نشریه انگلیسیزبان «فارین افرز» در یک مقاله به موضوع اعتراضهای ایران و به اقداماتی که دولت آمریکا باید در قبال این اعتراضها انجام دهد پرداخته است.
این نشریه تخصصی در حوزه سیاست و روابط بینالملل که در آمریکا منتشر میشود اعتراضهای گسترده به کشته شدن مهسا امینی را در ادامه اعتراضهای صنفی و مقطعی گذشته در ایران ارزیابی کرد و نوشت: مهسا نه اولین زنی بود که دستگیر شد و نه اولین کسی بود که توسط پلیس کشته شد؛ اما پس از آن فاجعه بود که صدای خشم و نارضایتی سراسری بلند شد. در ایران کشاورزان از کمبود آب، دانشآموزان از نبود آزادی، معلمان و بازنشستگان از کمبود حقوق شکایت دارند.
این نشریه ادامه داد که در سال ۲۰۲۰ عنوان کردیم که جمهوری اسلامی ضعیفتر از آن چیزی است که برخی تحلیلگران و سیاستگذاران غربی فکر میکنند. اعتراضات امروز نشان میدهد که حق با ما بود. جمهوری اسلامی نسبت به نیروهای اجتماعی فعال در جامعه ایران مقاوم است؛ اما در برابر آن نفوذناپذیر نیست.
نویسندگان این مقاله به تداوم و همچنین چالشهای پیش روز این اعتراضهای مردمی اشاره کرد و نوشت: علائمی وجود دارد که نشان میدهد این جنبش نسبت به رویدادهای گذشته تداوم بیشتری خواهد داشت. هرچند به نظر میرسد این خیزش هنوز فاقد رهبران قابل شناسایی و ساختار سازمانیافته، است اما هیچ انقلابی بدون انقلابیون موفق نمیشود.
این نشریه توصیه کرد: ایالات متحده باید «تغییر رژیم» در ایران را دنبال کند. با وجود یک نتیجه نامشخص، ممکن است این تنها راه کُند کردن تلاشهای رژیم ایران برای دستیابی به سلاح هستهای باشد. این مسئله شرّ دخالتهای مزمن جمهوری اسلامی در امور کشورهای اطراف را نیز کم میکند.
«فارین افرز» ادامه داد: ایالات متحده باید رسماً اعلام کند که مذاکرات با جمهوری اسلامی در مورد «بازگشت به برجام» را پایان خواهد داد. ایالات متحده همچنین باید روشن کند که با حکومت ایران که مردم را سرکوب و همسایگان خود را بیثبات میکند، مذاکره نخواهد کرد. چنین اعلامیههایی توانایی رژیم را برای ایجاد امید در میان مردم مبنی بر لغو تحریمها تحت حاکمیت خود از بین میبرد.
بسته شدن علنی درهای مذاکرات، دولت بایدن را برای اجرای کامل تحریمها آزاد میکند. ایالات متحده باید مقامات ایران را متهم به نقض حقوق بشر کند و امید مردم ایران به پاسخگویی حکومت را تقویت نماید. این باید با بیانیههای شدیدالحن و مداوم دولت آمریکا در حمایت از مردم و جلب توجه بینالمللی به سرکوبها همراه باشد.
در این مقاله به لزوم تقویت معترضان در زمینه دسترسی به اینترنت و شبکههای مجازی و همچنین توانمند کردن آنها برای اطلاعرسانی از اعتراضات اشاره شد و از دولت امریکا خواسته شد که در این زمینهها فعالیت کند.
مقاله «فارین افرز» با اشاره به اعتصاب کارگران نفت و کارگران فولاد برای حمایت از معترضان عنوان کرد: واشنگتن باید تمام تلاش خود را برای حمایت از این اقدامات و کمک به فعالان اتحادیههای کارگری در برقراری ارتباط با یکدیگر به کار گیرد. کمک آمریکا به جنبش ضداستبدادی همبستگی لهستان در اواخر دهه ۱۹۸۰ به فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی کمک کرد. تلاش موازی در ایران امروز میتواند به فروپاشی جمهوری اسلامی کمک کند.
به عقیده نویسندگان «فارین افرز» هرچند به نظر نمیرسد که اعتراضات در این مقطع رژیم را در آستانه سقوط قرار داده باشد، اما انقلابها ذاتاً غیر قابل پیشبینی هستند. به خاطر منافع عمومی ایران و امنیت ایالات متحده در منطقه، دولت بایدن باید تمام تلاش خود را انجام دهد تا مطمئن شود ایرانیانی که زندگی خود را برای تغییر رژیم به خطر میاندازند، در پسگرفتن کشورشان موفق خواهند بود.