در پی تهاجم بیسابقه اخیر جمهوری اسلامی ایران به خاک اسرائیل، جو بایدن و تیم او به دنبال کاهش تنشها و جلوگیری از تشدید بیشتر درگیریها در خاورمیانه هستند.
جمهوری اسلامی ایران در ۱۳ آوریل صدها حمله هوایی علیه اسرائیل انجام داد و آن را انتقام حمله منتسب به اسرائیل به محوطه سفارت این کشور در سوریه در اوایل ماه آوریل دانست. این نخستینبار است که تهران بهطور مستقیم به اسرائیل حمله نظامی میکند.
اسرائیل با حمایت آمریکا، انگلیس، فرانسه و دیگر شرکا، ۹۹ درصد از پرتابههای ایران را با موفقیت رهگیری کرد. چنانکه مقامات آمریکایی و اسرائیلی تأیید کردند، تقریباً هیچ آسیبی به زیرساختهای اسرائیل وارد نشده است.
کابینه جنگی اسرائیل در ۱۴ آوریل برای بررسی پاسخ به این حمله تشکیل جلسه داد. ایران هشدار داد هرگونه اقدام تلافیجویانه از سوی اسرائیل پاسخ قاطع و بسیار قدرتمند ایران را به دنبال خواهد داشت.
با اینحال، کاخ سفید به صراحت اعلام کرد اگر اسرائیل به دنبال انتقامجویی باشد، آمریکا در هیچ تهاجمی علیه ایران مشارکت نخواهد کرد.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، در ۱۴ آوریل به انبیسی گفت: «ما به دنبال جنگ با ایران نیستیم و نمیخواهیم به تشدید تنشها دامن بزنیم.»
این اظهارات به دنبال آن منتشر شد که برخی رسانهها گزارش دادند جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، طی تماسی تلفنی در ۱۳ آوریل به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، هشدار داده که از اقدام تلافیجویانه این کشور علیه ایران حمایت نخواهد کرد.
بایدن در بیانیهای گفت که طی تماس تلفنی خود با آقای نتانیاهو بر «تعهد آهنین آمریکا به امنیت اسرائیل» تأکید کرد.
بایدن گفت: «به او گفتم اسرائیل توانایی استثنائی خود را در دفع و خنثیسازی یک حمله بیسابقه به رخ کشیده و پیامی واضح به دشمنانش داده که نمیتوانند امنیت اسرائیل را به خطر بیندازند.»
او در ۱۳ آوریل، یک روز زودتر از موعد مقرر، از ویلای ساحلیاش در دلاور به کاخ سفید بازگشت تا با تیم امنیت ملی خود در اتاق موقعیت کاخ سفید تشکیل جلسه دهد و از آخرین اخبار مربوط به حملات موشکی به اسرائیل مطلع شود.
از آنجا که اسرائیل توانست این حمله را با موفقیت خنثی کند، بایدن و تیم او بر این عقیده هستند که دولت اسرائیل نباید به تشدید تنشها دامن بزند.
اینکه آقای نتانیاهو و دولت او به توصیههای بایدن گوش کنند، مشخص نیست.
یکی از مقامات ارشد دولت بایدن در گفتوگو با خبرنگاران در ۱۴ آوریل گفت: «اسرائیل تصمیم خودش را میگیرد. با اینحال، ما نیز نظرات خود را اعلام کردیم.»
او خاطرنشان کرد که تماس تلفنی بایدن و آقای نتانیاهو زمانی انجام شد که حمله به اسرائیل در جریان بود؛ لحظاتی که او آن را «فوقالعاده پرتنش» توصیف کرد.
این مقام ارشد ضمن اشاره به اینکه از آن زمان تاکنون گفتوگوها با طرف اسرائیلی ادامه داشته، گفت: «دوره غلیان احساسات بود.»
«بایدن شب گذشته به صراحت به نخستوزیر اسرائیل گفت ما باید با دقت و از جنبه استراتژیک به خطرات تشدید تنشها فکر کنیم.»
او همچنین تصریح کرد که آمریکا در هیچ اقدام تلافیجویانهای علیه ایران شرکت نخواهد کرد.
او افزود: «ما به دفاع از اسرائیل متعهد هستیم اما در هیچ پاسخی از جانب آنها مشارکت نخواهیم داشت. این جزو سیاستهای ثابت آمریکا است.»
به گزارش پنتاگون، تهران بیش از ۳۰۰ پرتابه شامل بیش از ۱۰۰ موشک بالستیک میانبرد، حدود ۳۰ موشک کروز تهاجمی زمینی و بیش از ۱۵۰ پهپاد تهاجمی یکطرفه به سمت اسرائیل پرتاب کرد.
به گفته یک مقام ارشد دفاعی آمریکا، این حملات از نقاطی در داخل ایران، عراق، سوریه و یمن انجام گرفتند.
در شرایطیکه ایران علناً وعده داده بود به حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری این کشور در دمشق و کشتن مقامات بلندپایه نظامی خود پاسخ میدهد، وقوع این حمله قابل پیشبینی بود.
اسرائیل هرگز مسئولیت این حمله هوایی را برعهده نگرفت اما رهبر جمهوری اسلامی گفت «اسرائیل باید تنبیه شود و تنبیه خواهد شد.»
اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل، گفت حمله ایران به اسرائیل به منزله «اعلان جنگ» است اما تأکید کرد که «اسرائیل همچنان به دنبال صلح است.»
آقای هرتزوگ در مصاحبه با اسکای نیوز گفت: «شب گذشته از چهار گوشه خاورمیانه مورد تهاجم قرار گرفتیم و نیروهای نیابتی با موشکهای بالستیک، پهپاد و موشکهای کروز به ما حمله کردند. به یک جنگ واقعی شباهت داشت. این یک اعلان جنگ است.»
او از رهبران جهان خواست «به صراحت» اعلام کنند اقدامات ایران «غیرقابل قبول» است و افزود: «زمان آن فرارسیده که جهان با امپراتوری شیطان در تهران روبهرو شود.»