Search
Asset 2

دیدگاه: رصد چین در سال ۲۰۲۲

سال ۲۰۲۲ انتظار «انتخاب» رئیس‌جمهور شی جین‌پینگ برای سومین دوره متوالی است که ‌سابقه ندارد و رسماً سنت حزب کمونیست را پس از سکان‌دار بزرگ مائو
(Noel Celis/AFP via Getty Images)

ظاهراً سال ۲۰۲۱ جریان بی‌پایانی از رویدادهای نگران‌کننده در خارج از چین به همراه داشته است، از حذفیات بازار بورس گرفته تا سیل‌ها و کووید۱۹.

با این وجود، خبر خوب این‌که سال ۲۰۲۲ با اخبار امیدوارکننده‌تری همراه است. این رویدادها و اخبار بزرگی که باید در سال ۲۰۲۲ رصدشان کنیم، چه چیزهایی هستند؟

خبر مهم در چین ۲۰۲۲، انتظار «انتخاب» رئیس‌جمهور شی جین‌پینگ برای سومین دوره متوالی است که ‌سابقه ندارد و رسماً سنت حزب کمونیست را پس از سکان‌دار بزرگ مائو تسه‌تونگ می‌شکند. گرچه قانون اساسی چین تغییر کرده تا به شی اجازه دهد باز هم در انتخابات شرکت کند، اما هیچ بیانیه رسمی در مورد این‌که برای انتخاب مجدد اقدام می‌کند یا خیر، اعلام نشده است. به طور غیررسمی، نارضایتی‌هایی در مورد شکستن سنت حزب و حکومت استبدادی خشونت‌آمیز شی وجود دارد. سومین دوره می‌تواند باعث تقویت سیطره او بر چین و حزب شود و جهت‌گیری آتی چین را تعیین کند.

در چین، همیشه مسئله بدهی مطرح است، اما سال ۲۰۲۲ پیچیدگی‌های خاصی به این داستان قدیمی می‌افزاید. سال ۲۰۲۲، سال «انتخابات» در چین خواهد بود، پکن به‌طور سنتی در چنین دوره‌هایی، وام‌ها و مشوق‌های دولتی را به‌طور قابل توجهی افزایش می‌دهد تا از حمایت مردم اطمینان حاصل کند. علاوه بر آن، با توجه به مسائلی چون املاک و مستغلات در آستانه فروپاشی، دولت‌های محلی به‌شدت بدهکار و اقتصاد رو به کندی که مقامات قول داده‌اند سرپا نگهش دارند، یکی از مسائل مهم سال ۲۰۲۲ این خواهد بود که مقامات تصمیم می‌گیرند چگونه این تعادل را برقرار کنند.

انتظار می‌رود بازی‌های المپیک زمستانی پکن یکی از لحظات سیاسی کلیدی باشد. با اعمال تحریم‌های سیاسی ماه فوریه کشورهای مختلف بر علیه این بازی‌ها، چین دنبال برگزاری رویدادی بی‌عیب‌ونقص و آرام است. با توجه به این‌که دیپلمات‌های آمریکایی برای اطمینان از امنیت ورزشکاران خود، آنان را در پکن همراهی می‌کنند و با وجود شبکه ان‌بی‌سی، مقامات چینی امیدوارند هیچ مشکل قابل توجهی رخ ندهد. شبکه ان‌بی‌سی پخش‌کننده آمریکایی بازی‌های المپیک است که بیشتر از آن‌که یک رسانه غربی باشد، مانند یک دوربین مداربسته عمل می‌کند. با این حال، تحریم‌های تحت رهبری ایالات‌متحده و لایحه کار اجباری که اخیراً در این کشور تصویب شد، تبلیغات جهانی این رویداد را تحت الشعاع قرار داده و هر رویداد کوچکی می‌تواند به مشکل بزرگی برای پکن تبدیل شود.

فصل ساخت‌وساز در بهار و تابستان نیز جزو مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرند زیرا ۳۰% اقتصاد چین وابسته به املاک و زیرساخت‌ها است. ذخایر سنگ آهن و اظهارات ناظر بانکی نشان می‌دهد انتظار دارند ساخت‌وساز نقش پررنگی در کمک به ثبات چین در آستانه انتخابات سه ماهه چهارم داشته باشد. به‌خصوص با توجه به این‌که درآمدهای دولت‌های محلی به‌شدت به فروش زمین وابسته است و عملکرد نیمه دوم سال ۲۰۲۱ کمتر از حد انتظار بوده، نحوه عملکرد املاک و مستغلات در سال ۲۰۲۲، بر دیدگاه مصرف‌کنندگان و حزب کمونیست چین نسبت به دستاوردهایشان تأثیرگذار خواهد بود.

