نیروی دریایی آمریکا یکی از پیشرفتهترین زیردریاییهای تهاجمی خود را به گوام اعزام کرده است تا حضور ایالات متحده در منطقه هند–اقیانوس آرام را در بحبوحه افزایش تنشها با چین کمونیست تقویت کند.
زیردریایی یواساس مینهسوتا (اساسان- ۷۸۳)، از نوع ویرجینیا و تهاجمی سریع، به همراه خدمهای متشکل از حدود ۱۴۰ ملوان، در ۲۶ نوامبر در پایگاه دریایی گوام پهلو گرفت. نیروی دریایی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که این اقدام بخشی از «طرح استقرار استراتژیک» در منطقه است و هدف آن قرار دادن «توانمندترین واحدها در خط مقدم» است.
در این بیانیه آمده است: «این استقرار انعطافپذیری لازم برای عملیات نیروی دریای و نیروهای مشترک فراهم میکند، بهطوری که واحدهای مستقر در خط مقدم آماده واکنش سریع برای بازدارندگی در برابر تجاوز و ارتقای منطقهای صلحآمیز و پررونق در هند–اقیانوس آرام باشند.»
بر اساس گزارش سال گذشته پنتاگون، در حال حاضر، چین بزرگترین نیروی دریایی جهان را در اختیار دارد که شامل بیش از ۳۷۰ کشتی ازجمله شش زیردریایی هستهای مجهز به موشکهای بالستیک و شش زیردریایی تهاجمی هستهای است. بر اساس این گزارش پنتاگون، انتظار میرود که ناوگان زیردریایی چین تا سال ۲۰۳۵ به ۸۰ واحد برسد.
دریادار ساموئل پاپارو، فرمانده نیروی هند–اقیانوس آرام، در رویدادی که ماه گذشته توسط اندیشکده بروکینگز در واشنگتن برگزار شد، این منطقه را «چالشبرانگیزترین میدان عملیات» توصیف کرد.
زیردریایی یواساس مینهسوتا به چهار زیردریایی دیگر از نوع کلاس لسآنجلس که مربوط به دوران جنگ سرد هستند و در اسکادران زیردریایی ۱۵ در گوام مستقرند، میپیوندد.
بر اساس وبسایت نیروی دریایی آمریکا، زیردریاییهای کلاس ویرجینیا، از توانمندیهای پیشرفتهتری در عملیاتهای جنگی، از جمله عملیاتهای ساحلی، برخوردار هستند. این زیردریاییها میتوانند محمولههای بزرگتری حمل کنند و آگاهی محیطی بیشتری برای فرماندهان خود فراهم نمایند.
ویلسون بیور، مشاور سیاستگذاری بودجه دفاعی در بنیاد هریتیج، در مقالهای در اکتبر گفت که زیردریاییهای کلاس ویرجینیا برای امنیت ملی آمریکا حیاتی هستند. او توضیح داد که این زیردریاییها در زمینههایی مانند پیشرانه، سیستمهای تسلیحاتی و فناوری کاهش صدا، «یک نسل جلوتر» از زیردریاییهای چینی هستند.
گوام در فاصله حدود ۶۱۰۰ کیلومتری هاوایی و ۲۷۳۰ کیلومتری تایوان قرار دارد.
شورای روابط خارجی (CFR) در مقالهای که در سپتامبر منتشر شد، گوام را به دلیل نزدیکی به آسیا، «یک مرکز لجستیکی حیاتی» در درگیری احتمالی با چین بر سر تایوان توصیف کرد.
این مقاله همچنین به گزارش مایکروسافت در سال ۲۰۲۳ اشاره کرد که گروه هکری تحت حمایت دولت چین با نام «ولت تایفون» از اواسط ۲۰۲۱ زیرساختهای حیاتی در گوام و ایالات متحده را هدف قرار داده است.
به گفته شورای روابط خارجی: «بسیاری بر این باورند که این عملیات برای شناسایی ضعفهایی طراحی شده بود که بتوان از آنها استفاده و ثابت کرد که آمریکا توانایی انجام عملیات از این جزیره را ندارد.»