با گذشت ساعاتی از سه زلزله پیاپی در صبح چهارشنبه، بسیاری از شهروندان هرات میگویند که روزشان را با وحشت و ترس از زلزله آغاز کردهاند.
آخرین خبرها از انتقال دهها زخمی به بیمارستانهای هرات حکایت دارد. تا لحظه انتشار این خبر، اطلاعات دقیقی درباره تلفات این زلزله گزارش نشده است.
بامداد روز چهارشنبه در ساعت ۵:۳۰ به وقت افغانستان و ۴:۳۰ به وقت ایران سه زلزله به طور پیاپی در هرات به وقوع پیوست.
سازمان زمینشناسی آمریکا شدت این زلزلهها را به ترتیب ۶.۳، ۵ و ۴.۱ ریشتر اعلام کرده است.
ساعاتی بعد از وقوع زلزله تعدادی از شهروندان هرات تصاویری از آسیب زلزله به تاج یک منار از پنج منار مصلی تاریخی هرات در فیسبوک منتشر کردند.
ابوجمال یکی از شهروندان هرات در مصاحبه با اپک تایمز فارسی میگوید که بعد از اولین زلزله، خانوادهاش هرگز خواب آرامی نداشتهاند. خانهای که قبلا حکم سرپناه برای آنها داشت اکنون برای او و بسیاری از ساکنان تبدیل به تهدیدی برای زندگیشان شده است.
او میگوید که بسیاری از مردم نمیتوانند در خانههایشان بمانند و در کوچهها، سرک/خیابانها، دشت و بیابان سرگردان شدهاند و روزها و شبها را در خیمههایی که تهیه کردهاند، میگذرانند؛ حتی خانوادههایی که خیمه گیر نیاوردهاند، از پشهبند استفاده میکنند. مردم در شرایط بسیار سختی هستند. نانواییها اکثرا بسته شدهاند و به سختی میتوان دکانهای مواد غذایی پیدا کرد.
این شهروند هرات میگوید که او و خانوادهاش شب گذشته با آمادگی کامل برای روبرو شدن با زلزله احتمالی خوابیده بودند و به محض آغاز زلزله به سرعت خودشان را به پایین پلههای خانه و کوچه رساندند. هر چند او و خانوادهاش این خطر را هم پشت سرگذاشتند، اما این پنجمین روزی است که آنها هر چند ساعت یک بار با وقوع پس لرزهها مجبورند خانههایشان را ترک کنند.
زهرا جعفری، یکی دیگر از شهروندان هرات ساعتی بعد از وقوع زلزله در فیسبوکش نوشته است که صدای آژیر آمبولانس در قسمتهای مختلف شهر شنیده میشود و زخمیهای زیادی به شفاخانه رسیده است و شمال هرات به کمک فوری نیاز دارد.
این خلاصهای از زندگی این روزهای شهروندان هرات است. مردمی که بیسابقهترین زلزلهها را در چند روز گذشته تجربه میکنند.
کارشناسان میگویند پسلرزههای هرات نشان میدهد که گسل هریرود یا هرات فعال شده است. گسل هرات از جمله گسلهایی بود که غیرفعال محسوب میشد و هرات به ندرت شاهد زلزلههای مهیب در دهههای اخیر بود.
در این میان، کمک ۲۰۰ هزار دلاری رژیم کمونیستی چین برای زلزله هرات، تبدیل به سوژه طعنه و انتقاد کاربران افغانستان در شبکه های اجتماعی شده است. کاربران با انتشار تصاویری از نماینده رژیم که بسته دویست هزار دلاری پول نقد را به نماینده طالبان میدهد، میگویند که این مقدار ناچیز، هیچ دردی از زلزله زدگان را دوا نمیکند.
شکیب بخشی یکی از کاربران در پستی فیسبوکی نوشته است که «چین با تسلیمدهی دویست هزار دلار پول نقد و در حضور مطبوعات به طالبان اکتفا میکند در حالی که آلمان با تعهد ۵ میلیون یورویی و اعزام تیمی از متخصصان به بررسی کمک مستقیم به مردم در مواجهه با زلزله میپردازد. این تفاوتها نشاندهنده اولویتهای متفاوت اخلاقی و انسان محور در کمک به بحرانزدگان و تاثیر مستقیم مسائیل سیاسی و اخلاقی در رویکردهای دو کشور است.»