شورشیان حوثی یمن در پی حمله هوایی اسرائیل به یکی از بنادر خود به آتشبس پایان دادند و حمله به کشتیهای تجاری دریای سرخ را از سر گرفتند.
شورشیان حوثی حملات خود به کشتیها را در سواحل یمن از سر گرفتهاند. این گروه تروریستی در ۷ اوت اعلام کرد که یک کشتی کانتینری به نام «کانتشیپ اونو» را با موشکهای بالستیک و پهپاد هدف گرفته است.
این حمله به آتشبس دو هفتهای طرفین پایان داد.
پس از آنکه حوثیها در ۱۹ ژوئیه با موشک یک آپارتمان در مرکز شهر تلآویو در کمتر از ۸۰۰ متری کنسولگری آمریکا مورد اصابت قرار دادند، اسرائیل روز بعد با حمله هوایی به بندر حدیده دست به تلافی زد.
حمله اسرائیل انبارهای سوخت و ایستگاههای برق را هدف گرفت.
حملات حوثیها پس از ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در تهران در ۳۱ ژوئیه از سر گرفته شدند.
اسرائیل مسئولیت این حمله را که چند ساعت پس از ترور فؤاد شکر، رهبر نظامی حزبالله، در خارج از بیروت رخ داد، برعهده نگرفت.
وعدههای انتقامجویانه جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن به ترس از گسترش جنگی که حوثیها نیز ممکن است به آن ملحق شوند، دامن زده است.
متعاقب چهار حملهای که حوثیها میگویند در ۸ و ۹ اوت به کشتی کانتشیپ اونو با پرچم لیبریا انجام دادهاند، هیچ خسارتی گزارش نشد.
این کشتی در تنگه استراتژیک بابالمندب بود که خلیج عدن را به دریای سرخ و کانال سوئز متصل میکند.
در حمله اول، حوثیها از دو قایق کوچک به سمت کشتی آرپیجی شلیک کردند که به هدف اصابت نکرد. براساس گزارشها، حمله دوم با موشک انجام گرفت که خطا رفت یا پهپادی بود که به کشتی اصابت کرد اما خسارت و جراحتی به دنبال نداشت.
به گزارش شرکت امنیتی خصوصی امبری، حمله سوم با یک پهپاد آبی انجام گرفت که نیروهای امینیتی کانتشیپ اونو به سمت آن آتش گشودند و نابودش کردند.
در حمله چهارم، یک موشک دیگر شلیک شد و خطا رفت.
حمله قبلی با استفاده از موشکهای بالستیک به کشتی «اموی گروتون» با پرچم لیبریا در خلیج عدن در ۳ اوت خسارات بیشتری ایجاد کرده بود.
شرکت مدیریت کشتیرانی کانبالک در بیانیهای اعلام کرد: «اموی گروتون که در ۹۶ کیلومتری ساحل از دبی به جده میرفت، بر اثر این حمله خسارت دید اما جراحت یا آلودگی آب رخ نداد.»
گروتون مسیرش را به سمت جیبوتی تغییر داد. این حمله موشکی باعث آتشسوزی در قسمت انبار و کانتینرهای عرشه اصلی شد. به گزارش کانبالک، خدمه توانستند آتش را خاموش کنند.
سخنگوی حوثیها گفت که این گروه به سمت ناوشکن کول پهپاد فرستاده و ناوشکن لابون را نیز در ۷ اوت با موشکهای بالستیک هدف گرفته است.
یک مقام آمریکایی اعلام کرد که هیچ داده یا اطلاعاتی مبنی بر حمله به ناوها وجود ندارد.
آمریکا حملات تلافیجویانهای را به مواضع تحت کنترل حوثیها در یمن انجام داده است.
فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در بیانیهای اعلام کرد که دو پهپاد، یک مرکز کنترل حوثیها و سه موشک کروز ضدکشتی حوثیها را ساقط کرده است.
«این تسلیحات تهدیدی آشکار و قریبالوقوع برای نیروهای آمریکا و نیروهای ائتلاف و کشتیهای تجاری منطقه بودند.»
در این بیانیه آمده است که «رفتار بیملاحظه و خطرناک» حوثیها ثبات منطقه را تهدید میکند، اما جزئیات بیشتری ارائه نشده و حمله به ناوهای آمریکایی مورد تأیید قرار نگرفته است.
علاوهبر نیروهایی که آمریکا میتواند از آنها علیه حوثیها استفاده کند، جنگندههای اف-۲۲ رپتور نیز از پایگاهی در بریتانیا در ۸ اوت به خاورمیانه اعزام شدند.
آمریکا به دلیل حساسیت کشور میزبان از اعلام محل فرود هواپیما خودداری کرده است.
حوثیها از آغاز جنگ غزه بیش از ۷۰ کشتی را با موشک و پهپاد هدف گرفتهاند که طی آن چهار ملوان در ماه اکتبر کشته شدند.
آنها در این مدت یک کشتی را توقیف و دو کشتی را غرق کردند.
اکثر موشکها و پهپادها به دست نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در دریای سرخ رهگیری شده و یا در فاصله کوتاهی از هدف منهدم شدهاند.
حوثیها همچنان کشتیهای مرتبط با اسرائیل، آمریکا یا بریتانیا را هدف حملات خود قرار میدهند و آن را بخشی از کارزار خود برای پایان دادن به جنگ غزه میدانند.
با اینحال، بسیاری از کشتیهایی که مورد حمله قرار گرفتهاند، ارتباط چندانی با مناقشه غزه نداشته و حتی برخی از آنها رهپسار ایران بودند.
این حملات باعث ایجاد اخلال درخصوص بیش از یک تریلیون دلار کالایی شده که سالانه از منطقه عبور میکنند و به شدیدترین نبردهایی که نیروی دریایی آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم به خود دیده، دامن زدهاند.
برخی از کشتیها مسیر خود را تغییر میدهند تا از آفریقا تردد کنند که هزاران کیلومتر به سفر آنها اضافه میکند.