Search
Asset 2

واکنش کاربران افغانستان: کنکور تک‌جنسیتی امسال ناامیدکننده بود

حضور نداشتن دختران در کنکور دانشگاه در افغانستان
(STRINGER/AFP via Getty Images)

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نتایج کنکور امسال و جای خالی دختران را ناامیدکننده و مایه شرمساری دانستند. دختران تنها غایبان کنکور امسال افغانستان بودند. 

طبق اعلام وزارت تحصیلات عالی طالبان، امسال ۸۴ هزار و ۲۳۴ داوطلب مرد در کنکور شرکت کرده‌اند. معاون رئیس‌الورزای طالبان ادعا کرد که تعداد داوطلبان در کنکور امسال ۲۰ هزار بیشتر از سال‌های گذشته بوده است. 

 در سال گذشته ۱۲۴ هزار و ۹۲۸ دختر و پسر در کنکور شرکت کرده بودند.  

مختار آرین از اساتید آمادگی کنکور با انتشار ویدیویی از کلاس‌های درسی‌اش نوشته است که احساس تاسف می‌کند برای دخترانی که در کلاس‌های درسی‌اش برای گرفتن بالاترین نمره در کنکور رقابت می‌کردند، اما نمی‌دانستند که امتحانی در کار نیست و کنکور هم برای آن‌ها ممنوع می‌شود.  

سیماگل از بازماندگان انفجار کورس آمادگی کنکور کاج در غرب کابل به اپک تایمز می‌گوید که وقتی خبر اعلام نتایج کنکور را شنید با خودش فکر کرد که اگر طالبان مانع شرکت در امتحان کنکور برای دختران نمی‌شدند، شاید نتیجه زحمت‌هایش در ۱۲ سال درس خواندن و ۲ سال دوره آمادگی کنکور به ثمر می‌نشست، اما باز هم امیدوار است که راه‌های بهتر از کنکور افغانستان وجود دارد و او می‌تواند در بهترین دانشگاه‌های دنیا تحصیل کند و روزی جراح مغز و اعصاب شود.  

سیما گل در همان روزهایی که طالبان تحصیل دختران را در مقاطع دبیرستان ممنوع کرده بود، با خواهرش در یک موسسه آموزشی به نام کاج برای کنکور آماده می‌شد. اما در یکی از روزهای اکتبر سال گذشته وقتی در سر جلسه کنکور آزمایشی نشسته بود، انفجار در کلاس کناری او روی داد و دانش‌آموزان دختر در آن کلاس به همراه خواهرش در آنجا کشته شدند. او و خواهرش به عنوان معلم زبان انگلیسی در موسسات آموزش زبان تدریس می‌کردند، اما طالبان همه راه‌ها به سوی رسیدن به آینده‌ای بهتر را برای زنان از بین بردند و سیماگل مجبور به خانه‌نشینی شد. او اکنون تلاش می‌کند تا در آزمون دولینگو شرکت کند و فرصت‌هایی برای تحصیل در دانشگاه‌های دنیا را جستجو کند، درحالی‌که بسیاری از همکلاسی‌هایش از تحصیل بازمانده‌اند و برخی از آنان ترجیح دادند که ازدواج کنند.  

عظیم رسالت یکی از کاربران فیسبوک در واکنش به اعلام نتایج نوشته است: «چقدر دردناک است حس بی‌ارزش شدن، حس پوچی، حس اینکه دیگر انسان نباشی، حضورت در اجتماع مایه بداخلاقی دانسته شود و در ردیف ابزار جنسی قرار بگیری. سال‌های قبل، نفر اول کنکور نام شمسیه و دختر خانم‌های دیگر با نمره ۹۹.۸ درصد، در صدر ۲۰۰ هزار جوان شرکت‌کننده می‌درخشید. اکنون حتی نام یک دختر خانم در لیست اشتراک‌کننده‌هایی که به هر جوان و هر خانواده حس امید به آینده درخشان می‌داد، نیست. متاسفم همه خواهرهای گلم که در مقابل حذف‌شدن‌تان چقدر بی‌تفاوتیم.»  

مالک عاصی از دیگر کاربران فیسبوکی نوشته است:«تنها خبر خوب در مورد کنکور امسال این است که دختران قرار نیست تحت آموزش طالبان قرار بگیرند. پسران مراقب ذهن و ضمیر خود باشید.»  

به نظر می‌رسد که اشاره این کاربر به تصمیم طالبان برای آوردن تغییر در محتوای آموزشی کتاب‌های دانشگاه است. طالبان در ماه مه گذشته اعلام کردند که می‌خواهند ۷۰ درصد محتوای آموزشی کتاب‌های درسی دانشگاه‌ها را تغییر دهند و دلیل این کار را وجود «منکرات» در محتوای آموزشی دانستند.  

طالبان همچنین ساعات آموزشی دروس دینی در دانشگاه را از یک ساعت به سه ساعت افزایش دادند.  

انتشار تصاویر رتبه‌های برتر کنکور امسال با موجی از ابراز تعجب نیز همراه بود. تصاویر منتشرشده از رتبه‌های برتر که هر کدام با ظاهری مطابق با استانداردهای طالبان، شامل داشتن ریش و لنگی یا کلاه مخصوص بر سر، از موضوعات موردتوجه در اعلام نتایج کنکور امسال بود. برخی از کاربران ادعا کردند که ممکن است طالبان در دادن نمره در آزمون کنکور تقلب کرده باشند. 

محمود فراهی، نفر اول کنکور نیز در گفتگو با رسانه‌های داخلی افغانستان گفت: «در سال‌های گذشته دختران بیشتر، اول نمره کنکور می‌شدند. طبعا امکان داشت که اگر آن‌ها در کنکور شرکت می‌کردند، اول نمره می‌شدند. خواهشی که از معارف (بخش آموزش و پرورش) دارم، وقتی یک مرد تحصیل می‌کند، یک مرد است که تحصیل کرده است، اما وقتی یک زن تحصیل کند یک جامعه گویا تحصیل کرده است. خواهش دارم به زنان توجه جدی شود، چون اگر ما داکتر زن، انجینر (مهندس) زن نداشته باشیم جامعه به رکود باقی می‌ماند.»  

بر اساس اعلام طالبان، تمام شرکت‌کنندگان در کنکور امسال به «دانشگاه‌های امارتی» و خصوصی راه یافته‌اند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی