باستانشناسان لهستانی بقایای ساختارهای ۱۵ هزار سالهی محکم و پایداری را در سودان آفریقا کشف کردند. آنان مراحل پیشرفتهتر و جا افتادهتری از رفتار بشری را نسبت به آنچه پیشتر تصور میشد نشان دادند.
این خانهها در اواخر دورهی پارینهسنگی ساخته شدند. معمولاً گفته میشود که تعدادی از اولین نشانههای ساختارهای محل سکونت بشر در طول این دوره در اروپا ظاهر شدند؛ مانند نمونههایی در فرانسه. اگرچه این نمونه، کهنترین مورد در ناحیهی شمال شرقی آفریقا میباشد. باستان شناس «پیوتر اوسیپینسکی» عنوان کرد: «نکتهای که در مورد این محلهای سکونت در آفریقا به نظر میآید این است که منشأ چنین رفتاری میتواند به دوران بسیار قبل از قدمت خود این بناها برگردد».
اوسیپینسکی گفت: «اینها توسط مردمی که هنوز به شیوههای قدیمی زندگی میکردند، ساخته شدهاند؛ در نتیجه، ریشهی چنین رفتارهایی (ساختن خانه و ایجاد فضا در اطراف) میتواند بسیار قدیمیتر از ۱۵ هزار سال باشد. در واقع خانههای اَفاد در زمانهای مربوط به اواخر دورهی پارینهسنگی ساخته شده بودند؛ ولی مردمی که اینها را ساختند در روشهای انطباقدهی خود کاملاً به شیوهی اواسط دورهی پارینهسنگی رفتار میکردند، و با در نظر گرفتن مهارتهای فنآوری تولید و کاربرد ابزارهای سنگی – که مسألهی بسیار مهمی است – میتوانیم فرض کنیم که تفکر سازماندهی فضا برای اسکان به چنین دورهی قدیمی بازمیگردد.
مطابق انتشارات علمی لهستانیPAP ، این نخستین مدرکی است که نشان میدهد انسانهای متفکر آن زمان «خانههای قابل ملاحظهای ساختند؛ برای توزیع محوطهی منزل برای کارکردهای مختلف برنامهریزی کردند و به خوبی خود را با محیط تالاب انطباق دادند.»
محیط تالاب نسبتاً پایدار بود. افرادی که خود را با محیط تالاب انطباق میدادند، تحولات اجتماعی را مانند افرادی که در نواحی دیگر زندگی میکردند و باید خود را با تغییرات در آب وهوا و عوامل زیستمحیطی انطباق میدادند، تجربه نمیکردند. این فرضیه دلیل باقی ماندن ویژگیهای دوران اواسط پارینهسنگی را در آنان توضیح میدهد.
اوسیپینسکی میگوید: «این محل که قدمت آن در ابتدا ۷۰۰۰۰ تخمین زده شده بود، همچنان با قدمت ۱۵ هزار ساله جذابیت خود را حفظ کرده است». قدمت این مکان از طریق روشهای تحریک نوری با استفاده از تابش اشعه تأیید شده است. این یافتهها به تجربهی مشترک اسکان پایدار بشر بسیار قبل از ۱۵۰۰۰ سال پیش اشاره کرده و دیدی نو نسبت به تحرکات بشری در سراسر قارهی آفریقا میدهد. تیم تحقیقاتی نتایج این مطالعه را در ماههای آینده منتشر خواهد کرد.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.