تمرکز دولت بریتانیا در بازدید پرنقش و نگار «شی جین پینگ»، رهبر حزب کمونیست چین از این کشور بر سرمایهگذاریهای بالقوه ۳۰ میلیارد یورویی چین بود. یکیاز این سرمایهگذاریها، سهم قابل توجه چین در ساخت نخستین نیروگاه اتمی جدید در بریتانیا است.
درطول هفته، سئوالات زیادی درباره میزان نزدیکی روابط دولت بریتانیا با رژیم چین مطرح شد چراکه اعتقاد بر این است که این رابطه سادهلوحانه است و ارزشهای بریتانیا را بهخطر میاندازد.
«کیت الن»، رئیس سازمان عفو بینالملل در بریتانیا، از ترس خود از مطرح نشدن مسائل حقوق بشری چین در این بازدید میگوید.
یکیاز بزرگترین نگرانیهای الن، آزار و اذیتهای مذهبی در چین است. الن اظهار داشت که بسیاریاز گروههای مذهبی در چین ستمدیده هستند. افراد بسیاری به زندان افتادهاند و بسیاریاز مکانهای مذهبی سوزانده و نابود شدهاند.
الن میگوید: « خواه مورد تأیید رژیم چین باشد یا نباشد، یکیاز حقوقی که در اعلامیه جهانی حقوق بشر آمده است، آزادی مذهب است.»
به اعتقاد وی، برای بسیاری در بریتانیا نادیده گرفتن این مسائل، پذیرفتنی نیست. «ثبت مسائل حقوق بشر در چین بسیار دشوار است. اگر افرادی که در اینجا از رئیسجمهور چین استقبال کردند به خیابانهای چین بروند و در مورد چیزی از دولت دست به تظاهرات و اعتراض بزنند، دستگیر خواهند شد. مسائلی که در چین ممنوع است، آزادی بیان، آزادی تجمع و انجام کارهایی که ما در بریتانیا حق انجام آنها را داریم است. اینها مسائلی هستند که میخواهیم بهطور جدی درباره آنها صحبت شود.»
«ما جیان»، نویسنده برجسته و از فعالان قدیمی طرفدار دموکراسی که در اولین روز حضور رهبر چین در بریتانیا حضور داشت، اظهار داشت: «ملکه سمبل دموکراسی است و نباید با نماد استبداد همراه باشد. این تصویر برای من بسیار مضحک است. واقعاً تصورش را هم نمیکردم که دولت بریتانیا تا این حد سر خم کند؛ زیرا این مسئله درباره نادیده گرفتن اساسیترین ارزشهای بریتانیا است.»
«دیوید کامرون» در نشست مطبوعاتی مشترک با شی جین پینگ استدلال کرد که با ایجاد رابطهای نزدیک با چین است که دولت میتواند مسائلی همچون حقوق بشر را مطرح کند. با اینوجود، هیچ جزئیاتی درباره اینگونه مباحث مطرح نشده است و کارشناسان نگرانند که مسائل حقوق بشر چین نادیده گرفته شود.
در پاسخ به پرسشی در نشست مطبوعاتی، شی جین پینگ گفت: «درباره مسائل حقوق بشر، فکر میکنم مردم کشورهای متبوع، بهترین قاضی هستند و چین براساس برابری و احترام متقابل حاضر به افزایش مبادلات و همکاری در زمینه حقوق بشر با بریتانیا و دیگر کشورهای منطقه است.»
«استیو هیلتون»، مشاور سابق دیوید کامرون با انتقاد شدید از این رویکرد دولت بریتانیا، در بخش خبر شبانگاهی «بیبیسی» گفت که بریتانیا باید سرسختتر از این عمل میکرد.
«درواقع موضوع انتخاب بین مسائل پیچ و تابدار حقوق بشر و مسائل سرسخت اقتصادی است. این ایده که تنها راه اشتغالزایی و بهبود زندگی در بریتانیا، تعامل با چنین رژیمی است، کاملاً غلط است.»
هیلتون فهرستیاز نقض آَشکار حقوق بشر از سرکوبهای سیاسی گرفته تا سوءاستفادههای خشونتآمیز فیزیکی از زنان در چین را شرح داد. همچنین او به فعالیتهای بینالمللی چین همچون سرقت اموال و مسائل تجاری دولتهای جهان ازطریق حملات بیامان سایبری اشاره کرد.
وی گفت: «حقیقت این است که چین کشوری سرکش است. و من نمیفهمم چرا ما باید چاپلوسی آنها را بکنیم.»
«جیمز مکگرگور»، رئیس شرکت مشاوران APCO با این دیدگاه هیلتون موافق است. وی در مصاحبهای با بیبیسی گفت که بهنظر او این رویکرد بریتانیا درمقابل رژیم چین نتیجهای عکس خواهد داشت.
«این رویکرد نتیجهای عکس خواهد داشت زیرا درحال حاضر آنها تنها درخواستهای بیشتر و بیشتری خواهند کرد. زمانیکه بریتانیا بخواهد از خط مشی سیاسی خود پیروی کند، چین خواهد گفت: «یک لحظه صبر کن! فکر میکردیم شما دوست ما هستید. بهتر است دوست ما باقی بمانید. شما باید این کار را انجام بدهید، شما باید آن کار را انجام بدهید…»
وی در ادامه گفت: « اگر چین معاملات خوبی در بریتانیا داشته باشد، سرمایهگذاری خواهد کرد. لازم نیست به آنها التماس کنید که به بریتانیا بیایند.»
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.