جلب توافق، یکی از کاربردهای ارتباطات است، بدین منظور روشهای متعددی برای جلب نظر موافق دیگران وجود دارد.
برخی از اندیشمندان علم ارتباطات معتقدند که جلب نظر موافق، در واقع نوعی معامله برای کسب نظر است. اگر نیمی از آنچه را که من می خواهم انجام دهی، در عوض من هم ما به ازای آن را که ممکن است احترام، پول، رهایی از مقررات، اشتغال، انجام کار تلافی جویانه و غیره باشد، برای شما فراهم می کنم .
دیدگاه مبادله که در نظریه اجتماعی به کار برده میشود، بر این فرض استوار است که مردم، برای به دست آوردن چیزی، در قبال چیز دیگر، کاری را برای دیگری انجام میدهند.
این الگو، ذاتاً قدرت محور است. در واقع میتوان این گونه تصور کرد که اگر امکانات کافی در اختیار دیگران قرار دهید، میتوانید توافق آنها را کسب کنید.
هر فردی در شرایط جلب نظر موافق دیگران، از قدرت خود استفاده میکند و در واقع قدرت خود را نیز ارزیابی میکند و تدابیری برای استفاده از آن به کار می بندد.
شاید در این بخش بتوان به سه نوع قدرت اشاره کرد:
اولین نوع قدرت، توانایی مشهود برای به دست آوردن یک سری اعمال خاص است، مثلاً والدین برای تنبیه یا تشویق فرزندانشان از این قدرت استفاده میکنند. «اگر درس و مشقتان را به موقع بنویسید، برایتان توپ میخرم».
نوع دوم قدرت ، توانایی عینی برای تعیین موضع ارتباطی یک فرد با دیگران است. در این مورد، شخص نیرومند میتواند عوامل خاصی از ارتباط را مشخص کند که باعث توافق میشود. اگر دوست شما فکر کند که به ارتباط و دوستی او اعتقاد ندارید ، شاید تمهیداتی را اتخاذ کند تا بتوانید همکاری و کمک او را جلب کنید، چرا که می ترسد با او قطع رابطه کنید.
نوع سوم قدرت، مستلزم توانایی مشهود برای توصیف ارزش هاست. در این نوع قدرت شخص این اعتبار را دارد که به دیگری بگوید که کدام معیار رفتاری ، قابل قبول و یا ضروری هستند.
مهربانی کردن و اظهار محبت کردن نوعی از این قدرت است . به نیازهای دیگران حساس بودن نیز نمونه دیگری است.
راهبردهای مختلفی برای جلب توافق وجود دارد که از جمله قول دادن ( قول جایزه ای برای توافق )، تهدید کردن، نشان دادن مهارت درسی و نتایج مثبت (مانند به رخ کشیدن افراد موفق ) دوست داشتن ( نشان دادن محبت) پیش پرداخت کردن (دادن جایزه قبل از حصول توافق) مدیون کردن، نشان دادن حرمت و احترام و … را می توان نام برد.
دکتر مجید مجدنیا دارای مدرک دکترای تخصصی ارتباطات، کارشناس علوم اجتماعی دانشگاه علامه طبابایی، مدرس، مترجم و پژوهشگر علوم ارتباطات هستند. وی ۲۰ سال تجربه مدیریت در حوزه آموزش و پژوهش در سیستم بانکی و ۱۵ سال تجربه تدریس در دانشگاههای ایران را داراست.
در مقالات دیگر از دکتر مجید مجدنیا به بحث ارتباطات بیشتر خواهیم پرداخت.
وبسایت ایشان: www.majdnia.ir
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.
1 دیدگاه دربارهٔ «جلب نظر موافق»
سلام
پایگاه خوب و زیبایی ایجاد کردین.
امیدوارم موفق باشین.