همزمان با تایید وجود ذرات اورانیوم با غنای ۸۴ درصد در تأسیسات هستهای ایران از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفت که جمهوری اسلامی اکنون میتواند طی «حدود ۱۲ روز» مواد هستهای لازم برای ساخت یک بمب اتمی را تولید کند.
کالین کال، معاون وزیر دفاع ایالات متحده در امور سیاست، گفت: «پیشرفت برنامه اتمی ایران از زمانی که ما برجام را ترک کردیم قابل توجه بوده است. زمانی که دولت قبلی در سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفت از برجام خارج شود، برای ایران حدوداً ۱۲ ماه زمان میبرد تا مواد هستهای لازم را برای یک بمب اتمی تولید کند٬ اما حالا حدود ۱۲ روز طول میکشد.»
معاون وزارت دفاع آمریکا، این موضوع را طی نشستی در مجلس نمایندگان و در پاسخ به پرسش نمایندگان جمهوریخواه درباره دلایل دولت جو بایدن برای احیای برجام مطرح کرد.
در همین حال آژانس بینالمللی انرژی اتمی تایید کرد که بازرسان این نهاد ذرات اورانیوم غنیشده با غلظت بسیار بالا را در ایران کشف کردهاند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، در گزارشی محرمانه به اعضای این نهاد که رسانهها به نسخهای از آن دست یافتهاند، نوشت که ذرات اورانیوم یافتشده در ایران تا سطح ۸۳.۷ درصد غنیسازی شدهاند و این درجه فاصله چندانی با سطح ۹۰ درصدی موردنیاز برای تولید سلاح هستهای ندارد.
خبرگزاری بلومبرگ در یکم اسفندماه، به نقل از چند دیپلمات خبر داده بود که بازرسان آژانس انرژی اتمی، اورانیوم غنی شده را در ایران شناسایی کردهاند که کمی کمتر از سطح موردنیاز برای ساخت سلاح هستهای است.
در همان زمان بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، انتشار خبر غنیسازی ۸۴درصدی در ایران را «توطئه» خواند و آن را رد کرد و همزمان گفت اگر هم چنین چیزی مشاهده شده باشد، طبیعی است.
او در توضیح طبیعی بودن غنیسازی ۸۴ درصدی گفتٰ: «برای مثال شما به دستگاه غنیسازی خوراک با غنای ۵ درصد را میدهید و ماده با غنای ۲۰ درصد دریافت میکنید. این دستگاهها بهسرعت میچرخند. زمانی که خوراک دستگاه افزایش پیدا میکند در نتیجه میزان غنیسازی همافزایش پیدا میکند.»
بااینحال ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیآیای) روز هفتم اسفندماه ضمن ابراز نگرانی از گزارشها درباره افزایش سطح غنیسازی اورانیوم در ایران گفت که واشینگتن شواهدی دال بر این که جمهوری اسلامی تصمیم به ازسرگیری برنامه خود برای تولید سلاح هستهای گرفته باشد، در دست ندارد.
او در یک برنامه تلویزیونی گفت: «بر اساس اطلاعاتی که داریم تصور میکنیم رهبر جمهوری اسلامی هنوز تصمیم به ازسرگیری برنامه تولید سلاح هستهای که به اعتقاد ما آن را در انتهای سال ۲۰۰۳ به حالت تعلیق درآوردند، نگرفته است.»