دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، روز سهشنبه ۱۳ مه اعلام کرد که دستور لغو تحریمهای آمریکا علیه سوریه را صادر کرده است تا روابط دیپلماتیک با حکومت جدید این کشور گرمتر شود.
او در سخنرانی خود در «همایش سرمایهگذاری آمریکا و عربستان» در ریاض گفت: «من دستور توقف تحریمها علیه سوریه را صادر خواهم کرد تا به آنها فرصتی برای شکوفایی داده شود.»
تحریمهای آمریکا علیه سوریه پس از آغاز جنگ داخلی این کشور در سال ۲۰۱۱ اعمال شده بود. این تحریمها با هدف افزایش فشار بر بشار اسد، رهبر وقت سوریه، اعمال شده بود؛ کسی که سرانجام در پی یک حمله غافلگیرانه از سوی نیروهای شورشی، در ماه دسامبر قدرت را رها کرد و از کشور گریخت.
در حال حاضر، اداره سوریه عملاً در اختیار یک دولت انتقالی خودخوانده است. این دولت از گروه هیئت تحریر الشام تشکیل شده؛ گروهی سنیمذهب با سابقه وابستگی به القاعده سوریه موسوم به جبهه النصره. هیئت تحریر الشام همچنان در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا قرار دارد.
از زمان تصرف دمشق، هیئت تحریر الشام و رهبر آن، احمد الشرع، تلاش کردهاند تا از ریشههای اسلامگرایی افراطی سنی فاصله بگیرند و لحن ملایمتری در پیش بگیرند.
ترامپ در سخنان خود در عربستان، تمایل خود برای اعطای فرصت دیپلماتیک به دولت جدید سوریه را ابراز کرد و گفت امیدوار است سوریه پس از اسد به سمت شکوفایی حرکت کند.
ترامپ در ادامه سخنانش گفت: «من میگویم: “موفق باشی، سوریه؛ چیزی واقعاً خاص به ما نشان بده.”»
و همچنین خاطرنشان کرد که دولتش گامهایی برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک با سوریه برداشته است.
به گفته یک مقام کاخ سفید که روز ۱۳ مه با خبرنگاران گفتگو کرد، ترامپ قصد دارد روز ۱۴ مه بهطور کوتاه با احمد الشرع دیدار کند.
این مقام گفت: «رئیسجمهور موافقت کرده است که فردا در عربستان، با رئیسجمهور سوریه احوالپرسی کند.»
از زمان تصرف دمشق، شورای انتقالی تحت رهبری شورشیان، الشرع را بهعنوان رئیس دولت انتقالی منصوب کرده است. این شورا همچنین دیگر رهبران هیئت تحریر الشام را در جایگاههای کلیدی این دولت گماشته است.
حتی پیش از روی کار آمدن ترامپ در ژانویه، دولت آمریکا برخی از فشارهای خود بر احمد الشرع و نیروهایش را کاهش داده بود.
جو بایدن، رئیسجمهور وقت ایالات متحده، در تاریخ ۸ دسامبر و در حالی که سقوط اسد آشکار شده بود، گفته بود: «اشتباه نکنید، برخی از گروههای شورشی که اسد را سرنگون کردند، خود سوابق تیرهای در زمینه تروریسم و نقض حقوق بشر دارند. ما به اظهارات رهبران این گروهها در روزهای اخیر توجه کردهایم؛ آنها اکنون حرفهای درستی میزنند، اما با افزایش مسئولیتشان، ما نهفقط به حرفهایشان، بلکه به اعمالشان نیز توجه خواهیم کرد.»
چند روز پس از این سخنان، دولت بایدن جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیینشده برای دستگیری الشرع را لغو کرد؛ اقدامی که راه را برای دیدار باربارا لیف، معاون وزیر خارجه وقت در امور خاور نزدیک، با این فرمانده تازهنفس سوری هموار کرد.
ترامپ در سخنان روز سهشنبه خود در ریاض اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نیز قرار است در ترکیه با وزیر خارجه جدید سوریه دیدار کند.