Search
Asset 2

طب سوزنی، تسکین یا درمان؟

طب سوزنی که گفته می‌‌‏شود قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد، با رویکردی متفاوت و براساس دیدگاهی فلسفی به کل هستی انسان به درمان بیماری‌‌‏ها می‌‌‏پردازد.(JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)
طب سوزنی که گفته می‌‌‏شود قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد، با رویکردی متفاوت و براساس دیدگاهی فلسفی به کل هستی انسان به درمان بیماری‌‌‏ها می‌‌‏پردازد.(JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)
طب سوزنی که گفته می‌‌‏شود قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد، با رویکردی متفاوت و براساس دیدگاهی فلسفی به کل هستی انسان به درمان بیماری‌‌‏ها می‌‌‏پردازد.(JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

این روزها در حالی‌‏که آمار و ارقام ابتلا به بیماری‌‏های مختلف همچون سرطان به‌‏شکل سرسام‌‏آوری درحال افزایش بوده و درمان یا بهبود بسیاری از آنان از طریق طب کلاسیک گاهی سخت می‌‏نماید، پزشکان درجستجوی راه‌‏های مؤثرتر و کاراتر به طب سنتی روی آورده‌‏اند.

امروزه طب سوزنی به‌‏عنوان شاخص‌‏ترین شیوه در طب سنتی چینی، در میان جامعه‌‏ی پزشکی جهان طرفداران فراوانی پیدا کرده است؛ چنان‌‏که بسیاری از پزشکان از کشورهای پیشرفته‌‏‌‏ی غربی پس‌‏از گذراندن دوره‌‏ی پزشکی یا تخصصی معمول در دانشگاه‌‏های جهان، برای فراگیری طب سوزنی به مؤسسات آموزشی این رشته مراجعه می‌‏کنند، تا پس‌‏از آموختن این روش از آن در ارتقاء سلامت بیماران خود بهره ببرند.

طب سوزنی که گفته می‌‏شود قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد، با رویکردی متفاوت و براساس دیدگاهی فلسفی به کل هستی انسان به درمان بیماری‌‏ها می‌‏پردازد.

در این روش اعتقاد برآن است که هر نوع بیماری درواقع به‌‏سبب اختلال ایجاد شده در الگوی انرژی حیاتی الکترومغناطیسی بدن بوجود آمده است و برای رفع آن باید این اختلال را اصلاح کرد. به این معنی که اگر همه‌‏ی انرژی‌‏های درونی بدن با یکدیگر در هماهنگی بوده، کانال‌‏های انرژی (مریدین‌‏ها) عملکردی طبیعی داشته باشند و خون و انرژی حیاتی در گردشی متعادل داشته باشند، بدن ما از سلامتی کافی برخورداراست.

وقتی علائمی از یک بیماری در بدن فرد دیده می‌‏شود، متخصص طب سوزنی با فرو کردن سوزن‌های بسیار نازک در کانال‌‏هایی که در سطح بدن قرار دارند، جریان انرژی را در بدن متعادل می‌‏سازد.

طب سوزنی که گفته می‌‏شود قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد، با رویکردی متفاوت و براساس دیدگاهی فلسفی به کل هستی انسان، به درمان بیماری‌‏ها می‌‏پردازد.

این روش شناخته شده و پرکاربرد با تأثیرات فراوانی که از خود نشان داده است، امروزه به‌‏عنوان یک طب مکمل برای بهبود طیف وسیعی از بیماری‌‏ها به‌‏کار برده می‌‏شود؛ اما این که اثربخشی طب سوزنی به‌‏صورت درمان قطعی است و یا این روش فقط حکم یک مسکن برای کاهش درد را دارد، موضوعی است که هنوز برای محققان اندکی ناشناخته است.

به‌‏گفته‌‏ی «دکتر ساعتچی» عضو انجمن علمی طب ‌سوزنی ایران، این روش برای درمان بسیاری از بیماری‌ها همچون بیماری‌های مزمن، آلرژی‌ها، آسم، کمردرد، سردرد، زانودرد، اضطراب‌های خفیف، متوسط، شدید و افسردگی‌ها مفید است. طب سوزنی همچنین با کاهش التهابات بدن دربرطرف‌کردن خستگی‌ها که علم پزشکی برای آن درمانی ندارد، تأثیر زیادی دارد.

طبق بیانیه‌‏ی سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۷۹ برای درمان ۴۰ نوع بیماری، می‌توان از طب سوزنی کمک گرفت.

تحقیقات پژوهشگران و محققان این شاخه از علم پزشکی نشان می‌‏دهد که طب‌سوزنی در کنترل فشارخون، کنترل درد و تنظیم سیستم‌های هورمونی و بیماری‌های مزمن می‌تواند مفید باشد.

براساس تحقیقات جدید طب سوزنی، یک روش درمانی موثر در درمان آکنه نیز هست. محققان تأثیر چهار نوع درمان طب سوزنی بر روی صورت را در بیماران مبتلا به آکنه بررسی کرده‌‏اند. آن‌‌‏ها در کنار رژیم‌‌‏درمانی، کاهش چشم‌‌‏گیری را در مقدار دانه‌‌‏ها و برآمدگی‌‌‏های آکنه مشاهده کردند. به‌‌‏علاوه کاهشی در التهاب موضعی پوست و بافت‌‌‏ها نیز مشاهده شده است.

یافته‌‏ها نشان می‌‏دهد، طب سوزنی در تسکین گردن‌‏درد مزمن، سردردهای فشاری (tension-type) مزمن یا مکرر وکاهش تهوع و استفراغ بعد از جراحی‌‏ها تأثیر به‌‏سزایی داشته؛ اما عملکرد آن در کاهش دردهای میگرنی متوسط گزارش شده است.

اما ظاهراً در بیماران مبتلا به آرتروز، کاهش درد اندک بوده و در بهبود دردهای عضلانی و درمان ماهیچه‌درد الیافی (فیبرومیالژی) نیز طب سوزنی کارایی چندانی ندارد.

نتایج پژوهش‌‏ها بر روی عملکرد طب سوزنی روی موارد سکته‌‏ی مغزی هم نشان می‌‏دهد، این شیوه در کاستن میزان مرگ‌‏ومیر ناشی از سکته‌‏ی مغزی و یا بهبود ازکارافتادگی بیماران فاقد اثر است، اما احتمال دارد در درمان ضایعات عصبی ایجاد شده در این بیماران همچون اختلال بلع کمک کند.

طب سوزنی و علم چین باستان در طی ۵ هزار سال نتوانست به‏طور کامل به دنیای مدرن وارد شود و بخش اعظم آن از دست رفته است.  باوجود همه‌‏ی این پژوهش‌‏ها، به‌‏نظر می‌‏رسد رسیدن به نتایج قطعی درباره‌‏ی کاربردهای این علم باستانی به تحقیقات فراوانی نیازمند است تا متخصصان را درباره‌‏ی عملکرد درمانی یا تسکینی آن آگاه‌‏تر سازد.

اپک‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‏شود.

اخبار مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی