر کشورها به اندازه کافی کمک نمیکنند، ناراحت هستند.
بر اساس یک نظرسنجی جدید که توسط CNN انجام شده، در پی حملات ۷ اکتبر حماس، حدود ۷۱ درصد از آمریکاییها با مردم اسرائیل همدردی میکنند و معتقدند که واکنش نظامی دولت اسرائیل قابل توجیه است. این نظرسنجی همچنین نشان داد که دموکراتها بیشتر از جمهوریخواهان نسبت به مردم فلسطین ابراز همدردی میکنند.