Search
Asset 2

اتحادیه اروپا تا سقف ۴۵ درصد روی خودروهای برقی ساخت چین تعرفه می‌گذارد

بررسی دلایل ناکامی بسته محرک اقتصادی چین، بحران بدهی‌های محلی و پیامدهای آن برای رشد اقتصادی و ثبات مالی چین.
راننده خود را برای حمل‌و‌نقل خودروهای برقی لیپ‌موتور آماده می‌کند، جینهوا، استان ژجیانگ شرقی چین، ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴. (Adek Berry/AFP via Getty Images)

متعاقب مذاکرات چندماهه با پکن برای رسیدگی به موضوعی که در تحقیقات اتحادیه اروپا مورد توجه قرار گرفته بود، این اتحادیه در ۲۹ اکتبر اعلام کرد که می‌خواهد تعرفه‌های گمرکی بیشتری روی خودروهای برقی ساخت چین بگذارد.

تعرفه‌های جدید ۳۵ درصدی- به‌علاوه تعرفه استاندارد ۱۰ درصدی- از ۳۱ اکتبر اجرایی می‌شوند و تا پنج سال آینده به قوت خود باقی خواهند ماند.

کمیسیون اروپا که در حال جمع‌بندی تحقیقات مربوط به واردات خودروهای برقی ساخت چین است، گفته که برای مقابله با یارانه‌های هنگفتی که پکن به خودروسازان برقی خود اعطا می‌کند و با کاهش تصنعی قیمت‌ها به بازار اتحادیه اروپا آسیب می‌زند، باید تعرفه‌های سنگین‌تری وضع کند.

اولوف گیل، سخنگوی بازرگانی کمیسیون اروپا، گفت که مذاکرات بین بروکسل و پکن به‌رغم قطعی شدن تعرفه‌ها ادامه خواهد داشت.

گیل در ۲۹ اکتبر به خبرنگاران گفت: «راه‌حل احتمالی ما باید به رفع مشکلی که در تحقیقات به آن پی بردیم کمک کند و با سازمان تجارت جهانی سازگار باشد.»

در تصمیم نهایی که در وبسایت کمیسیون انتشار یافته، نرخ تعرفه خودروسازان مختلف مشخص شده که به تعرفه استاندارد ۱۰ درصدی برای تمامی خودروهای وارداتی اضافه خواهد شد.

غول خودروساز برقی چینی، بی‌وای‌دی، تعرفه ۱۷ درصدی خواهد داشت. این درحالی است که جیلی، مالک ولوو و پولستار، تعرفه ۱۸.۸ درصدی خواهد داشت.

سایک- شرکت چینی دولتی که ام‌جی بریتانیا، از پرفروش‌ترین خودروهای برقی اروپا، را خریداری کرده- تعرفه ۳۵.۳ درصدی خواهد داشت که بالاترین نرخ تعرفه است.

در مقابل، خودروساز برقی آمریکایی، تسلا، با ابرکارخانه‌ای که در شانگهای دارد، مشمول کمترین تعرفه شده که ۷.۸ درصد خواهد بود.

دیگر خودروسازان برقی چینی که کمیسیون آن‌ها را جزو شرکت‌های تعاونی در نظر می‌گیرد، تعرفه‌های ۲۰.۷ درصدی خواهند داشت. این درحالی است که شرکت‌های غیرتعاونی با تعرفه سنگین ۳۵.۳ درصدی مواجه خواهند شد.

این تصمیم پس از انتشار در ژورنال رسمی اتحادیه اروپا که انتظار می‌رود در ۳۰ اکتبر انجام بگیرد، شکل قانونی پیدا خواهد کرد.

چین در پی پیشنهاد اتحادیه اروپا به سازمان تجارت جهانی شکایت کرده و برای جلوگیری از افزایش تعرفه‌ها هشت مرتبه با بروکسل وارد مذاکره شده است.

وزارت بازرگانی چین تحقیقات مربوط به قیمت‌شکنی محصولات وارداتی اتحادیه اروپا از جمله گوشت خوک و لبنیات را آغاز کرده که ممکن است به اعمال تعرفه از جانب چین منجر شود.

وزارت بازرگانی چند روز پس از چراغ سبز رهبران اتحادیه اروپا به تعرفه‌گذاری برای خودروهای برقی چینی در ۸ اکتبر گفت که پکن به‌طور موقت روی واردات برندی از اتحادیه اروپا تعرفه می‌گذارد. اتحادیه اروپا گفته که تصمیم چین را در سازمان تجارت جهانی به چالش می‌کشد و متعهد شده که با «استفاده غیرمنصفانه از ابزارهای دفاع تجاری» علیه اقتصاد اروپا «با جدیّت تمام» برخورد خواهد کرد.

با اعمال این تعرفه‌ها، اتحادیه اروپا باید ریسک اقدامات تلافی‌جویانه پکن را به جان بخرد. با این‌حال، تحلیلگران بر این باورند که تعرفه‌ها ضربه سنگینی به رژیم چین وارد می‌کنند.

دیوید هوانگ، پژوهشگر ساکن آمریکا که روی سیاست‌های بازرگانی چین کار می‌کند، به اپک تایمز گفت: «این اقدام نه‌‌تنها برگ برنده خودروهای برقی چینی را در اروپا بی‌اثر می‌کند، بلکه پیام روشنی هم دارد: راهبرد چین در استفاده از یارانه‌ها و صادرات دولتی برای تقویت صنعت خودروهای برقی در اتحادیه اروپا به آخر خط رسیده است.»

با این‌حال، پیامدهای این اقدام ممکن است فراتر از حوزه بازرگانی باشند.

هوانگ گفت: «هدف رژیم برای توسعه خودروهای برقی- که پکن آن‌ها را «وسایل نقلیه با انرژی جدید» می‌نامد- هیچ ارتباطی با بهبود کیفیت هوا یا کاهش انتشار کربن ندارد، چرا که بیش از نصف انرژی چین از طریق زغال‌سنگ تأمین می‌شود.»

هوانگ افزود: «بخش عمده برق مورد استفاده برای شارژ خودروهای برقی به تولید انرژی با زغال‌سنگ و تولید برق‌آبی متکی است که درواقع آلاینده‌تر از بنزین هستند.» او افزود که پکن از ایده «انرژی جدید» صرفاً برای گمراه کردن جامعه بین‌المللی استفاده می‌کند.

هوانگ گفت: «با توجه به هم‌سویی اتحادیه اروپا با آمریکا و دیگر کشورها برای تشدید نظارت بر سیاست‌های بازرگانی چین، دورنمای استفاده از خودروهای برقی به‌عنوان ابزار چانه‌زنی در مذاکرات اقلیمی با دیگر کشورها کم‌رنگ‌تر شده است.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی