در پی تیراندازی مرگبار مقابل موزه یهودیان در واشنگتن، دو کارمند سفارت اسرائیل کشته شدند؛ این اتفاق با محکومیت گسترده و هشدار درباره یهودستیزی و خشونتهای هدفمند همراه شد.
به گزارش رویترز، این حادثه در شامگاه چهارشنبه ۲۱ مه اتفاق افتاد که در پی آن مظنون هنگام بازداشت شعار «فلسطین را آزاد کنید» را فریاد میزد.
براساس این گزارش، به گفته مقامات رسمی، مهاجم این حادثه، الیاس رودریگز، مردی ۳۰ ساله است که در نزدیکی محل رویداد دیده شده بود. او پیش از وقوع تیراندازی، در اطراف ساختمان موزه بهصورت مشکوک قدم میزد.
به گفته تایمز اسرائیل، سفیر اسرائیل در آمریکا، با ابراز تأثر عمیق گفت این دو دیپلمات جوان، «یارون لیشینسکی» و «سارا میلگرام»، قصد داشتند هفته آینده در اورشلیم نامزد کنند.
یارون لیشینسکی در کنفرانس سالانه اتحاد ملی برای دموکراسی در ایران (نوفدی) در سپتامبر ۲۰۲۴، شرکت کرده بود؛ رویدادی که در آن زمان با حضور چهرههای برجسته و موضوعاتی مهم درباره آزادی مردم ایران برگزار شد.
در واکنش به کشته شدن یارون، صفحه سازمان نوفدی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ما در کنار مردم اسرائیل ایستادهایم، این حمله را محکوم میکنیم و جمهوری اسلامی را که زمینهساز اینگونه اقدامات تروریستی است، مسئول میدانیم. یارون با حضور در این کنفرانس، همبستگی خود را با مبارزات مردم ایران برای آزادی اعلام کرده بود.
شاهزاده رضا پهلوی در صفحات اجتماعی خود به این حادثه واکنش نشان داده و نگاشته است: «به نمایندگی از میلیونها ایرانی، صمیمانهترین تسلیتهای خود را به خانوادههای یارون لیشینسکی و سارا میلگریم بهدنبال ترور بیشرمانه آنها ابراز میدارم. یارون در همبستگیاش با مردم ایران و مبارزه آنها برای آزادی، شجاع و با شرافت بود. امروز ما در کنار اسرائیل ایستادهایم.»
او افزوده است: «مبارزه ما یکی است، مبارزهای علیه نفرت و تروری که جمهوری اسلامی و متحدان و وابستگانش در ائتلاف ناپاک سرخ و سیاه، دهههاست الهامبخش، تغذیهکننده و هدایتکننده آن بودهاند.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز این تیراندازی را «قتل یهودیستیزانهای هولناک» توصیف کرد و از تصمیم خود برای تقویت امنیت در سفارتخانههای اسرائیل در سراسر جهان خبر داد.
او در بیانیهای گفت: «ما بهای سنگینی برای یهودیستیزی و تحریکات وحشیانه علیه اسرائیل میپردازیم. خون قربانیان، نتیجه مستقیم دروغپراکنی علیه کشور ماست.»
اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل نیز این حمله را «اقدامی پلید و نفرتانگیز» خواند و تأکید کرد که «ترور و نفرت ما را در هم نخواهد شکست.»
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نیز این حمله را «اقدامی بزدلانه و آشکارا یهودیستیزانه» خواند و گفت مظنونین به سزای اعمال خود خواهند رسید.
وزیر خارجه اسرائیل، این تیراندازی را نتیجه مستقیم «تحریکات سمی یهودستیزانه علیه اسرائیل و یهودیان در جهان» از زمان حمله حماس در اکتبر ۲۰۲۳ دانست.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال، نوشت: «این قتلهای هولناک در دیسی، که آشکارا ریشه در یهودیستیزی دارند، باید همین حالا متوقف شوند. نفرت و افراطگرایی جایی در آمریکا ندارد.»
وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و ایتالیا نیز در بیانیههایی جداگانه، تیراندازی مرگبار در واشنگتن را بهشدت محکوم کردند و آن را «اقدامی یهودیستیزانه» خواندند. آنها ضمن ابراز همدردی با خانواده قربانیان، بر لزوم مقابله قاطع با نفرتپراکنی و خشونتهای مبتنی بر تعصب مذهبی تأکید کردند.
به گفته رویترز، مظنون (الیاس رودریگز)، هیچ سابقهای نزد پلیس نداشته است.
به گفته اورشلیمپست، دو شاهد به نامهای یونی کالین و کِیتی کلیشر، که در زمان حادثه در موزه حضور داشتند، اعلام کردند که مرد مهاجم پس از تیراندازی وارد سالن شد و برخی حاضران تصور کردند حال جسمیاش خوب نیست و به او آب دادند؛ اما وقتی پلیس رسید، او شال قرمز فلسطینیاش را بیرون آورد و با صدای بلند شعار میداد.
افبیآی نیز اعلام کرد که این حمله را به عنوان یک پرونده تروریستی بررسی میکند. «کاش پاتل»، مدیر این سازمان، گفت تیم مبارزه با تروریسم در حال همکاری با پلیس محلی برای پیگیری پرونده است.
مراسم موزه یهودیان توسط «کمیته یهودیان آمریکا»، گروه حامی اسرائیل که با یهودستیزی مقابله میکند، برگزار شده بود.
براساس گزارشها، دعوتنامه آنلاین این مراسم با عنوان «پذیرایی دیپلماتهای جوان» و «گردهمایی متخصصان یهودی ۲۲ تا ۴۵ ساله و جامعه دیپلماتیک واشینگتن» منتشر شده بود.
با این حال، یکی از شرکتکنندگان در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس اظهار کرد که این رویداد «ماهیتی بشردوستانه» داشته است.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت غزه، بیش از ۵۳٬۶۵۵ فلسطینی در جریان جنگ اسرائیل و حماس کشته شدهاند. این آمار شامل افرادی است که در حملات هوایی، زمینی و دیگر عملیات نظامی اسرائیل جان باختهاند.
مقامات اسرائیلی میگویند که وزارت بهداشت غزه وابسته به حماس است و آمار اعلامشده تفکیکی میان غیرنظامیان و نیروهای رزمی ارائه نمیدهد و منابع مستقل تاکنون امکان راستیآزمایی این آمار را نداشتهاند.
در مقابل، ارتش اسرائیل اعلام کرده است که از آغاز درگیریها حدود ۲۰ هزار نیروهای حماس را در جریان عملیاتهای نظامی کشته و همچنین در جریان حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳، هزار و ششصد نفر از اعضای گروههای مسلح را در خاک اسرائیل، از بین برده است.