Search
Asset 2

هشدار جدید اپل به کاربران آیفون درخصوص حملات جاسوس‌افزار

گزارش هایی وجود دارند از اینکه در صورت هک شدن، اپل از طریق سیستم پیام‌های متنی به کاربران آیفون هشدار می‌دهد. چیزی که اپل به‌طور علنی تأیید نکرده است.
یک خانم در حال استفاده از موبایل آیفون، عکس آرشیوی. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

یک شرکت توسعه‌دهنده نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس، یک گروه حقوق بشری و اپراتور یک بخش تحقیقات امنیت سایبری برجسته گفته‌‏اند که اپل از طریق سیستم پیام‌های متنی به کاربران آیفون هشدار می‌دهد.

به گزارش مالویربایتس، توسعه‌دهنده قدیمی نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس، در پیام اپل آمده است: «اپل متوجه شده که شما هدف حمله جاسوس‌افزارها قرار گرفته‌اید که سعی دارد از راه دور آیفون مرتبط با اپل آی‌دی شما را به خطر بیندازد.»

مالویربایتس و چندین وبسایت خبری حوزه فناوری اعلام کردند که اپل این هشدار را برای کاربران خود در بیش از ۹۸ کشور جهان ارسال کرده است. اما اپل پیام‌های ارسالی اخیر را به‌طور علنی تأیید نکرده است.

اسکرین‌شات پیام متنی اپل که در هفته جاری برای تعدادی از کاربران ارسال شد، پیام مشابهی را به همراه اپل آی‌دی نشان می‌دهد.

عفو بین‌الملل، سازمان حقوق بشری مستقر در بریتانیا، در ۱۰ جولای هشدار داد: «اپل قبل از این‌که از کاربران- که از اعضای جامعه مدنی هستند- بخواهد که با گروه‌های حقوق بشری تماس بگیرند، اعلانات جدیدی برای کاربران خود ارسال کرد تا به آن‌ها اطلاع دهد که مورد هدف نرم‌افزارهای جاسوسی پیشرفته قرار گرفته‌اند.»

در عین‌حال، جان اسکات-ریلتون، محقق ارشد مؤسسه تحقیقات امنیت سایبری سیتیزن لب که زیر نظر دانشگاه تورنتو فعالیت می‌کند، در شبکه اجتماعی ایکس هشدار داد: «افرادی که این اعلانات را دریافت می‌کنند، باید آن‌ها را جدی بگیرند و از متخصصان درخواست کمک کنند، بویژه اگر روزنامه‌نگار، کنشگر یا دگراندیش باشند.»

اپل در هشدار خود که اسکرین‌شات آن توسط ایلتیجا مفتی، دختر و مشاور محبوب مفتی، رهبر حزب خلق دموکرات جامو و کشمیر و نخست‌وزیر سابق منطقه، منتشر شده گفت: «هرگز نمی‌توان با اطمینان از شناسایی چنین حملاتی صحبت کرد اما اپل به هشدارهای خود اطمینان زیادی دارد. لطفاً آن را جدی بگیرید.»

براساس اطلاعیه اپل که در ماه آوریل منتشر شد، افرادی که این هشدارها را دریافت می‌کنند، احتمالاً به واسطه هویت و موقعیت شغلی‌شان مورد هدف قرار می‌گیرند. در این اطلاعیه آمده است که نرم‌افزارهای جاسوسی مانند پگاسوس- ساخته گروه اسرائیلی ان‌اس‌او- بسیار پیچیده‌تر از جرایم سایبری مرسوم یا بدافزارهای روزمره هستند.

گروه حقوق دیجیتال اکسس‌نو در ماه فوریه اعلام کرد که از نرم‌افزار جاسوسی پگاسوس برای هک تلفن همراه دست‌کم ۳۰ نفر، از جمله روزنامه‌نگاران، وکلا و فعالان سیاسی و حقوق بشری ساکن اردن استفاده شده است. یکی از اهداف ادعایی این حمله، آدام کوگل، معاون دیده‌بان حقوق بشر منطقه بود.

سیتیزن لب در گزارش ماه آوریل خود گفت: «آیفونِ یکی از قربانیان در ۵ دسامبر ۲۰۲۱ با موفقیت هک شد که نشان می‌دهد گروه ان‌اس‌او حتی پس از شکایت اپل از این گروه و اطلاع‌رسانی به اهداف پگاسوس در نوامبر ۲۰۲۱، دست از سر پلتفرم اپل برنداشته است.»

گروه ان‌اس‌او در پاسخ به این اتهامات گفته که اطلاعات خود را فقط در اختیار سازمان‌های اطلاعاتی معتبر و مجریان قانون گذاشته که از آن‌ها علیه تروریست‌ها و جنایتکاران خطرناک استفاده می‌کنند.

ان‌اس‌او در بیانیه قبلی خود در واکنش به ادعاهای مطرح‌شده درباره نرم‌افزار پگاسوس گفت که «این نرم‌افزار کنترلی روی سیستم‌های فروخته‌شده به مشتریان دولتی نداشته و به اطلاعات سوژه‌های هدفِ مشتریان خود نیز دسترسی ندارد.»

سایر هشدارهای آیفون

سیمنتک، دیگر توسعه‌دهنده نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس، در اوایل ماه جاری اعلام کرد که مجرمان در حال حاضر به دنبال سوءاستفاده از اپل آی‌دی کاربران از طریق ارسال پیام‌های متنی مخرب هستند؛ اقدامی که به حملات «اسمیشینگ» معروف است.

برودکام، مالک سیمنتک، در اطلاعیه‌ای به تاریخ ۲ جولای در وبسایت خود نوشت: «این داده‌ها بسیار ارزشمند هستند و امکان دسترسی به دستگاه‌ها، اطلاعات شخصی و مالی و درآمد احتمالی کاربران را از طریق خریدهای غیرمجاز فراهم می‌کنند.»

برودکام افزود که «شهرت اپل باعث شده که کاربران به اعلانات فریبنده‌ای که ظاهراً از جانب این شرکت ارسال شده‌اند اعتماد کنند که به نوبه خود جذابیتِ این کاربران را برای مجرمان رایانه‌ای دوچندان می‌کند.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی