Search
Asset 2

دولت ترامپ با اشاره به سخنرانی کارنی در داووس همکاری خود با هیئت مشورتی دفاعی کانادا و آمریکا را تعلیق کرد

دولت آمریکا مشارکت خود در «هیئت دائمی مشترک دفاعی کانادا و آمریکا» را موقتاً متوقف کرده و دلیل آن را عمل نکردن کانادا به تعهدات دفاعی‌اش عنوان کرده است.
البریج کالبی، معاون وزیر جنگ ایالات متحده، در تاریخ ۴ مارس ۲۰۲۵ در کنگره آمریکا در واشنگتن در برابر سنا سخنرانی می‌کند.(Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

دولت آمریکا مشارکت خود در «هیئت دائمی مشترک دفاعی کانادا و آمریکا» را موقتاً متوقف کرده و دلیل آن را عمل نکردن کانادا به تعهدات دفاعی‌اش عنوان کرده است.

البریج کولبی، معاون وزیر جنگ آمریکا، روز ۱۸ مه در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «کانادایی قدرتمند که به‌جای شعار، بر توان نظامی واقعی تمرکز کند، به نفع همه ماست. اما متأسفانه کانادا در انجام تعهدات دفاعی خود پیشرفت قابل قبولی نداشته است.»

او همچنین اعلام کرد که آمریکا فعالیت خود در این هیئت را متوقف می‌کند تا دوباره بررسی شود که این نهاد تا چه اندازه به دفاع مشترک آمریکای شمالی کمک می‌کند.

این هیئت که در سال ۱۹۴۰ تشکیل شده، از نمایندگان نظامی و غیرنظامی دو کشور تشکیل می‌شود و محلی برای گفت‌وگو درباره همکاری‌های دفاعی است. در نشست سال ۲۰۲۴ در اتاوا، دو کشور درباره نوسازی سامانه NORAD، امنیت قطب شمال و همکاری‌های دفاعی در مناطق دیگر از جمله هند-آرام گفت‌وگو کرده بودند.

کولبی در پیام خود، لینک سخنرانی مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، در مجمع جهانی اقتصاد داووس را نیز منتشر کرد؛ سخنرانی‌ای که در آن کارنی از قدرت‌های میانی خواسته بود متحد شوند و به‌طور غیرمستقیم از آمریکا انتقاد کرده بود.

کولبی نوشت: «دیگر نمی‌توان فاصله میان حرف و واقعیت را نادیده گرفت. قدرت‌های واقعی باید مسئولیت مشترک دفاع و امنیت را نیز بپذیرند.»

او افزود: «دفاع مشترک از قاره آمریکای شمالی زمانی ممکن می‌شود که جغرافیای مشترک‌مان را درک کنیم. تنها با سرمایه‌گذاری در توان دفاعی خود است که آمریکایی‌ها و کانادایی‌ها می‌توانند در امنیت و رفاه زندگی کنند.»

در ماه‌های اخیر، کانادا هزینه‌های دفاعی خود را افزایش داده تا به هدف ناتو، یعنی اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی به دفاع، برسد؛ هدفی که سال‌ها به‌دلیل محقق نشدن آن مورد انتقاد آمریکا بود. دولت اتاوا در ماه مارس اعلام کرد که اکنون به این هدف رسیده و قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ به هدف جدید ناتو یعنی ۵ درصد نیز نزدیک شود.

در همین حال، پیت هوکسترا، نماینده آمریکا در اتاوا، هشدار داده اگر کانادا خرید ۸۸ جنگنده F-35 را ادامه ندهد، این موضوع می‌تواند بر همکاری دفاعی دو کشور در چارچوب نوراد تأثیر منفی بگذارد. کانادا گفته تاکنون هزینه ۱۶ فروند را پرداخت کرده، اما خرید بقیه را دوباره بررسی می‌کند و ممکن است گزینه‌های دیگری را انتخاب کند.

سخنرانی جنجالی کارنی در داووس چند روز پس از سفر او به پکن انجام شد؛ سفری که در آن گفته بود کانادا به‌دنبال «شراکت راهبردی» با چین برای آمادگی در برابر «نظم جدید جهانی» است. او همچنین تأکید کرده بود که کانادا می‌خواهد وابستگی تجاری خود به آمریکا را کاهش دهد.

کارنی در سخنرانی خود گفت نظم جهانی مبتنی بر قوانین در حال تضعیف است و قدرت‌های بزرگ از ابزارهای اقتصادی و تعرفه‌ها برای فشار سیاسی استفاده می‌کنند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز بعد در سخنرانی خود گفت کارنی «قدردان آمریکا نبود» و سپس دعوت او برای عضویت در «شورای صلح» تازه‌تأسیسش را لغو کرد. ترامپ همچنین از توافق‌های جدید کانادا با چین انتقاد کرد و گفت: «چین کانادا را خواهد بلعید.»

کارنی در پاسخ گفت از سخنانش در داووس پشیمان نیست و معتقد است صحبت‌هایش واقعیت وضعیت فعلی جهان را توصیف کرده است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی