Search
Asset 2

رهبران چین و ژاپن برای شرکت در اولین نشست سه‌جانبه از سال ۲۰۱۹ به سئول می‌روند

رهبران چین و ژاپن در ۲۶ مه به سئول سفر کردند تا در نشستی سه‌جانبه با حضور رئیس‌جمهور کره جنوبی شرکت کنند.
ورود نخست‌وزیر ژاپن، فومیو کیشیدا (نفر وسط)، به پایگاه هوایی سئول در سئونگنام، ۲۶ مه ۲۰۲۴. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

رهبران چین و ژاپن در ۲۶ مه به سئول سفر کردند تا در نشستی سه‌جانبه با حضور رئیس‌جمهور کره جنوبی شرکت کنند.

نشست سه‌جانبه آتی درحالی برگزار می‌شود که ژاپن و کره جنوبی در مواجهه با افزایش تهدیدات حزب کمونیست چین و متحد آن، کره شمالی، اقدام به تقویت روابط امنیتی و اقتصادی خود با واشینگتن کرده‌اند.

یون سوک یول، رئیس‌جمهور کره جنوبی، روز یکشنبه قبل از برگزاری ضیافت شام در سئول، با لی کیانگ، نخست‌وزیر چین، و فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، به‌طور جداگانه دیدار کرد. نشست سه‌جانبه آن‌ها قرار است در روز ۲۷ مه برگزار شود.

این نشست اولین رویداد در بیش از چهار سال اخیر است که رهبران سه کشور همسایه را برای گفت‌و‌گو گردهم آورده است.

رهبران این‌سه قطب اقتصادی که حدود یک‌چهارم تولید ناخالص داخلی جهان را در اختیار خود دارند، در سال ۲۰۰۸ با هم توافق کردند که هرسال نشست بگذارند اما این رویداد متعاقب آخرین نشست گروه در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر چنگدو در جنوب چین به دلیل شیوع همه‌گیری کووید-۱۹ و روابط پیچیده بین این‌سه کشور متوقف شد.

یکی از مقامات کره جنوبی گفت: «موضوعاتی که در دستور کار جلسات عالی قرار دارند، شامل مبادلات مردمی، تغییرات اقلیمی، دادوستد، مسائل بهداشتی، فناوری و واکنش به بلایا می‌شوند.»

کیم تائه هیو، معاون مشاور امنیت ملی کره جنوبی، در جلسه توجیهی ۲۳ مه برای اعلام خبر نشست سران گفت: «نشست آتی نقطه عطفی برای این‌سه کشور خواهد بود تا نظام تعاونی را به‌طور کامل بازیابی کنند و آن را تحت قاعده دربیاورند.»

نخست‌وزیر ژاپن روز یکشنبه قبل از سفر به کره جنوبی به خبرنگاران گفت که انتظار دارد گفت‌و‌گوهای صریح و بی‌پرده‌ای با آقایان یون و لی داشته باشد و با آن‌ها درباره همکاری‌های عملی آینده‌محور مذاکره کند.

«نگرانی جدی» در مورد تایوان

قبل از برگزاری نشست سه‌جانبه، آقای کیشیدا در دیداری جداگانه با آقای لی در سئول ملاقات کرد. براساس گزارش تلویزیون دولتی چین، موضوعاتی از قبیل انتشار فاضلاب هسته‌ای نیروگاه ازکارافتاده فوکوشیما دایچی توسط تایوان و ژاپن در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

دولت ژاپن گفته که فاضلاب فاقد آلودگی است و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز با این گفته موافقت کرده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی که در جولای ۲۰۲۳ به دولت ژاپن ارائه کرد، گفت به این نتیجه رسیده که فاضلاب تصفیه‌شده «تأثیر رادیواکتیو چندانی» روی مردم و محیط‌زیست ندارد. آژانس به طرح رهاسازی فاضلاب ژاپن چراغ سبز نشان داد و اتحادیه اروپا نیز تصمیم گرفت محدودیت‌های مربوط به واردات غذاهای دریایی ژاپن را لغو کند.

