براساس تحقیقات اداره آمار کانادا، فناوری هوش مصنوعی بسرعت در حال توسعه است و پتانسیل تغییر بازار کار را دارد. برخی مشاغل میتوانند از این فناوری استفاده کنند، اما برخی دیگر تحت سیطره آن قرار میگیرند.
گزارش برآوردهای تجربی مواجهه بالقوه شغلی با هوش مصنوعی در کانادا به بررسی این موضوع پرداخته که فناوری هوش مصنوعی جایگزین کدام مشاغل میشود و چه مشاغلی در برابر تغییرات فناوری سر خم نمیکنند.
به گفته اداره آمار کانادا، این گزارش خطر مرتبط با گروههای مختلف کارمندان کانادایی را براساس وظایف شغلیشان برآورد میکند.
کارمندان به سه دسته تقسیم شدند: آنهایی که وظایفشان در کنار هوش مصنوعی قابل انجام است، آنهایی که هوش مصنوعی میتواند جایگزینشان شود و آنهایی که احتمالاً شغلشان را در اختیار هوش مصنوعی نمیگذارند.
نویسندگان گفتند: «با توجه به محدودیتهای مالی، قانونی و نهادی، ممکن است کارفرمایان به همین زودیها نیروی انسانی خود را با هوش مصنوعی جایگزین نکنند، حتی اگر انجام این کار از نظر فنی امکانپذیر باشد.»
به گزارش اداره آمار کانادا، برخی از اقتصاددانها گفتهاند که خطرات و مزایای هوش مصنوعی از جمله افزایش بهرهوری ممکن است اغراقآمیز باشند.
براساس این گزارش، مسئله دیگر این است که کارمندانی که شغلشان تحت تأثیر هوش مصنوعی قرار گرفته است، میتوانند به مشاغل دیگر رجوع کنند و جای کارمندان آن صنعت را بگیرند.
مقالات اقتصادی نشان میدهند کارگرانی که تحصیلات کمتری دارند با خطر بیشتری روبهرو هستند، زیرا این افراد اغلب در مشاغلی فعالیت دارند که شامل کارهای روتین و دستی میشود که هوش مصنوعی نیز میتواند از پس انجام آنها برآید. با اینحال، این گزارش نشان میدهد که «بخش وسیعتری» از نیروی کار ممکن است تحت تأثیر هوش مصنوعی قرار بگیرد، چرا که این فناوری میتواند کارهای غیرروتین و شناختی را نیز به انجام برساند.
مشاغلی که در معرض خطر هستند
نویسندگان به برخی از مشاغل هر دسته نگاه کردند. کارهایی که روتین و تکراری هستند، به احتمال زیاد با هوش مصنوعی جایگزین میشوند. این مشاغل عبارتند از:
- ورود دادهها
- تکنسین شبکههای کامپیوتری
- برنامهنویسان کامپیوتر
- توسعهدهندگان رسانههای تعاملی
- اقتصاددانها
- مشاغل اداری در بخشهایی مانند امور مالی، بیمه و تجارت
- پشتیبانی دفتر
- نمایندگان فروش
- خدمات مشتریان
- کارکنان بخش کامپیوتر و سیستمهای اطلاعاتی
در این گزارش آمده است: «در مقایسه با کارمندان دیگر صنایع، نرخ مواجهه با تغییر شغل به واسطه هوش مصنوعی برای کارکنان بخش خدمات حرفهای، علمی و فنی، امور مالی و بیمه، اطلاعات و صنایع فرهنگی، خدمات آموزشی و مراقبتهای بهداشتی و کمکهای اجتماعی بیشتر است.»
مشاغل مقاوم در برابر هوش مصنوعی
مشاغلی که نیاز به کار دستی دارند، کمتر تحت سیطره هوش مصنوعی قرار میگیرند. این مشاغل عبارتند از:
- نجاری
- لولهکشی
- آتشنشانی
- مسئول سرو غذا و نوشیدنی
- کارگران بخش فراوری، تولید یا خدمات
- پشتیبانی از مشاغل در بخش فروش یا خدمات
- دستیاران امور تجاری
- کارگران ساختمانی
- پشتیبان خدمات بهداشتی
- امور منابع طبیعی
- امور کشاورزی
- امور اسکان