Search
Asset 2

پاکستان به صورت یک‌طرفه پروژه خط لوله گاز با ایران را لغو کرد 

لغو قرارداد احداث خط لوله گاز پاکستان با ایران
راه اندازی خط لوله گاز پاکستان با ایران در 11 مارس 2013 در شهر مرزی چاه بهار ایران(ATTA KENARE/AFP via Getty Images)

مصدق مالک، وزیر نفت پاکستان در پارلمان این کشور از لغو قرارداد احداث خط لوله گاز با ایران خبر داد و راه‌اندازی دوباره آن را منوط به رفع تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی دانست. 

مصدق مالک عنوان کرد: تحریم‌های آمریکا مانع اصلی ادامه این پروژه است و احداث خط لوله گاز با ایران تا زمانی که تحریم‌ها ادامه دارد، متوقف می‌ماند. 

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هفته گذشته در جریان سفر به اسلام‌آباد، از مقامات این کشور خواست بخشی از خط لوله گاز ایران‌ – پاکستان را که مدت زیادی به تعویق افتاده است، تکمیل کند. 

اما وزیر نفت پاکستان امروز اعلام کرد که «ما از طرف ایرانی خواسته‌ایم در زمان فعلی از پیگیری مطالبه‌های حقوقی‌اش و تحت فشار گذاشتن پاکستان دست بردارد 

 سال گذشته تهران تا مارس ۲۰۲۴ (تا اواخر زمستان ۱۴۰۲) به پاکستان مهلت داده است تا ساخت بخشی از پروژه خط گاز ایران و پاکستان را در خاک خود تکمیل کند وگرنه با جریمه سنگینی روبرو خواهد شد. 

مذاکرات ساخت خط لوله دو هزار و ۷۷۵ کیلومتری برای انتقال گاز طبیعی از ایران به پاکستان در سال ۱۹۹۵ آغاز شد. بر اساس توافق‌نامه دو کشور در سال ۲۰۰۹، قرار بود این پروژه تا دسامبر ۲۰۱۴ تکمیل شود. 

بر اساس این قرارداد، ایران در صورت تأخیر پاکستان در تکمیل این پروژه نمی‌توانست تا سال ۲۰۲۴ به هیچ دادگاه بین‌المللی مراجعه کند. هرچند ایران در سال ۲۰۱۹ به پاکستان هشدار داد که برای پیش‌کشیدن شرط غرامت به داوری مراجعه خواهد کرد. 

با این حال وزیر نفت پاکستان گفت: بر مبنای توافق‌نامه خریدوفروش گاز که به طرفین اجازه می‌دهد در صورت «رویدادهای پیش‌بینی‌نشده و اجتناب‌ناپذیر» تعهدات خود را تعلیق کنند، ساخت‌وساز خط لوله گاز را متوقف کرده است. 

مصدق مالک، افزود: «درصورتی‌که ایران این موضوع را به داوری بین‌المللی بکشاند، میزان دقیق جریمه، در صورت وجود، پس از برگزاری دادگاه مشخص خواهد شد 

او گفت دولت پاکستان برای گرفتن معافیت از تحریم در پروژه خط لوله گاز، از طریق مجاری دیپلماتیک با مقام‌های ایالات متحده آمریکا در ارتباط است و اقدام‌های لازم را برای احداث این پروژه انجام می‌دهد اما نمی‌توان زمان دقیقی برای آن اعلام کرد. 

بر اساس توافق‌نامه دو کشور، پاکستان موظف است از اول ژانویه ۲۰۱۵ روزانه یک میلیون دلار به دلیل تکمیل‌نشدن خط لوله گاز در خاک این کشور به ایران جریمه پرداخت کند. 

واشینگتن مخالف احداث این خط لوله است و می‌گوید که این کار نقض تحریم‌های آمریکا و غرب علیه جمهوری اسلامی به شمار می‌آید. 

در ابتدا قرار بود با احداث خط لوله گاز بین ایران و پاکستان و هند، تهران تا ۲۵ سال، گاز خود را با قیمت توافقی به هند و پاکستان بفروشد اما به دلیل اختلاف‌های پاکستان و هند و همچنین فشارهای ایالات متحده هند از این طرح کنار کشید.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی