وزارت کشور آلمان امروز برای نخستین بار از ماه اوت ۲۰۲۱ که طالبان در افغانستان به قدرت بازگشت، ۲۸ شهروند افغان را به کشورشان دیپورت کرد.
«استفان هبشتریت»، سخنگوی دولت آلمان، این ۲۸ شهروند افغان را «مجرمین محکومشده» توصیف کرد اما جزئیاتی درباره جرائم آنها ارائه نداد.
هبشتریت در بیانیهای تاکید کرد: «منافع امنیتی آلمان به وضوح بر ادعای حفاظت از مجرمان و افرادی که امنیت ملی را به خطر میاندازند، ارجحیت دارد.»
بر اساس گزارش آسوشیترپرس، این اقدام یک هفته پس از حمله به وسیله چاقو در شهر زولینگن انجام شد که مظنون آن یک شهروند سوری بود که درخواست پناهندگی در آلمان داده بود.
به نوشته این گزارش، مظنون قرار بود سال گذشته به بلغارستان دیپورت شود اما گزارش شد که او مدتی ناپدید شد و این از دیپورت جلوگیری کرد.
او روز یکشنبه به اتهام قتل و عضویت در یک سازمان تروریستی تحت بازداشت قرار گرفت و تحقیقات برای صدور کیفرخواست ادامه دارد.
گروه داعش بدون ارائه مدرکی مسئولیت حمله روز جمعه را بر عهده گرفت. این گروه در وبسایت خبری خود اعلام کرد که مهاجم، مسیحیان را هدف قرار داده و حملات را «برای انتقام از مسلمانان در فلسطین و جاهای دیگر» انجام داده است. این ادعا به طور مستقل تائید نشده است.
واکنشها به اخراج افغانها از آلمان
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، این اقدام را «نشانهای واضح» خواند و گفت کسانی که جرم مرتکب میشوند، نمیتوانند از عدم دیپورت خود اطمینان داشته باشند، ما به دنبال راههایی برای انجام آن خواهیم بود.
«نانسی فایزر»، وزیر کشور آلمان، این حرکت را مسئلهای امنیتی برای آلمان توصیف کرد. او روز پنجشنبه طرحی را برای سختتر کردن قوانین مربوط به حمل چاقو اعلام کرد.
او و دیگر مقامات حاکم در کنفرانسی خبری وعده دادند که روند دیپورتها را آسانتر کنند.
انتقاد دبیرکل عفو بینالملل در آلمان از دیپورت افغانها
جولیا دوشرو، دبیرکل عفو بینالملل در آلمان، دیپورتهای افغانها را در بیانیهای روز جمعه مورد انتقاد قرار داد.
او با بیان اینکه دولت تحت فشار سیاسی در دوران کمپین انتخاباتی قرار گرفته است، افزود که افغانستان امن نیست و مدعی شد که دیپورتها ناقض قوانین بینالمللی هستند.
در آستانه انتخابات منطقهای روز یکشنبه در ایالتهای زاکسن و تورینگن آلمان، بحثهایی درباره مهاجرت صورت گرفته است، جایی که احزاب ضد مهاجرت مانند آلترناتیو برای آلمان پیشبینی میشود موفق باشند.
پس از اینکه یک مهاجر افغان با حمله توسط چاقو باعث کشته شدن یک افسر پلیس و زخمی شدن چهار نفر دیگر شد، شولتس در ماه ژوئن وعده داد که کشور دوباره شروع به دیپورت مجرمان از افغانستان و سوریه خواهد کرد.
برلین با طالبان روابط دیپلماتیک ندارد و دیپورت افغانها نیاز به همکاری از طریق کانالهای دیگر دارد.
بعید است که این اقدامات منجر به تغییری در روابط آلمان و طالبان شود، بهویژه پس از تصویب مجموعهای از قوانین جدید توسط طالبان در هفته گذشته که شامل الزام برای پنهان کردن صورت، بدن و صدا در خارج از خانه برای زنان است.