روند مهاجرت نخبگان، دانشجویان و کارآفرینها از ایران طی سالهای گذشته همواره رشدی تصاعدی داشته است و اکنون محدودیتهای اینترنت که از آغاز اعتراضات اعمال شده، این روند را بیش از پیش افزایش داده و در همین زمینه رضا قربانی، رئیس کمیسیون «فینتک» سازمان نظام صنفی رایانهای تهران از مهاجرت تیمی و گروهی استارتاپهای ایرانی به کشورهای همسایه به دلیل شرایط اینترنت خبر داد.
قربانی با اشاره به اینکه خیلی از کسبوکارهای ترجیح میدهند بهصورت موقت به شهری مثل استانبول بروند، ادامه داد: در حال حاضر مراکز کار اشتراکی وجود دارد که تیمها فعلاً از آن مراکز استفاده میکنند و در هتلها استقرار دارند تا ببینند چه میشود.
رئیس کمیسیون «فینتک» سازمان نظام صنفی رایانهای تهران افزود: آمار دقیقی درباره مهاجرت استارتاپها به کشورهای همسایه همچون دبی و ترکیه ندارم و اعدادی که شنیدهام متنوع هستند.
او در پایان گفت: بسیاری از افراد آزادکاری (فریلنسر) که از داخل ایران با دنیا کار میکردند، به دلیل محدودیتهای اخیر، به مهاجرت فکر میکنند و برخی هم عملاً انجام دادهاند، چون دسترسیها سخت و فشار بر کسبوکارها زیاد شده است.
طی سالهای گذشته تعداد زیادی از ایرانیان برای بهدستآوردن شرایط زندگی و کسبوکار بهتر از ایران مهاجرت کردهاند. اکثر این افراد یا متخصصان رشتههای مختلف بودهاند یا صاحبان کسبوکار.
بهرام صلواتی، رئیس رصدخانه مهاجرت ایران، در آذرماه در خصوص تعداد افرادی که از ایران به مقصد کشورهای دیگر مهاجرت میکنند گفت: ۶۵ هزار نفر در سال از طرق و کانالهای مختلف از کشور مهاجرت میکنند.
رصدخانه مهاجرت ایران همچنین گزارش داد در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در مجموع ۱۶۶۱ شرکت با مشارکت اتباع ایرانی در ترکیه تأسیس و در کل ۲۲ میلیون و ۱۹۰ هزار و ۶۳ دلار برای ثبت این شرکتها هزینه شده است.
بهتازگی نیز محمد وحیدی راد مدیرعامل انجمن بازرگانی ایران و کانادا اعلام کرده که بر اساس برآوردها در یک سال و نیم اخیر فعالان بخش صنعت و تجارت ایران تا ۷۰ میلیارد دلار سرمایه به شکل کارخانه و ملک از ایران خارج کرده و به کانادا بردهاند.
خروج این حجم سرمایه از ایران همزمان شده با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی و نشاندهنده این است که بسیاری از سرمایهگذاران و صاحبان کسبوکار از اینکه شرایط سیاسی و اقتصادی در ایران به ثبات برسد ناامید شدهاند و اکنون به دنبال اعتراضهای سراسری چهارماهه در ایران پس از کشته شدن مهسا امینی و اختلال شدید در اینترنت کشور و محدودیت در شبکههای اجتماعی، استارتآپها و کسبوکارهای مرتبط با فضای سایبری هم برای ادامه حیات به مهاجرت از ایران روی آوردهاند.