
طی بیانیهای که توسط ۲۷۸ پژوهشگر، متخصص و استاد دانشگاه از ۲۶ کشور دنیا به امضا رسیده است، از پکن خواسته شده است که بازداشتگاههای گسترده خود در منطقه مسلمان نشین اویغور که با هدف سرکوبهای مذهبی و قومی تأسیس شده است را تعطیل کند. این بیانیه از مجامع بینالمللی خواسته است تا مقامات حزب کمونیست چین را برای «توقف این سرکوبگری بیسابقه» تحت فشار و مجازات قرار دهند.
این بیانیه روز ۲۶ نوامبر در یک کنفرانس مطبوعاتی در باشگاه مطبوعات ملی واقع در واشنگتن منتشر شد. سین رابرتز، مدیر مطالعات توسعه بینالمللی دانشگاه جورج واشنگتن گفت که وضعیت در منطقه مسلماننشین شین جیانگ نگرانکننده است. به طوری که وی و بسیاری از همکاران دانشگاهیاش ناچار شدند در این خصوص اقدامی انجام دهند.
در هفتهای که گذشت، خبرگزاری آسوشیتدپرس طی گزارشی در خصوص خانم «مهریگل تورسون» تشریح کرد که چطور این زن مسلمان اویغور، صرفاً به خاطر عقاید مذهبی و قومیتی خود توسط حزب کمونیست چین بازداشت شد و مورد شکنجه و سواستفاده قرار گرفت. وی پس از خروج از چین در گفتگو با رسانهها به تشریح شرایط وخیم بازداشتگاهی پرداخت که در آن صدها هزار اقلیت مذهبی بازداشت هستند. (آزار و شکنجه یک زن مسلمان در زندانهای چین)
به گزارش آسوشیتدپرس، مهریگل تورسون گفت که در زمان بازداشت چهار روز متوالی بدون آنکه اجازه خوابیدن داشته باشد مورد بازجویی قرار گرفت. او افزود زندانبانها سر او را تراشیدند و به شکلی توهینآمیز او را مورد معاینه پزشکی قرار دادند. خانم مهری گل که یک مادر است تشریح کرد که چطور از طریق شوک الکتریکی شکنجه شده است و مجبور به خوردن داروهای ناشناخته شده است.
در بیانیهای که توسط ۲۷۸ دانشمند امضا شده، آمده است که «ما به عنوان متخصصینی که امور مربوط به چین، منطقه خودمختار اویغور، آسیای مرکزی و سایر مناطق مرتبط را مطالعه میکنیم، سعی داریم با انتشار این بیانیه نگرانیهای خود را مطرح کرده و از جامعه بینالمللی بخواهیم در مورد نقض گسترده حقوق بشر و حملات سازمانیافته به فرهنگ بومی اویغورها توسط حکومت چین اقدامی کنند. امضاکنندگان این بیانیه در حال مشاهده وضعیت فعلی در این منطقه از چین به عنوان یکی از نگرانیهای مهم بینالمللی هستند.»
این بیانیه تشریح میکند که چگونه بیش از یک میلیون نفر در اردوگاهها، بدون محاکمه بازداشت شدهاند و تحت شکنجه، فشارهای روانی و تجاوز قرار گرفتند تا به این طریق زبان مادری، باورهای مذهبی و شیوههای فرهنگی خود رها کنند.
امضاء کنندگان بیانیه فوق از دولتها و سازمانهای مختلف خواستهاند که با انتشار بیانیههای رسمی از رئیسجمهور چین و نیز دبیر حزب کمونیست چین در منطقه خودمختار اویغور بخواهند تا فوراً بازداشتگاههایی را که برای «تغییر و تحول از طریق آموزش» ایجاد شده است را تعطیل کنند و نیز همه افراد بازداشت شده در این خصوص از جمله مسلمانان اویغور، قرقیزها و قزاقها را آزاد کنند.
این بیانیه همچنین خواستار اعمال اقداماتی تنبیهی توسط سازمان ملل علیه مقاماتی که در آزار و سرکوب مسلمان اویغور و دیگر اقلیتها در چین دست داشتهاند، از جمله «چن کوآناو» دبیر حزب کمونیست چین در منطقه اویغور، شده است.
مطالب دیگر:
آزار و شکنجه یک زن مسلمان در زندانهای چین