Search
Asset 2

موج جدیدی از محدودیت‌های آمریکا برای مهار دسترسی چین به فناوری تراشه‌ها

آمریکا دسترسی پکن به فناوری‌های پیشرفته نیمه‌رساناها را محدود می‌کند. حزب کمونیست چین تولید کبالت را کنترل میکند که در تولید خودروهای برقی، پهپاد، مهمات و جنگنده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
کارمند کارخانه شرکت نیمه‌رسانای Jiejie درحال ساخت تراشه، نانتانگ، استان جیانگ‌سو، چین، ۱۷ مارس ۲۰۲۱. (STR/AFP via Getty Images)

دفتر صنعت و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا در ۲ دسامبر از اعمال چندین محدودیت در راستای منع دسترسی رژیم کمونیستی چین به فناوری پیشرفته نیمه‌رساناها و نوسازی ارتش این کشور خبر داد.

جینا ریماندو، وزیر بازرگانی آمریکا، در بیانیه‌ای گفت که قوانین جدید با هدف «تضعیف» توانایی چین در تولید فناوری‌هایی وضع شده‌اند.

دفتر صنعت و امنیت محدودیت‌هایی را در رابطه با ۲۴ نوع تجهیزات تولید نیمه‌رسانا، ۳ نوع نرم‌افزار و تراشه‌های حافظه با پهنای باند بالا اعمال کرد. از این گذشته، ۱۴۰ نهاد مرتبط با شرکت‌های سرمایه‌گذاری و تولید نیمه‌رسانای چینی که در طرح نوسازی نظامی چین دست داشتند، تحت تحریم قرار گرفتند. این دفتر همچنین دستورالعمل‌های انطباق جدیدی را برای شرکت‌های داخلی صادر و به آن‌ها توصیه کرده که از فروش به شرکت‌ها و صادرکنندگان دست اول و دست دومی که کاربران هدف مشخصی ندارند، خودداری کنند.

قوانین هم‌اکنون لازم‌الاجرا هستند و تاریخ انطباق معوق ۳۱ دسامبر اعلام شده است.

قوانین اخیر برمبنای چندین به‌روزرسانی قانونی دفتر صنعت و امنیت در سال‌های گذشته توسعه یافته‌اند تا کنترل بیشتری روی صادرات صورت بگیرد و از دسترسی ارتش چین به فناوری پیشرفته نیمه‌رساناها جلوگیری شود. برخی از این قوانین در مقطعی به تصویب رسیدند که دولت آمریکا تصور می‌کرد قوانین و تحریم‌های موجود مؤثر نیستند و این امکان وجود دارد که فناوری سریع‌تر از قوانین مربوطه توسعه پیدا کند.

به گفته مقامات، قوانین اخیر پیشگیرانه بوده و باعث تعمیم مقررات و محدودیت طیف وسیعی از فناوری‌ها می‌شوند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در بیانیه‌ای گفت: «با توجه به پیشرفت فناوری و تلاش دشمنان جهت کشف راه‌های جدید برای دور زدن محدودیت‌ها، به همکاری با متحدان و شرکای خود ادامه می‌دهیم تا با تمام قوا و به شکلی پیشگیرانه از فناوری‌ها و مهارت‌های پیشرو خود در سطح جهان محافظت کنیم تا دیگر کسی نتواند از آن‎ها برای تضعیف امنیت ملی ما استفاده کند.»

دولت‌های ترامپ و بایدن بارها در این‌باره صحبت کرده‌اند که اگر حزب کمونیست چین بخواهد ارتش خود را به فناوری‌های رقابتی تجهیز کند، امنیت ملی آمریکا به خطر خواهد افتاد.

به گفته دفتر صنعت و امنیت، حزب کمونیست چین شرکت‌های داخلی را موظف می‌داند و آن‌ها را تشویق می‌کند که «منابع قابل‌توجهی را به تحقق رویکرد همگانی» در توسعه صنعت تراشه‌های چین اختصاص دهند و آن‌ها این کار را با «به خطر انداختن امنیت ملی آمریکا و متحدانش» انجام می‌دهند.

به گفته مقامات آمریکایی، اهداف حزب کمونیست چین در قبال این فناوری شامل نوسازی نظامی، توسعه تسلیحات کشتار جمعی و کنترل اجتماعی هستند که حقوق بشر را حتی در خارج از قلمرو چین سرکوب می‌کند.

مدل‌های هوش مصنوعی در مقیاس بزرگ از جمله موضوعات نگران‌کننده‌ای هستند که اخیراً بهبود قابل‌توجهی در عملکردشان رخ داده است. به گفته مقامات، از این مدل‌ها می‌توان برای توسعه تسلیحات سایبری، شیمیایی، بیولوژیکی، رادیولوژیکی یا هسته‌ای استفاده کرد و حزب کمونیست چین ید طولایی در استفاده از این فناوری‌ها برای کنترل و سرکوب اجتماعی دارد.

جدا از منع دسترسی حزب کمونیست چین به فناوری تراشه، آمریکا با وضع قانون تراشه و علم به دنبال راه‌اندازی خط تولید داخلی نیمه‌رساناهای پیشرفته و تجهیزات تولیدی مرتبط با آن بوده است. دولت بایدن در هفته‌های اخیر طرح چند کمک مالی بزرگ به مراکز تولید تراشه در سراسر کشور را نهایی کرده است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی