یک کارشناس حوزه انرژی هشدار داد که اگر تحریمها لغو نشوند، کشور در چند سال آینده حتی برای تامین حداقلی گاز، بنزین، برق، گازوئیل و آب نیز دچار مشکل خواهد شد.
مرتضی بهروزیفر در گفتگو با خبرگزاری ایلنا تصریح کرد: «اگر تحریم به طور کامل لغو نشود در ۲ تا ۳ سال آینده حتی برای تامین حداقلی گاز، بنزین، برق، گازوئیل و حتی آب دچار مشکل خواهیم شد، یعنی حاکمیت اگر بخواهد واقعبینانه نگاه کند؛ چارهای جز این ندارد که مسئله تحریم و FATF را حل کند.»
او درباره وضعیت کنونی صنعت گاز گفت: «شرایطی که طی ۱۵ سال گذشته و از اواخر دولت احمدینژاد در کشور داشتیم و تحریمها کاغذپاره خوانده شدند… آغازی برای رکود در جذب سرمایه، تکنولوژی، تجهیزات و مدیریت فنی در صنعت نفت و گاز کشور شد.»
بهروزیفر تاکید کرد: «مشکلات صنعت گاز به حدی افزایش یافته که در تابستان هم برخی نیروگاهها با سوخت مایع کار میکنند، حل این مسائل راهی جز رفع تحریم ندارد، یعنی اگر بخواهیم همین سیاست چند سال اخیر را ادامه دهیم نه تنها نمیتوانیم وضعیت را بهبود ببخشیم بلکه مسلما باید منتظر روزهای خیلی بدتری هم باشیم.»
وی با بیان اینکه ایران دومین دارنده بزرگ ذخایر گاز دنیا است، افزود که «میتوانیم یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز دنیا شویم، به شرطی که بتوانیم تحریمها را به طور کامل رفع کنیم، زیرا حتی اگر به نحوی تحریم لغو شود که امکان بازگشت مجدد آنها وجود داشته باشد، سرمایهگذاران و شرکتهای بزرگ به کشور ما نخواهند آمد.»
این عضو هیات علمی موسسه مطالعات بینالمللی انرژی تاکید کرد که صنایع نفت و گاز برای اینکه سرپا بماند و توسعه داشته باشد همواره نیاز به سرمایه و تکنولوژی روز دارد و این مسئله گریزناپذیر است.
بهروزیفر با تاکید بر اینکه کشور در حال حاضر به دلیل تحریمها هم در عرضه و هم در تقاضای نفت و گاز دچار مشکل است، گفت: «به این ترتیب نتوانستهایم در بهینهسازی و مصرف سوخت و انرژی در بخش خانگی، صنایع و نیروگاهها موفق عمل کنیم.»
او با اشاره به مشکلات و محدودیتهای موجود به واسطه تحریمها گفت که کشور نتوانسته جذب سرمایه خارجی و تکنولوژی روز شرکتهای بزرگ دنیا و تولید متناسب با ذخایر نفت و گاز کشور را داشته باشد، تا جایی که در چند سال گذشته شرایط به جایی رسیده که در فصل تابستان هم توان تامین گاز مورد نیاز کشور وجود ندارد.
در کمتر از ۵ سال آینده گاز، برق و بنزین جیرهبندی خواهد شد
بهروزیفر در بخشی از گفتههای خود تاکید کرد که اگر تحریم حل نشود و مدیریت حوزه انرژی به همین روال کنونی باشد، تا کمتر از ۵ سال آینده گاز، برق و بنزین جیرهبندی خواهد شد.
او افزود که «حداقل در این مورد شاهد قطعی منطقهای خواهیم بود، یعنی قطعی و محدودیت گازی که در زمستانها در نیروگاهها و صنایع اعمال میشود از این پس به اجبار در بخش خانگی اجرا میشود و نفت سفید به خانهها بازمیگردد البته به شرطی که نفت سفید هم موجود باشد.»
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد که در صورت عدم لغو تحریمها حتی نباید انتظار داشت در فصل زمستان بتوان گاز مورد نیاز بخش خانگی را تامین کرد. نتیجه اینکه کشور در حوزه برق، گازوئیل و بنزین دچار ناترازی بیشتر خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه تولید سال به سال کم و مصرف هر لحظه در حال افزایش است، تاکید کرد: «اگر مشکلاتمان را با دنیا حل نکنیم ناترازی در تمامی حوزهها لحظه به لحظه بیشتر میشود، زیرا با تداوم تحریم حتی برای واردات بنزین، گازوئیل و گاز دچار چالش خواهیم شد، اینها مسائلی است که نمیتوان نادیده گرفت و راه جایگزینی جز رفع تحریم وجود ندارد.»
اظهارات این کارشناس حوزه انرژی درباره لزوم لغو تحریمها در حالی در یک خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی منتشر میشود که مقامات حکومت ایران بارها بر بیاثر بودن تحریمهای غرب بر اقتصاد کشور تاکید کردهاند.
طی روزهای گذشته، رئیس هیات مدیره سندیکای برق طی گفتگویی با یکی از رسانههای داخلی با اعلام کسری ۱۸هزار مگاواتی برق، درباره تبعات این موضوع و احتمال وقوع بحرانهای اجتماعی، اقتصادی و حتی کارگری در کشور هشدار داده بود.
رئیس اتحادیه انجمنهای علمی انرژی ایران در روزهای گذشته گفته بود که وضعیت انرژی در کشور به نقطه بیبازگشت رسیده و ایران در حال تبدیل شدن از یک تولیدکننده بزرگ نفت و گاز جهان به یک واردکننده است.
طی هفتههای گذشته رسانهها از بروز موج گرمای بیسابقه طی ۵۰ سال اخیر خبر دادند و شهروندان در بسیاری از مناطق ایران با افزایش مصرف و قطعیهای مکرر و طولانیمدت برق دستوپنجه نرم کردند.
در ایران بازه زمانی یک ماهه نیمه تیر تا نیمه مرداد ماه گرمترین روزها در سال را دارد، به نظر میرسد که شرایط در نیمه دوم این بازه زمانی با تشدید گرمای هوا مواجه خواهد بود.
در هفتههای اخیر، ناترازی تولید و مصرف برق و همچنین افزایش دما و شکسته شدن رکورد مصرف برق موجب تعطیلی ادارات و برخی صنایع در ۱۳ استان ایران شد.