محققان ایالات متحده در حال مطالعه بر روی شامه فوق العاده قوی زنی هستند که میتواند از طریق بو به وجود بیماری پارکینسون در افراد پی ببرد.
به گفته پژوهشگران دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند، این توانایی میتواند به یافتن راهی برای تشخیص پارکینسون پیشاز بروز علائم ظاهری کمک کند.
طبق گزارش سایت خبری ییبادا به نقل از بیبیسی، خانم «جوی میلن»، حدود دو دهه قبل متوجه تساعد نوع خاصی از بو از بدن شوهرش شد که پساز آن فهمید این بو در واقع علامت بیماری پارکینسون بوده که بعدها شوهرش به آن مبتلا شد.
خانم میلن این بو را تند و قوی و خوشبو توصیف کرده است. او به تدریج آموخت که برخی امراض خاص را میتوان از طریق بو تشخیص داد.
دکتر «تیلو کونات»،از محققان دانشگاه ادینبورگ به همراه تیم تحقیقاتیاش، این توانایی خانم میلن را مورد آزمایش قرار دادند. در این آزمایش شش فرد مبتلا به پارکینسون و شش فرد سالم هریک تیشرتی را به مدت یک روز پوشیدند و تیشرتها برای شناسایی افراد مبتلا به خانم میلن داده شد.
میلن توانست به جز یک نفر تمامی موارد را درست حدس بزند و آن یک نفر نیز اگرچه درآن زمان سالم بود اما هشت ماه بعد به شکل شدیدی به پارکینسون مبتلا شد؛ که با این حساب میتوان گفت تشخیص خانم میلن صد در صد درست بوده است.
مطالعه بعدی پژوهشگران قرار است بر روی ۲۰۰ داوطلب انجام پذیرد، به این شکل که اینبار بخشی از پوست افراد بررسی میشود تا بتوان به ماهیت سلولهای خاصی که موجب این بوی منحصر به فرد میشود، پی برد.
آنها همچنین بینی و شامه میلن و افرادی شبیه او را بررسی میکنند تا بتوانند به نوع علائمی از فرد مبتلا به پارکینسون بروز میکند و بویایی این افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، پی ببرند.
محققان میگویند که در حال حاضر تشخیص بیماری پارکینسون در مراحل ابتدایی ابتلا بسیار دشوار است، چرا که علائمی نظیر سفتی و سختی عضلات، اختلال در تعادل و کندی حرکت، در بسیاری از دیگر بیماریها هم شایع است.
شوهر میلن در اوایل سال جاری درگذشت. او توضیح داد که شوهرش از این که این موضوع میتواند در تشخیص بیماری پارکینسون بسیار مؤثر باشد، بسیار شگفت زده شده بود.
پارکینسون یک بیماری ناشی از اختلال سیستم عصبی مرکزی است که بهطور پیشروندهای فعالیتهای حرکتی فرد را دچار مشکل میکند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.