سال نو میلادی میتواند بار دیگر برای صنعت نفت شبیه به یک ترن هوایی باشد. در حالی که کارشناسان درباره جهت حرکت قیمتها اختلاف نظر دارند، عرضه و تقاضا ممکن است همچنان ناپایدار باقی بماند و باعث نوسانات شدید در قیمتها شود.
قیمت نفت در سال ۲۰۲۴ نوسانات زیادی را تجربه کرد. در نیمه اول سال، قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدییت افزایش یافت و در محدوده ۷۰ تا ۸۶ دلار در هر بشکه معامله شد. در نیمه دوم سال، قیمتها کاهش یافت و به ۶۵ تا ۸۲ دلار رسید.
کسماس مگالوایکونومو، پیشبینیکننده نفت مستقر در آتن، انتظار دارد که این نوسانات در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه داشته باشد، اما روند کلی قیمتها را افزایشی پیشبینی میکند.
کسماس با استفاده از مدل قیمتگذاری فصلی، پیشبینی میکند که قیمت نفت در هفت ماه اول سال افزایش یابد، در ماه هشتم اصلاح شود، و در پایان سال کمی زیر ۸۰ دلار در هر بشکه بسته شود.
او در ایمیلی به اپک تایمز گفت: «میانگین ماهانه قیمت نفت خام بر اساس مدل قیمتگذاری فصلی برای سال ۲۰۲۵ روند افزایشی را نشان میدهد و شکلی شبیه به منحنی سیگموئید (شبیه حرف S) خواهد داشت.»
با این حال، فانیس ماتسوپولوس، تحلیلگر نفت و عضو هیئت اجرایی اتاق بازرگانی و صنعت یونان، نسبت به پیشبینی قیمت نفت تنها بر اساس فصلی بودن دادهها ابراز تردید کرده است.
ماتسوپولوس معتقد است که به جای تمرکز صرف بر مدلهای فصلی، رویدادهای ژئوپلیتیکی، تغییرات تکنولوژیک و سیاستهای جدید در دوران دولت تازه ترامپ و تصمیمات اوپکپلاس عوامل اصلی تعیینکننده قیمت نفت در سال ۲۰۲۵ خواهند بود.
یکی از رویدادهای ژئوپلیتیکی اخیر که بر عرضه نفت تأثیر گذاشته، ادامه تنشها در دریای سرخ است. حملات حوثیهای یمن باعث شده حاملهای دریایی برای اجتناب از کانال سوئز، که یک گلوگاه حیاتی است، مسیر خود را از طریق دماغه امید نیک در آفریقا تغییر دهند. این تغییر مسیر، عرضه نفت از خاورمیانه به اروپا را مختل کرده است.
ماتسوپولوس در ایمیلی به اپک تایمز گفت: «نقطه گلوگاهی اصلی دریای سرخ و کانال سوئز به دلیل حملات حوثیها به کشتیهای تجاری تحت فشار زیادی قرار دارد.»
او افزود: «این حملات باعث تأخیر در تحویل نفت خام به بازارهای اروپایی شده و فشار افزایشی بر قیمتها وارد کرده است.»
یکی از توسعههای تکنولوژیکی که میتواند بر تقاضا تأثیر بگذارد، انتقال از خودروهای سنتی به خودروهای برقی است.
ماتسوپولوس اظهار داشت: «از آنجا که صنعت خودرو دیدگاه جدیدی نسبت به انرژی پاک اتخاذ کرده و بر برقیسازی خودروها تمرکز کرده است، در میانمدت تقاضا برای نفت خام و مشتقات آن کاهش خواهد یافت.»
آدام فراری، مدیرعامل گروه فونیکس کپیتال، معتقد است که تقاضای فعلی همچنان قوی باقی خواهد ماند، بهویژه به دلیل رشد جمعیت جهان و افزایش استانداردهای زندگی.
او در ایمیلی به اپک تایمز گفت: «ما اطمینان داریم که در سال ۲۰۲۵ همچنان افزایش تقاضا را مشاهده خواهیم کرد.»
دوران جدید ترامپ ممکن است شامل تعرفههایی بر نفت تولیدکنندگان کانادایی و مکزیکی و همچنین تحریمهای سخت علیه جمهوری اسلامی ایران باشد.
فراری افزود: «این سیاستها عرضه نفت خارجی را محدود کرده و فشار بر قیمتها را افزایش خواهد داد. در عین حال، دوران ترامپ میتواند موجب گسترش فرکینگ (روش خاصی از استخراج نفت و گاز طبیعی) و افزایش عرضه نفت داخلی شود.»
فرکینگ، که بازی در بازار جهانی نفت را تغییر داد، در سالهای اخیر به دلیل کاهش تعداد دکلهای حفاری از سال ۲۰۱۴، مقررات سختگیرانه و تعطیلیهای ناشی از همهگیری کووید-۱۹ که قیمت نفت را به سطحی رساند که فرکینگ را غیرممکن کرد، در حالت رکود بوده است.
تسهیل مقررات مربوط به فرکینگ در دوران دولت ترامپ میتواند بار دیگر ایالات متحده را در جایگاه رهبری بازار نفت قرار دهد و سهم بازار را از اوپکپلاس بگیرد. همزمان، این تحول میتواند باعث جنگ قیمتی شود و قیمتها را در سال ۲۰۲۵ کاهش دهد.
ماتسوپولوس اظهار داشت: «از آنجا که فرکینگ ستون اصلی سیاست اقتصادی ترامپ و ابزار اساسی برای تسلط انرژی ایالات متحده خواهد بود، ممکن است قیمت نفت را بار دیگر کاهش دهد.»
«تشویق اخیر اعضای اتحادیه اروپا به خرید بیشتر گاز طبیعی مایع از ایالات متحده، چشمانداز مازاد جهانی نفت را ایجاد میکند.»
به بیان دیگر، ماتسوپولوس معتقد است که عوامل سیاسی میتوانند باعث شوند قیمت نفت خام کمتر از آنچه پیشتر انتظار میرفت، تعیین شود.
او اظهار داشت: «یکی از مهمترین اظهارات دونالد ترامپ این بود که او با “تورم” مبارزه کرده و انرژی “ارزان” فراهم خواهد کرد؛ بیانیهای که مستقیماً به قیمت پایین نفت خام مرتبط است.»
ماتسوپولوس افزود: «ما معتقدیم که بازار نفت نزولی خواهد بود و محدوده هدف قیمت در سهماهه سوم ۲۰۲۵ بین ۶۴ تا ۶۶ دلار در هر بشکه خواهد بود.»