بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی با ویزای تحصیلی روانه کشورهای دیگر شدهاند و اکنون رسانههای داخل ایران گزارش دادند که ۸۰ درصد رتبههای برتر رشته ریاضی و فیزیک در سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵ از ایران مهاجرت کردهاند.
بررسیهای اندیشکده هاتف که یک نهاد پژوهشی است نشان میدهد از میان ۱۰ نفر برتر سالهای ۸۰ تا ۹۵ تعداد اندکی در ایران باقیماندهاند و بقیه آنها به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند.
در این گزارش به وضعیت ۱۰ نفر برتر رشته ریاضی فیزیک در سالهای یاد شده به تفکیک پرداخته و نشان میدهد در رتبههای برتر سالهای ۸۷ و ۸۸ همه از ایران رفتهاند و از افراد برتر سالهای دیگر نیز تنها دو سه نفر در ایران باقی مانده است.
اندیشکده هاتف در بخش دیگری از این گزارش تأکید کرده است که بین چهار گروه فعالان استارتآپی، پزشکان و پرستاران، اساتید، محققان و پژوهشگران و دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاهی بین ۶۳ تا ۷۱درصد از افراد تمایل زیاد یا بسیار زیاد برای مهاجرت از ایران دارند.
بر همین اساس تأکید شده که بین ۵۶ تا ۸۷ درصد این گروهها تمایل خود به مهاجرت را تا حد «زیاد» یا «بسیار زیاد» حاصل شرایط عمومی کشور میدانند.
روزنامه هم میهن چاپ تهران نیز با انتشار این گزارش و اینکه آمار اعلام شده در آن مربوط به سالهای ۸۰ تا ۹۵ است، این پرسش را مطرح کرد که وضعیت مهاجرت دانشجویان در سالهای اخیر چه تغییری کرده است؟
این روزنامه در ادامه مطلب خود آورده است: بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت، دی پارسال در نشست خبری اعلام کرد که ایران بعد از ۷ تا ۸ سال در تراز ۵۰ هزار دانشجوی مهاجر قرار گرفته است و اکنون وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر است و «این عدد نشان میدهد با سرعت پدیده افزایش جمعیت دانشجویی خارج از کشور را تجربه میکنیم.»
صلواتی در آن نشست با بیان اینکه این آمارها با تأخیر یکی، دوساله منتشر میشوند، تأکید کرد: «متأسفانه آمارهای ما در این زمینه بهروز نیست و این امکان وجود ندارد که بدانیم در حال حاضر چقدر دانشجوی ایرانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند، بهگونهای که چندی پیش رئیس سازمان امور دانشجویان اعلام کرد، ما آمارهای دقیقی از خروج نخبگان در دست نداریم.»