دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، شامگاه دوشنبه شکایتی را علیه شبکه رادیویی و تلویزیونی بریتانیا (بیبیسی) ثبت کرد و در آن، بهدلیل افترا در یک برنامه خبری ویژه که سال گذشته پخش شده بود، درخواست دریافت ۱۰ میلیارد دلار غرامت کرد.
در این دادخواست ۳۳ صفحهای، بیبیسی متهم شده است که «تصویری نادرست، افتراآمیز، فریبنده، تحقیرآمیز، تحریکآمیز و بدخواهانه از رئیسجمهور ترامپ ارائه کرده است؛ تصویری که به ادعای شاکی، توسط متهمان ساخته و یک هفته پیش از انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴، با تلاشی آشکار برای مداخله در روند انتخابات و تأثیرگذاری بر نتیجه آن به زیان رئیسجمهور ترامپ، پخش شده است.»
بیبیسی قسمتی با عنوان «ترامپ: فرصتی دوباره؟» را در تاریخ ۲۸ اکتبر ۲۰۲۴ یعنی یک هفته پیش از انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ پخش کرد.
در این شکایت ادعا شده است که بیبیسی در این برنامه که توسط «پانوراما» تولید شده، «بهطور عمدی و بدخواهانه تلاش کرده است بینندگان خود را کاملاً گمراه کند»؛ از جمله با «بههم چسباندن» بخشهایی از اظهاراتی که ترامپ پیش از رویداد یورش به ساختمان کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ بیان کرده بود.
در این شکایت، درخواست دریافت ۱۰ میلیارد دلار خسارت مطرح شده و در آن به ارزش برند شخصی ترامپ و «آسیبی که این متهمان با تلاش برای نمایش نادرست، بدخواهانه و افتراآمیز رئیسجمهور ترامپ بهعنوان یک شورشگر خشونتطلب، به کسبوکار و اعتبار شخصی او وارد کردهاند» استناد شده است.
انتظار طرح این اقدام حقوقی میرفت، چراکه ساعاتی پیش از آن، ترامپ در تاریخ ۱۵ دسامبر (۲۴ آذر) از کاخ سفید اعلام کرده بود قصد دارد بهزودی بهدلیل ویرایشهایی که آنها را افتراآمیز میداند، شکایتی را ثبت کند.
شبکه رسانهای بریتانیا اعلام کرده است که ماه گذشته در نامهای به کاخ سفید بهطور رسمی از ترامپ عذرخواهی کرده؛ اما همزمان گفته است که این موضوع به سطح اقدام حقوقی نمیرسد.
بیبیسی در بیانیهای در ماه نوامبر اعلام کرد: «در حالی که بیبیسی صادقانه بابت نحوه ویرایش این ویدئو ابراز تأسف میکند؛ اما بهشدت با این ادعا که مبنایی برای طرح شکایت افترا وجود دارد، مخالف است.»
این شبکه همچنین در بخش «اصلاحات و توضیحات» خود به گمراهکننده بودن این ویرایش اذعان کرده و گفته است قسمت مورد نظر دیگر در هیچیک از پلتفرمهای بیبیسی بازپخش نخواهد شد.
بیبیسی در یادداشتی به تاریخ ۱۳ نوامبر نوشت: «ما میپذیریم که ویرایش انجامشده بهطور ناخواسته این تصور را ایجاد کرده که در حال نمایش یک بخش پیوسته از سخنرانی هستیم؛ نه گزیدههایی از بخشهای مختلف آن، و این موضوع به اشتباه این برداشت را به وجود آورده که رئیسجمهور ترامپ مستقیماً خواستار اقدام خشونتآمیز شده است.»
روز بعد، رئیسجمهور آمریکا تهدید اولیه خود برای شکایت از بیبیسی تا سقف ۵ میلیارد دلار را مطرح کرد و گفت عذرخواهی این شبکه کافی نیست.
پس از علنیشدن این رسوایی، مدیرکل بیبیسی و مدیرعامل بخش اخبار این شبکه در آن زمان استعفا دادند؛ اقدامی که ترامپ حدود یک ماه پیش در شبکه اجتماعی تروث سوشال از آن تمجید کرد و نوشت آنها «همه استعفا دادهاند/اخراج شدهاند، چون هنگام دستکاری سخنرانی بسیار خوب (بینقص!) من در ۶ ژانویه گیر افتادند.»
ترامپ همچنین گفت قصد دارد این موضوع را با کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در میان بگذارد؛ کسی که به گفته ترامپ، از این رسوایی «بسیار خجالتزده» شده است.
















