قسمت دوم فیلم ۳۰۰ به اکران در آمدهاست در حالیکه همچنان نقدهای بسیاری بر ایرادات تاریخی آن وارد است.
این فیلم در آمریکای شمالی، کانادا، استرالیا، بیشتر کشورهای اروپایی و آفریقایی و بعضی از کشورهای آسیایی اعم از هند، ژاپن، چین، کره، تایوان و مالزی طی دو هفتهی گذشته به روی پرده رفتهاست.
فیلم ۳۰۰ یک فیلم اکشن فانتزی است که رویدادهای ۴۸۰ سال قبل از میلاد مسیح را به نمایش در میآورد. موضوع فیلم دربارهی جنگ سپاه اسپارت در زمان لئونیداس و ایران در زمان خشایار شاه میباشد.
قسمت اول فیلم در سال ۲۰۰۷ اکران شد و مورد انتقاد بسیاری از مورخان و ایرانیان قرار گرفت. نمایش دلاوری سربازان یونان و وحشی و بدوی به تصویر کشیدن ایرانیان و به طور خلاصه یک سویه ساخته شدن فیلم از دلایل عمده انتقادها بود. در سال ۱۳۸۵ بعد از اکران فیلم وبلاگنویسان ایرانی زیادی این فیلم را مورد انتقاد قرار دادند و از سوی دیگر خانه سینمای ایران طی نامهای این اقدام هالیوود را محکوم کرد.
قسمت دوم فیلم ۳۰۰ چندی پیش اکران شد. به نقل از بیبیسی، پل کارتلج، پروفسور فرهنگ یونانی از دانشگاه کمبریج، چند ایراد تاریخی این فیلم را مطرح کرده است.
عنوان فیلم «۳۰۰: ظهور یک امپراطوری» است در حالیکه این امپراطوری حداقل دو سال پس از جریاناتی که فیلم روی آن تمرکز دارد، به مرور زمان شکل گرفت. تاکید این فیلم بیشتر بر دو نبرد دریایی آرتمیسیوم و سالامیس است که این دو نبرد در سال ۴۸۰ قبل از میلاد رخ داد.
فیلم با صحنه پرتاب تیری شروع میشود که باعث مرگ داریوش اول، پادشاه ایران میشود. در این تصویر داریوش اول کنار خشایارشا وارث او ایستاده بود و تمیستوکل، که یک قهرمان آتنی با این تیر او را میکشد.
در اسناد تاریخی آمده است که جنگ مذکور به اسم ماراتون، به دستور داریوش اول انجام شد ولی نه داریوش و نه خشایارشا در این نبرد حضور نداشتند.
پس از به تصویرکشیدن شکست ایران در جنگ ماراتون، فیلم ده سال پس از آن را به تصویر میکشد که خشایارشا برای گرفتن انتقام پدرش به جنگ یونانیها میرود و فرماندهی ناوگان دریایی ایران را نیز یک زن یونانی به اسم آرتمیس بر عهده میگیرد.
بر اساس اسناد تاریخی آرتمیس یک شخصیت واقعی است. وی یک ملکهی یونانی بوده که در جنگ سالامیس برای ایرانیان میجنگیده ولی او فرماندهی ناوگان دریایی ایرانی نبود. در نبرد دریایی ۶۰۰ کشتی وجود داشتند که آرتمیس، فقط چند کشتی، در اختیار ایران قرار داده بود.
سپس این فیلم، در فاصله دو نبرد آرتمیسیوم و سالامیس، صحنهی معاشقهی دو دشمن بهنام آرتمیس و تمیستوکل را به عنوان دیپلماسی قبل از جنگ، به تصویر می کشد که در واقعیت هیچ سندیت تاریخی ندارد. از طرف دیگر در این جنگ به تحریف امده است که سپاه یونان شکست خورده است که این جریان خلاف اسناد تاریخی است چرا که این جنگ، پیروزی نداشت.
در جایی دیگر نیز، ارتش یونان به رهبری تمیستوکل برای پیروزی در جنگ سالامیس، نیازمند کمک نیروی دریایی میشود که
ناوگان دریایی اسپارت به فرماندهی گورگو (یک ملکهی یونانی دیگر)، به کمک تمیستوکل میشتابد. که سرانجام این جنگ پیروزی برای یونان به ارمغان آورد.
اما در واقعیت و بر اساس اسناد تاریخی، کل ناوگان دریایی یونان ۴۰۰ کشتی داشت که اسپارت در آن نبرد دریایی فقط ۱۶ کشتی در اختیار ناوگان دریایی یونان قرار داده بود.
این فیلم همچنان مورد انتقاد مورخان و مردم ایران قرار گرفته است.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.