Search
Asset 2

فرار هزاران نفر از قره‌باغ به ارمنستان 

شمار زیادی از ارمنی‌های ساکن قره‌باغ پس از تصرف این منطقه توسط آذربایجان و خلع سلاح نیروهای ارمنی این منطقه، به سمت ارمنستان در حرکت هستند
مردم در یک راهپیمایی در ایروان در 21 سپتامبر 2023 در پی عملیات نظامی آذربایجان علیه نیروهای جدایی طلب ارمنی در قره باغ کوهستانی شرکت می کنند. (KAREN MINASYAN/AFP via Getty Images)

شمار زیادی از ارمنی‌های ساکن قره‌باغ پس از تصرف این منطقه توسط آذربایجان و خلع سلاح نیروهای ارمنی این منطقه، به سمت ارمنستان در حرکت هستند و بیش از ۲ هزار نفر خود را به این کشور رسانده‌اند. 

هفته گذشته ارتش آذربایجان تهاجمی سنگین علیه این منطقه را که تحت کنترل ارمنی‌های جدایی‌طلب بود آغاز کرد و در نهایت شبه نظامیان ارمنی پس از ۲۴ ساعت شروط باکو را پذیرفته و تسلیم شدند. یکی از خواسته‌های کلیدی که نیروهای قره‌باغ پذیرفته‌اند، پیشنهاد خلع سلاح کامل است. 

قبلاً نیروهای آذربایجان نواحی اطراف قره‌باغ را به تصرف خود درآورده بودند و این منطقه در محاصره بود و با میانجیگری روسیه توسط یک کریدور از ارمنستان به آنجا مواد ضروری و غذا ارسال می‌شد. حدود ۱۲۰ هزار ارمنی تبار در این منطقه واقع در قفقاز جنوبی زندگی می‌کنند که در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته شده است. 

هر چند مقام‌های آذربایجان مدعی شده‌اند که حقوق ارمنی تبارهای ساکن این منطقه را تضمین می‌کنند اما رهبران ارمنی قره‌باغ اعلام کردند این منطقه از بیم پاک‌سازی نژادی و به دلیل آنکه نمی‌خواهند تحت حاکمیت آذربایجان زندگی کنند، تمایلی به ماندن ندارند. 

رویترز گزارش داد که دولت ارمنستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که تا ساعت ۵ صبح امروز دوشنبه به وقت محلی، بیش از ۲۹۰۰ نفر از قره‌باغ کوهستانی وارد ارمنستان شده‌اند. 

از روز گذشته بسیاری پیاده به سمت مرز ارمنستان در حرکت بودند و آذربایجان اعلام کرد که اجازه عبور ارمنی‌ها با خودرو را صادر خواهد کرد. 

اکنون رویترز گزارش داده کسانی که سوخت داشتند از مرکز قره‌باغ که ارمنستان به آن استپانکرت و آذربایجان به آن خانکندی می‌گوید، به سمت کریدور لاچین که تنها راه ارتباطی به ارمنستان است حرکت کرده‌اند. 

در گزارش رویترز آمده است که مهاجرت جمعی همچنین می‌تواند توازن قدرت در منطقه قفقاز جنوبی را تغییر دهد، منطقه‌ای متشکل از اقلیت‌های قومی گوناگون که لوله‌های نفت و گاز از آن عبور می‌کند و روسیه، آمریکا، ترکیه و ایران در تلاشند نفوذشان را در این منطقه گسترش دهند. 

از سوی دیگر نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان که با انتقادهای فراوانی روبرو است اعلام کرد این کشور برای ۴۰ هزار نفر از پناهجویان سرپناه آماده کرده است. 

طی چند روز گذشته انتقادهای فراوانی متوجه دولت پاشینیان بود. بسیاری او را مقصر شکست‌های پی‌درپی ارمنستان از آذربایجان می‌دانند و اکنون نیز تصرف منطقه‌ای که ارمنی‌ها مدعی هستند متعلق به آنهاست توسط باکو ضربه‌ای دیگر به دولت ارمنستان بود. 

طی روزهای گذشته تجمع‌های اعتراضی در مقابل ساختمان نخست‌وزیری در ایروان پایتخت ارمنستان شکل گرفت و شهروندان بر علیه نیکول پاشینیان شعار می‌دادند و خواستار کناره‌گیری او شدند. 

در سال ۲۰۲۰ نیز نبردی میان ارمنستان و آذربایجان در گرفت و به دنبال آن باکو کنترل بخش‌هایی از خاک این کشور را که تا قبل از این در اختیار جدایی‌طلبان بود در اختیار گرفت و زمینه را برای پس گرفتن کل منطقه ایجاد کرد. 

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی