
کانادا، خواستار پایان دادن به سرکوب و بازداشت و دستگیری وکلا و فعالان حقوق بشر در چین شد.
دولت چین، هفته گذشته طی اقدامی گسترده بیش از ۱۰۰ وکیل و کارمند دفترهای حقوقی و فعالان حقوق بشر را دستگیر کرد. این افراد به دعوا یا اخلال در آرامش عمومی متهم شدهاند.
سفیر کانادا در چین ضمن اظهار نگرانی از دستگیری این ۱۰۰ نفر خواستار آزادی آنها شد.
وزارت امور خارجهی کانادا نیز دستگیری «وانگ یو»، وکیل برجسته چین را در چین طی بیانیهای محکوم کرد.
«گای سنتژاک»، سفیر کانادادر چین، در بیانیهای که ۱۶ ژوئیه کهدر وب سایتسفارتکانادادر پکن آمده است گفت: «کانادا به طور جدیاز بازداشت، دستگیری، بازجوییو یاناپدید شدنوکلاو فعالان مدنی و حقوق بشر عمیقاً نگران است.تا به امروز،بیش از ۱۰۰ نفرتوسط رژیم چین دستگیر و یا بازداشت شدند.»
این سرکوب گسترده بلافاصله در پی صدور بیانیهی وکلا و فعالان و محکوم کردن دولت چین به دلیل ناپدید شدن «وانگ یو»، وکیل حقوق بشر، «بائو لانگجون»، شوهر وی و پسر ۱۶ سالهی آنها صورت گرفت.
«کارول سامداپ»، مدیر اجرایی بخش امور خارجه کانادا گفت: «صدور یک بیانیه به صورت عمومی حرکتی قابل توجه برای کانادا است و قطعاً ناامیدی کشور ما را از وقایع اخیر در چین نشان میدهد.»
یو، ۴۴ ساله در پی فشارشدید رژیم چین به خاطر تلاش وی برای دفاع از چهار نفر از پیروان تمرین معنوی فالون گونگ در استان هیلونگجیانگ در شمال شرقی چسن در سال ۲۰۱۴ توجه بینالملی را به خود جلب کرد.
وی علناً از تلاشهای انجام شده توسط نیروهای امنیتی چین به دلیل ایجاد ترس و وحشت و دور نگه داشتن وی از موکلانش انتقاد کرد. به گفتهی وی روال عادی و قانونی دادگاه نیز به حالت تعلیق قرار میگرفته است.
وی حتی در یک مورد مشابه در ۲ ژوئیه در شهر سان، استان هبی به گفته شاهدان با خشونت از دادگاه بیرون شده است. وی دادگاه را متهم به اعمال غیر قانونی کرد.
سازمان مدافعان حقوق بشر در چین، سازمانی غیر دولتی است که دربارهی حقوق بشر تمرکز دارد، آنها گزارش دادند که وانگ یو یک پیام فوری به این مضمون فرستاده بود:
«درست پس از اینکه پسر و همسرم را به خاطر رفتن به فرودگاه از من جدا شدند، برق خانه به طور ناگهانی قطع شد … سپس کسی به درب ضربه میزد. از طریق روزنه در، نمیتوانستم کسی را در تاریکی ببینم. فقط گاهیاوقات، میتوانستم صدای خفیفی بشنوم. اما نمیتوانم با شوهر و یا پسرم تماس بگیرم. نمیدانم چه اتفاقی برای آنها افتاده است؟»
سفیر کانادا درچین گفت که سرکوب وکلا باید به پایان برسد.
کانادا از چین خواست که به تعهدات خود در زمینهی رعایت حقوق بشر و شهروندانش احترام بگذارد و وکلا و فعالان بازداشت شده را آزاد کند. همچنین از این پس برای پیاده سازی و حاکمیت قانون و احترام به آن در چین قدم بردارد.
در ماه ژوئن، چین، قوانین جنایی کشور را اصلاح کرد و موارد دیگری چون «اخلال در نظم دادگاه» «توهین،اهانت و یا تهدید مقامات قضایی و یا شرکت کنندگان» و یا «جدی نگرفتن هشدار دادگاه» را به لیست رفتارهای مجرمانه اضافه کرد.
بیش از ۵۰۰ وکیل طی نامهای سرگشاده به امضای این پروتکل در اکتبر گذشته اعتراض کردند.
به گفتهی آنها کلماتی مانند «اهانت» و«توهین» بیش از حد مبهم بوده و میتواند برای متهم کردن وکلا در هر چیزی که آنها برای دفاع از موکلان خود میگویند مورد استفاده قرار گیرد.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.