با این‌حال، حزب کمونیست چین در آگوست ۲۰۲۳ و اندکی پس از شروع رهاسازی بیش از یک‌میلیون تن فاضلاب تضفیه‌شده به اقیانوس آرام، از ممنوعیت کلی واردات محصولات آبزی ژاپن خبر داد. این ممنوعیت گسترده انتقاداتی را در بین جوامع بین‌المللی و صنایع ماهیگیری برانگیخت و کارشناسان معتقدند که تصمیم پکن سیاسی بوده است.

آقای کیشیدا در جلسه توجیهی پس از دیدار دوجانبه با آقای لی گفت از طرف چینی خواسته که ممنوعیت واردات غذاهای دریایی ژاپن را فوراً لغو کند.

آقای کیشیدا از این نشست برای ابراز نگرانی جدی ژاپن درخصوص افزایش اقدامات نظامی پکن استفاده کرد و افزود که توکیو معتقد است ثبات در تنگه تایوان نه‌تنها برای منطقه که برای جامعه بین‌المللی حائز اهمیت است.

پوشش خبری رزمایش نظامی چین در حوالی تایوان بر روی یک صفحه نمایش در فضای باز، پکن، ۲۳ مه ۲۰۲۴. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

شدت تنش‌ها در تنگه تایوان در هفته گذشته افزایش یافت، زیرا حزب کمونیست چین رزمایش‌های گسترده‌ای را در آب و آسمان حوالی تایوان برگزار کرد. این کشور جزیره‌ای خودگردان است که رژیم کمونیستی چین ادعای مالکیت آن را دارد. بازی‌های جنگی پکن با تکیه به نیروی دریایی، نیروی هوایی و نیروی موشکی از ۲۳ مه و چند روز پس از آن آغاز شد که رئیس‌جمهور جدید حکومت دموکراتیک تایوان، لای چینگ ته، سوگند یاد کرد. اقدامات چین باعث انتقاد آمریکا و اتحادیه اروپا شده است.

آقای کیشیدا گفت ژاپن از نزدیک تحولات نظامی اخیر در تنگه تایوان را زیر نظر دارد.

نگرانی‌های مربوط به کره شمالی

آقای کیشیدا قبل از دیدار با آقای لی گفت‌و‌گوی دوجانبه‌ای با رئیس‌جمهور کره جنوبی داشت. آقای کیشیدا گفت دو رهبر درخصوص وضعیت کره شمالی گفت‌و‌گو کرده و بر سر تقویت همکاری با آمریکا به توافق رسیدند.

به گزارش دفتر رئیس‌جمهور کره جنوبی، آقایان یول و کیشیدا درباره توان هسته‌ای پیونگ‌یانگ ابراز نگرانی کردند. رژیم کیم جونگ اون در سال‌های اخیر آزمایشات تسلیحاتی مختلفی انجام داده که از جمله می‌توان به شلیک موشک‌های بالستیک قاره‌پیما با قابلیت رسیدن به سرزمین اصلی آمریکا اشاره کرد.

یون سوک یول، رئیس‌جمهور کره جنوبی، پیش از دیدار دوجانبه در دفتر ریاست‌جمهوری در سئول، با فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، دست می‌دهد، ۲۶ مه ۲۰۲۴. (Ahn Young-Joon/Pool/Getty Images)

خبرگزاری کیودو و دیگر رسانه‌های ژاپنی در ماه آوریل گزارش دادند که آقای کیشیدا و آقای یول ممکن است در ماه‌های آتی برای دیدار با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، به واشینگتن سفر کنند. در صورت تأیید، این اولین دیدار سران سه کشور پس از نشست تاریخی کمپ دیوید در آگوست ۲۰۲۳ خواهد بود.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی