روز دوشنبه کشورهای افغانستان، پاکستان، چین و ایالات متحده مذاکرات در اسلام آباد را با هدف احیای روند صلح در افغانستان برگزار میکنند.
«احمد شکیب مستغنی»، سخنگوی وزارت خارجه افغانستان روز شنبه گفت که نمایندگان این کشورها درباره پیداکردن «نقشه راهی برای گفتگوهای صلح» دور هم جمع خواهند شد.
مذاکرات که طی سفر ماه گذشته «ژنرال راحیل شریف»، فرمانده ارتش پاکستان به کابل ترتیب داده شد، شامل بحث درباره مبارزات و حملات اخیر طالبان نمیشود.
مذاکرات با طالبان از ماه ژوییه متوقف شد و پس از اینکه طالبان در جلسه اول شرکت نکردند، جلسه دوم نیز لغو شد.
حملات اخیر طالبان این سؤال را به ذهن میآورد که اگر مذاکرات با کابل دوباره احیا شود، طالبان چه کسی را به عنوان نماینده برای مذاکرات خواهد فرستاد.
پاکستان اعتقاد دارد که این کشور بر طالبان نفوذ بیشتری دارد، اما با این حال روابطش با کابل طی ماههای اخیر پر تنش بوده است و این مطلب به گفتگوهای صلح کمکی نکرده است. دو کشور به مدت طولانی یکدیگر را به حمایت از طالبان و دیگر شورشیان مرزی بین دوکشور متهم میکنند. این در حالی است که رهبران طالبان نیز عنوان میکنند که در شهرهای پاکستان که نزدیکی مرز افغانستان است، از جمله کویته و پیشاور مستقر هستند.
«اشرف غنی»، رئیس جمهور افغانستان در نشست منطقهای «قلب آسیا» که ماه گذشته در اسلام آباد برگزار شد، شرکت کرده است. این نشست نیز با هدف از سرگیری مذاکرات صلح با طالبان افغان صورت گرفت. در این نشست که با حضور کشورهای امریکا و چین صورت گرفت، از غنی به گرمی استقبال شد.
تحلیلگران هشدار دادهاند که با وجود ایجاد روابط حسنه بین کابل و اسلام آباد، مذاکرات صلح اساسی صورت نگرفته است. خواسته طالبان همواره در پایان هر نشست به خروج نیروهای نظامی بینالمللی در این کشور ختم شده است. در حال حاضر ایالات متحده و ناتو ۱۳ هزار نیرو در افغانستان دارد که حدود ۹۸۰۰ نفراز سربازان امریکایی در حال آموزش هستند.
حملات طالبان در هفتههای اخیر شدت یافته است و به مناطق مهم و استراتژیک در ولایت هلمند، نزدیک شده است. ولایت هلمند یکی از مناطق مهم تولید خشخاش در جهان است. تقریبا تمام هروئین موجود در جهان از تریاک کشت شده در جنوب افغانستان ساخته شده است.
روز شنبه گروههای جامعه مدنی افغانستان نیز برای گفت و گو صلح فراخوانده شدند و گفتند که زنان و حقوق بشر باید در گفتگوها در نظر گرفته شوند. در جلسات برگزار شده بین دو طرف به موضوعات زنان و فعالان جامعه مدنی کمتر پرداخته شده است.