به گفته کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، تعرفههای جدید و فراگیری که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، وعده داده بود، بلافاصله پس از سخنرانی رسمی او در روز ۲ آوریل به اجرا درمیآیند.
لیویت در یک کنفرانس مطبوعاتی در روز ۱ آوریل گفت که دولت آماده است تا در اولین فرصت سیاستهای تجاری دوجانبه خود را با هدف مقابله با سالها رقابت ناعادلانه خارجی به اجرا درآورد.
لیویت گفت که دولت قصد دارد برای شرکتهایی که در آمریکا دست به تولید میزنند، امتیازاتی در نظر بگیرد.
او گفت: «اگر محصولتان را در آمریکا تولید کنید، هیچ تعرفهای شامل حالتان نمیشود.»
او در ادامه افزود: «اگر بخواهند از تعرفهها معاف شوند، میتوانند برای کار به آمریکا بیایند و کسبوکارشان را هم با خودشان به اینجا بیاورند.»
تعرفهها بهطور فراگیر در بخشهای مختلف اعمال میشوند و کشورهایی را هدف میگیرند میدهد که دولت آمریکا آنها را به اتخاذ رویکردهای تجاری حمایتگرانه متهم کرده است.
سطح تعرفهها در روز ۲ آوریل از جانب رئیسجمهور اعلام خواهد شد. انتظار میرود که تعرفه ۲۵ درصدی خودروها و قطعات خودروهای خارجی که هفته گذشته وضع شد، الگوی سیاست تعرفهای فراگیر دولت باشد. لیویت تأیید کرد که تعرفه خودروها از روز ۳ آوریل به اجرا درمیآیند.
لیویت گفت که این اقدام به اصلاح ناترازی تجاری بزرگ آمریکا کمک میکند؛ شاخصی که براساس دادههای فدرال در سال ۲۰۲۴ به رکورد ۱.۲ تریلیون دلار رسید.
لیویت گفت: «فردا یکی از مهمترین روزهای تاریخ مدرن آمریکا خواهد بود. کشور ما یکی از آزادترین اقتصادهای جهان را دارد و ما بهترین پایگاه مصرفکننده را داریم، اما بسیاری از کشورهای خارجی بازارهای خود را به روی صادرات ما بستهاند. ناعادلانه است. اگر واکنش نشان ندهیم، به کسری تجاری سالانه عظیم و ثابتی که صنایع ما را به نابودی کشانده دامن خواهیم زد. این وضعیت از فردا برای همیشه به پایان میرسد.»
او به وعده سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ از جمله اپل، انویدیا و شرکت صنایع نیمهرسانای تایوان اشاره کرد و گفت که اینها دال بر کارآمدی راهبرد ترامپ هستند.
تعرفهها بخشی از یک راهبرد اقتصادی فراگیر هستند که کاهش مالیات، مقرراتزدایی و سرمایهگذاری در حیطه فناوریهای پیشرفته را نیز شامل میشود.
منتقدان میگویند تعرفهها میتوانند قیمت مصرفکننده را افزایش دهند و تورمزا باشند، اما لیویت معتقد است که دولت میتواند بدون ایجاد بیثباتی در بازارها باعث رشد اقتصادی شود.
لیویت در پاسخ به سؤالی درباره خطر واکنش منفی اقتصادی گفت: «دولت اشتباه نمیکند. این سیاست جواب میدهد.» او افزود که وقتی ترامپ در سال ۲۰۲۱ از قدرت کنار رفت، نرخ تورم تنها ۱.۴ درصد بود و گفت که دولت قصد دارد تورم را به همان سطح بازگرداند.
او افزود که دولت از مذاکره با شرکای تجاری خود استقبال میکند، اما رویکرد جدید بر «رفع اشتباهات قبلی» و تشویق کشورها به کاهش موانع یا انتقال خط تولید خود به آمریکا تمرکز دارد.
انتظار میرود که ترامپ درباره جزئیات تعرفهها و فهرست کشورهای هدف در کاخ سفید سخنرانی کند.