در سال ۲۰۲۲، مبارزه جاری بر سر سرمایه‌گذاری چینی‌ها، در خارج از این کشور ادامه خواهد داشت. قانون‌گذاران ایالات متحده اعلام کرده‌اند شرکت‌های چینی باید خود را با قوانین انطباق دهند، در غیر این‌صورت از سرمایه‌گذاری‌ها حذف خواهند شد. این در حالی است که پکن شرکت‌های چینی را مجبور می‌کند بیشتر در حکومت‌های دوستانه مانند هنگ‌کنگ سرمایه‌گذاری کنند. چین در دو سال گذشته درآمدهای صادراتی قابل توجهی به دلار آمریکا داشته است اما شرکت‌های چینی برای توسعه در خارج از کشور و آزادی عمل بیشتر نیاز به ارز دارند، از این رو علاقه چندانی به محدودیت‌های سرمایه‌گذاری چین نشان نمی‌دهند. چگونگی مدیریت صداهای داخلی و راهبردهای سیاست خارجی توسط ایالات‌متحده و چین یکی از مسائل مهم در حوزه حذف چین از سرمایه‌گذاری‌ها خواهد بود.

به جز رویدادهای خاص، می‌خواهیم روندهای اصلی داخلی چین را نیز در سال ۲۰۲۲ رصد کنیم که انتظار می‌رود با افزایش اقتدارگرایی و جنگ‌طلبی در مقابل مخالفان مواجه شویم. واقعیت این است که چینِ تحت حکومت شی، به‌طور فزاینده‌ای تبدیل به یک کشور اقتدارگرای فناوری‌محور تبدیل شده که سیاست خارجی جنگ‌طلبانه و توسعه‌طلبانه‌ای را دنبال می‌کند.

در داخل کشور، این به معنای تشدید درگیری‌های سیاسی و دستگیری کسانی است که دشمن تلقی می‌شوند، و وفاداران نیز در موقعیت‌های جدید قرار می‌گیرند. گرچه ممکن است برخی واقعاً طرفدار شی باشند اما نگرانی‌های عمیقی در مورد جهت‌گیری چین وجود دارد. همان‌طور که قبلاً شاهد فشار به شرکت‌های فناوری بودیم که ظاهراً رهبران آنان را زیر چتر دولت گرفتند، اکنون نیز این دغدغه وجود دارد که گام بعدی دولت برای گسترش کنترل خود بر تمام جنبه‌های زندگی مردم و فعالیت‌های شرکت‌ها چه خواهد بود؟ گسترش روزافزون کنترل دولت بر تمام جنبه‌های زندگی شهروندانش، مسئله اصلی چین باقی خواهد ماند.

در سطح بین‌الملل، باید دید حزب کمونیست چین چقدر کشورهای دیگر را تهدید می‌کند. از افزایش جنگ‌طلبی چین در مورد تایوان گرفته تا درخواست از شرکت‌های آلمانی برای توقف همکاری با شرکت‌های لیتوانیایی، پکن نشان داده است تمایل دارد از همه شرکت‌ها، افراد و کشورها طلبکار باشد. گرچه مقاومت‌هایی انجام شده است اما به نظر می‌رسد قدرت‌های کلیدی جهان، از ایالات متحده گرفته تا اروپا، متقاعد شده‌اند اقداماتی فراتر از ابراز نگرانی‌ها مطبوعاتی انجام دهند.

اساساً، هر چقدر هم که چند سال گذشته پرحادثه بوده باشند، از دونالد ترامپ گرفته تا هنگ‌کنگ، انتظار می‌رود همان مضامین با پیچیدگی‌های بیشتر در سال ۲۰۲۲ ادامه پیدا کنند و نشانه‌های کمی از کاهش تنش‌های سابق وجود دارد.

نوشته: کریستوفر بالدینگ استاد دانشگاه فولبرایت ویتنام و مدرسه کسب و کار HSBC دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه پکن بود. او در اقتصاد چین، بازارهای مالی و فناوری تخصص دارد. او که از اعضای ارشد انجمن هنری جکسون بود، بیش از یک دهه در چین و ویتنام زندگی کرد و سپس به ایالات متحده نقل مکان کرد.

نظرات بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوماً منعکس کننده نظرات اپک‌تایمز  نیست.

مطالب دیگر:

 راهبه‌ای که با غلبه بر تمام مشکلات، یک نقاش برجسته شد

شکایت یک گروه غیرانتفاعی در آمریکا از سی‌دی‌سی به‌دلیل عدم انتشار داده‌های واکسن‌های کووید۱۹

دیدگاه: چین، سلاح‌های کنترل ذهن، و آینده جنگ‌

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی