دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، روز جمعه با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در اقامتگاه خود در مارالاگو ملاقات کرد. این دیدار اولین ملاقات ایندو از زمان اتمام دوره ریاستجمهوری ترامپ در ژانویه سال ۲۰۲۱ بود.
ترامپ در آغاز دیدار خود با نخستوزیر اسرائیل به خبرنگاران گفت: «اگر ما برنده انتخاب شویم، کار بسیار آسان خواهد بود. همه چیز خیلی سریع به نتیجه خواهد رسید.»
او افزود: «اما اگر ما برنده نشویم، با جنگهای بزرگ در خاورمیانه و شاید جنگ جهانی سوم مواجه شویم.»
کارزار انتخاباتی ترامپ پس از دیدار روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد که نخستوزیر اسرائیل از تلاش ترامپ و دولت او برای افزایش ثبات در منطقه قدردانی کرد.
به گفته کارزار ترامپ، این تلاش شامل مذاکره بر سر پیمان ابراهیم، انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل به اورشلیم و به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان بود. تیم ترامپ از «حذف قاسم سلیمانی، پایان دادن به توافق بد هستهای با ایران و مبارزه با یهودیستیزی در آمریکا و دیگر نقاط جهان» بهعنوان دستاوردهای دولت او یاد کرد.
ترامپ پس از حمله هفتم اکتبر تروریستهای حماس با اسرائیل اعلامِ همبستگی کرد. او قول داد صلح را به خاورمیانه بازمیگرداند و با یهودیستیزی که در دانشگاههای سراسر آمریکا گسترش یافته مبارزه خواهد کرد.
براساس تصاویر ویدئویی که ترامپ در شبکه های اجتماعی منتشر کرده، آقای نتانیاهو به همراه همسرش، سارا، وارد مارالاگو شد و در ورودی اقامتگاه خود مورد استقبال رئیسجمهور سابق آمریکا قرار گرفت.
آقای نتانیاهو آخرینبار در سپتامبر ۲۰۲۰ در مراسم امضای پیمان ابراهیم که با میانجیگری رئیسجمهور سابق آمریکا به نتیجه رسید، در کاخ سفید با ترامپ دیدار کرده بود.
جو بایدن و معاون او، کامالا هریس، نیز که اکنون بهعنوان نامزد احتمالی دموکراتها شناخته میشود، اوایل هفته در کاخ سفید با آقای نتانیاهو دیدار کردند. هیچکدام از آنها در سخنرانی روز سهشنبه آقای نتانیاهو در کنگره حاضر نبودند.
آقای نتانیاهو در سخنرانی روز سهشنبه خود به حمایت ترامپ از اسرائیل اشاره کرد و مشخصاً از پیمان ابراهیم گفت؛ توافقی که برای عادیسازی روابط بین اسرائیل و بحرین و همچنین روابط بین اسرائیل و امارات به امضای طرفین رسید.
نخستوزیر اسرائیل گفت: «از آقای ترامپ بابت میانجیگری در رابطه با پیمان تاریخی ابراهیم تشکر میکنم. اسرائیلیها نیز مثل آمریکاییها از اینکه ترامپ از آن سوءقصد بزدلانه جان سالم به در برد، آسودهخاطر شدند. در دموکراسی جایی برای خشونت سیاسی وجود ندارد.»
سخنرانی او با اعتراضاتی در ساختمان کنگره و اطراف واشینگتن همراه بود. برخی از معترضانِ مخالف اسرائیل پرچمهای آمریکا را آتش زدند و برخی نیز حمایت خود را از حماس اعلام کردند؛ گروه فلسطینی که از سوی وزارت امور خارجه آمریکا بهعنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است. حماس آغازگرِ حملاتی بود که در اکتبر گذشته به کشته شدن ۱۲۰۰ غیرنظامی اسرائیلی انجامید.
در مقابل، خانم هریس روز پنجشنبه از آتش زدن پرچمهای آمریکا و دیوارنگاریهای طرفداران حماس در واشینگتن انتقاد کرد.
معاون رئیسجمهور آمریکا در بیانیهای گفت: «من آتش زدن پرچم آمریکا را محکوم میکنم. هرگز نباید به پرچم کشور هتک حرمت شود.»
حکیم جفریز (دموکرات، نیویورک)، رهبر اقلیت مجلس نمایندگان، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که او نیز دیوارنگاریها را محکوم میکند و افزود: «تخریب اموال عمومی، هتک حرمت به پرچم آمریکا، تهدید یهودیان به خشونت یا ترویج سازمانهای تروریستی مانند حماس غیرقابل قبول است.»
خانم هریس پس از دیدار با آقای نتانیاهو در روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که معتقد است اسرائیل حق دارد از خودش دفاع کند اما درخصوص وضعیت غزه نگرانیهایی دارد.
معاون رئیسجمهور آمریکا گفت: «اسرائیل باید بتواند از خودش در برابر ایران و شبهنظامیان مورد حمایت این کشور مانند حماس و حزبالله دفاع کند.»
او افزود که اسرائیل «حق دارد از خودش دفاع کند اما شیوه دفاع حائز اهمیت است.» خانم هریس گفت در دیدار با نخستوزیر اسرائیل درباره تبعات انسانی جنگ غزه از جمله مرگ شمار زیادی از غیرنظامیان بیگناه با او صحبت کرده است.