Search
Asset 2

آیا قلب عملکردی همانند “مغزی کوچک” دارد؟

علم مدرن اعتقاد مردم باستان را بر این که قلب مرکز خرد بالا می باشد تأیید کرده‌ است. قلب می تواند چیزها را به خاطر آورده و تا حد زیادی شبیه مغز عمل کند. (شاتر‌‌‏استاک)
علم مدرن اعتقاد مردم باستان را بر این که قلب مرکز خرد بالا می باشد تأیید کرده‌ است. قلب می تواند چیزها را به خاطر آورده و تا حد زیادی شبیه مغز عمل کند. (شاتر‌‌‏استاک)

قلب با داشتن شبکه پیچیده‌ای از سلول‌های عصبی، انتقال‌دهنده‌های عصبی و سلول‌های پشتیبانی دارای ساختاری شبیه به ساختار مغز است.

دکتر رالین مک‌کراتی از مؤسسه هارت‌مَت- یک مؤسسه غیرانتفاعی که به ارائه درمان‌هایی بر اساس ارتباط بین قلب و مغز می‌پردازد- گفت: “اگر به‌طور استعاری صحبت کنیم در داخل قلب یک مغز وجود دارد. این یک واقعیت در آناتومی است که در داخل قلب، سلول‌ها و غده‌های عصبی وجود دارد با عملکردهایی شبیه آنچه که در مغز اتفاق می‌‌‌‌‏افتد، مانند حافظه.”

وی افزود: “آنچه که بیشتر مردم به آن واقف نیستند این است که در واقع میزان اطلاعاتی که قلب به مغز ارسال می‌کند بیشتر از آنچه است که مغز به قلب می‌ فرستد.”

دکتر جی اندرو آرمور برای نخستین بار در سال ۱۹۹۱ اصطلاح “مغزِ قلب” را به کار برد. او همچنین از قلب با عنوان “مغز کوچک” نام برد.

طبق مطالعات دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد ارتباط بین قلب و مغز، هر دو اندام را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

افسردگی، استرس، تنهایی، نگرش مثبت و سایر عوامل روانی اجتماعی، قلب را تحت تأثیر قرار می‌دهد و سلامت قلب نیز متعاقباً بر مغز تأثیر می‌گزارد.

بر این اساس شاخه جدیدی در علم با عنوان نوروکاردیولوژی گسترش یافته‌است که به مطالعه ارتباط بین مغز و قلب می‌پردازد. محققین دریافته‌اند که احساسات منفی، ریتم قلب و الگوی امواج مغزی را از هماهنگی خارج می‌کند.

به عنوان مثال بر طبق این مطالعات در دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد، پاسخ‌های همراه با استرس عوارضی در بدن ایجاد می‌کند که شامل فشار خون بالا و گسترش میزان پلاکت‌های لخته‌کننده در عروق می‌شود و تغییراتی در مغز ایجاد می‌کند که منجر به اضطراب و افسردگی می‌گردد.

برعکس زمانی که فرد احساسات مثبتی را تجربه می‌کند، ریتم قلب و الگوی امواج مغزی هماهنگ و منسجم می‌گردد.

قلب به مانند مرکز احساسات عمل می‌کند

قلب، به عنوان یک عضو با این تصورکلی درباره قلب که “مرکز احساسات” می‌‌‌‌‏باشد مرتبط است. قلب پیام‌هایی را از طریق مسیرهای فیزیکی به مغز می‌فرستد که از آنها به عنوان احساسات تعبیر می‌شود.

مک کراتی چنین توضیح می‌دهد که “ضربان قلب بیشتر شبیه کُد مورس است که با این پیام‌ها حالت عاطفی فرد را منعکس می کند.”

مک کراتی به مدت ۳۰ سال به عنوان روان فیزیولوژیست کار کرده‌است. یکی از روش‌هایی که او از طریق مؤسسه هارت‌مت به کار برده‌است “تنفس همراه با تمرکز بر قلب” می‌باشد.

به گفته مک کراتی  در این روش “بیمار همراه با تنفس عمیق توجه خود را به قلب خود هدایت می‌کند که موجب انتقال در فیزیولوژی بدن شده و تغییر آهنگ بدن را سهولت می‌بخشد.”

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی