پیروزی ترامپ به او امکان عفو میدهد اما مشخص نیست چگونه از آن استفاده خواهد کرد.
متعاقب پیروزی دوباره دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در انتخابات ریاستجمهوری، متهمانی که به دلیل نقش خود در رویدادهای ۶ ژانویه ۲۰۲۱ بازداشت شده بودند، درخواست به تعویق افتادن پرونده خود را مطرح کردند، چرا که انتظار دارند عفو ترامپ شامل حالشان شود.
با درخواست بسیاری از آنها مخالفت شده، اما این پرسش مطرح است که ترامپ چه برخوردی با پرونده آنها خواهد داشت.
براساس دادههای گردآوریشده انپیآر، بیش از ۱۵۰۰ نفر در رابطه با اتفاقات ۶ ژانویه بازداشت شدند و حدود هزار نفر نیز به جرم خود اعتراف کردند.
دستکم دهها پرونده مختومه شده است اما بسیاری از پروندهها با در بحبوحه تغییرات ناشی از پیروزی ترامپ به قوت خود باقی هستند. دادستان ناحیه کلمبیای آمریکا در ابتدای نوامبر مجازاتها و محکومیتهای بسیاری صادر کرد.
عوامل مختلفی در رها شدن این افراد از حکم زندان دخیل هستند، اما شاید مهمترین عامل کنترل ترامپ بر وزارت دادگستری باشد و اینکه چه کسی عهدهدار رهبری این وزارتخانه خواهد بود.
ترامپ در ۱۳ نوامبر، مت گیتس، نماینده جمهوریخواه فلوریدا، را بهعنوان گزینه دادستانی معرفی کرد. گیتس، که جزو منتقدان محاکمهها بوده، لایحهای را در ماه ژوئیه پیشنهاد کرد که با هدف جلوگیری از انتقامجویی دادستانها از متهمان ۶ ژانویه از طریق صدور حکم جدید تنظیم شده است. گیتس همچنین دخالت دولت فدرال را زیر سؤال برده و گفته که حادثه ۶ ژانویه نه یک شورش که قیامی علیه دولت فدرال بوده است.
با فرض اینکه ریاستجمهوری براساس قانون اساسی به ترامپ قدرت عفو میدهد: ترامپ نشان داده که آماده عفو متهمان است، اما این احتمال وجود دارد که عدهای مجازات شوند.
او در ژانویه ۲۰۲۲ گفت: «ما با آنها رفتار منصفانهای خواهیم داشت. اگر لازم باشد، آنها را عفو خواهیم کرد، چرا که با آنها بشدت ناعادلانه رفتار میشود.»
او در جریان رویدادی در ماه ژوئیه درباره کسانی که به مأموران حملهور شدند، گفت که «اگر متهمان بیگناه باشند، بیقید و شرط عفو میشوند» و افزود که «آنها در شرایطی بشدت سختگیرانه دادگاهی شدند.»
براساس دادههای انپیآر، بیش از ۷۰ متهم احکام گوناگون دریافت کرده و تاکنون بیش از هزار نفر محکوم شدهاند که از این بین ۶۴ درصد به زندان افتادهاند. برخی از متهمان نیز مصالحه کردند.
رابرت ری، وکیل مدافع سابق استیضاح ترامپ، ضمن اشاره به تعداد زیاد پروندههای موجود به اپک تایمز گفت: «فکر میکنم همه پروندهها از نو بازبینی میشوند. بازبینی پروندهها لزوماً برای همه متهمان نتیجه مطلوبی به دنبال نخواهد داشت، اما فکر میکنم استفاده قابلتوجهی از قدرت عفو و تخفیف جرم برای مقابله با زیادهروی دادستانها صورت بگیرد.»
جان پیرس، وکیل مدافع متهمان ۶ ژانویه، به اپک تایمز گفت که انتظار دارد فرمان «عفو عمومی» صادر شود. این درحالی است که کارولین لیویت، سخنگوی کارزار ترامپ-ونس، گفته که «رئیسجمهور منتخب آمریکا پروندهها را برای صدور فرمان عفو بهصورت موردی بررسی خواهد کرد.»